Valheiden kierre MM-mitalistin ympärillä hukutti Venäjän yleisurheilun – urheilupomojen suusta kuultiin nyt nöyrä tunnustus

Danil Lysenkon dopingsaaga on ollut kova isku maineensa kanssa kamppailevalle Venäjän urheilulle.

yleisurheilu
Danil Lysenko korkeushyppy
Danil Lysenkoa syytetään dopingin käytöstä ja härskistä huijausyrityksestä. Sergei Savostyanov / TASS via Getty Images

Skandaalit ovat tulleet viime vuosina Venäjän yleisurheiluyhteisölle tutuiksi.

Lukuisat dopingkäryt sekä maan lajiliittoon ja valmennusjärjestelmään kohdistuvat syytökset ovat nakertaneet paitsi kansainvälisen yhteisön myös Venäjän omien urheiluentusiastien uskoa lajin tilaan.

Korkeushypyn MM-hopeamitalistin Danil Lysenkon dopingsaaga on esimerkki lajissa vallitsevasta kaaoksesta. Valheiden verkko urheilijan ympärillä paisui niin suureksi, että se johti lopulta Venäjän yleisurheilun nokkamiesten eroon ja tunnustukseen, jota harvemmin kuulee.

Lysenko, 22, on Venäjän suurimpia yleisurheilulupauksia. Hän on saavuttanut urallaan muun muassa MM-hopeaa (2017) ja sisäratojen MM-kultaa (2018). Heinäkuussa 2018 Lysenko hyppäsi ennätyksensä 240, jolla hän nousi kaikkien aikojen tilastossa seitsemänneksi.

Menestysvuosi 2018 tarjoili kuitenkin synkempiä uutisia. Kansainvälinen yleisurheiluliitto esti Lysenkoa osallistumasta Berliinin EM-kisoihin, koska venäläisurheilija ei ollut toimittanut dopingtestaajille olinpaikkatietojaan. Lysenko jätti väliin kolme testiä vuoden aikana, mikä johti automaattiseen kilpailukieltoon.

Danil Lysenko Korkeushyppy
Danil Lysenko hyppäsi ennätyksensä 240 kesällä 2018.Matthias Hangst / Getty Images

Tilanne ei tyydyttänyt Lysenkoa ja tämän taustajoukkoja. Hyppääjä valitti kilpailukiellostaan urheilun ylintä tuomiovaltaa käyttävään kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin.

Tapaukseen perehtynyt brittilehti The Sunday Times (siirryt toiseen palveluun)uutisoi kesällä, että Lysenkon puolustukseksi kerättiin nippu asiakirjoja. Niiden oli tarkoitus osoittaa, ettei urheilija ollut testaajien tavoitettavissa sairastumisen vuoksi. Selityksen toivottiin vaikuttavan lieventävästi huippuhyppääjän rangaistukseen tai jopa poistavan pannan kokonaan.

Sittemmin selvisi, ettei Lysenkon sairaustodistuksen allekirjoittanutta lääkäriä ollut olemassa kuten ei myöskään todistuksen lähettänyttä klinikkaa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton itsenäinen tutkiva yksikkö AIU (Athletics Integrity Unit) tutki 15 kuukautta Lysenkon tapausta ja Venäjän lajiliiton osuutta siihen. AIU:n mukaan Venäjän yleisurheiluliiton johtohahmot ja puheenjohtaja Dmitri Shljahtin olivat sekaantuneet asiakirjojen väärentämiseen saadakseen tähtiurheilijansa takaisin kilpailukentille.

Shljahtin vakuutti syyttömyyttään. Yleisurheilupomo korosti vain Lysenkon ja tämän taustajoukkojen tietäneen sairaustodistusten sisällöstä. AIU oli toista mieltä ja määräsi Shljahtinin sekä Venäjän lajiliiton toimitusjohtajan Aleksandr Parkinin väliaikaiseen toimintakieltoon. Kansainvälinen yleisurheiluliitto sulki Venäjän lajiliiton kokonaan toiminnastaan maaliskuun alkuun.

Danil Lysenko Korkeushyppy Lontoo 2017
Danil Lysenko (vas.) nautiskeli MM-hopeasta Lontoossa 2017.Richard Heathcote / Getty Images

Skandaali pakotti Shljahtinin ja koko Venäjän yleisurheiluliiton johdon jättämään tehtävänsä. Dopingtestaajien välttelystä ja huijauksesta syytetty Lysenkov on ollut tapahtuneesta vähäsanainen. Urheilijan toiminta on edelleen kansainvälisen lajiliiton tutkinnassa.

– En syytä tästä ketään. Sain itse kolme varoitusta ja vein itse itseltäni potentiaaliset mitalit, fiilikset ja kaiken muun. Mitä tähän voi vielä sanoa? Lysenko suostui kommentoimaan venäläiselle Sports.ru-sivustolle (siirryt toiseen palveluun) viime vuoden lopussa.

Venäjän yleisurheiluliiton uusi johto otti puolestaan nöyrän linjan lähettämällä viime viikolla kansainväliselle lajiliitolle anteeksipyyntökirjeen.

Venäjän liiton uusi puheenjohtaja Jevgeni Jurtshenko myönsi edeltäjiensä olleen mukana Lysenkoa koskevassa huijauksessa.

– Myönsin täysin AIU:n syytökset mitä tulee toimintaan Lysenkon tapauksessa. Pyysin myös koko liiton puolesta anteeksi (Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta) World Athleticsilta ja koko kansainväliseltä lajiperheeltä, Jurtshenko kertoi kirjeen sisällöstä Sports.ru:lle (siirryt toiseen palveluun).

Jurtshenkon ja nykyisten liittopomojen tavoitteena on päästä tunnustuksen myötä taas osaksi kansainvälistä yleisurheiluperhettä.

Maan urheilujohto on ollut huolissaan, että jatkuvat dopingsyytökset sulkevat kaikilta maan yleisurheilijoilta pääsyn arvokisoihin.

Sen luulisi olevan Venäjän urheilupomoille Lysenkon dopingsaagaakin suurempi katastrofi.

Lue lisää:

Kahden ratakierroksen kaksinkertainen Euroopan mestari kärähti – asetettiin väliaikaiseen kilpailukieltoon

Dopingista kärähtänyt kenialainen maailmanmestarijuoksija tekee yllättävän lajin vaihdon – aikoo huipulle rallissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat