1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. muunsukupuolisuus

"Se oli kuin painajaisesta" – menestynyt suomalaisurheilija piilotti totuuden vuosien ajan jopa perheeltään, hakeutui terapiaan ja uskaltaa nyt kertoa muunsukupuolisuudestaan

Penkkipunnerruksen maailmanmestari Emmeth Törrönen toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja vaihtoi etunimensä Susannasta Emmethiksi.

Voimannostaja Emmeth Törrönen piilotteli muunsukupuolisuuttaan monta vuotta. Vuosi sitten peittely kävi sietämättömäksi ja Törrönen hakeutui terapiaan. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Loppuvuodesta 2019 Emmeth Törrösen postiluukusta putosi merkittävä kirje. Kirjeeseen tiivistyi monien vuosien henkinen taistelu.

21-vuotiaan penkkipunnerruksen maailmanmestarin nimi oli nyt vaihtunut virallisesti Susannasta Emmethiksi.

Feminiininen nimi ei tuntunut muunsukupuoliselle Törröselle koskaan omalta. Uuden nimen hän valitsi jo vuosia sitten. Virallisesti hän uskalsi vaihtaa sen vasta nyt, kun elämässä asiat tuntuvat vihdoin tasoittuneen.

Uusi nimi sai Törrösen tuntemaan olonsa uudeksi ja helpottuneeksi.

– Nyt tykkään kertoa ihmisille, kuka olen. On todella hienoa esitellä itseni Emmethinä. En ole kokenut sellaista ennen, Törrönen hymyilee kolme kuukautta uutta nimeään kantaneena.

Peilistä katsoi kummajainen

Emmeth Törrösen murrosikä alkoi 11-vuotiaana. Keho muuttui ja rinnat alkoivat kasvaa. Kaverit ympärillä iloitsivat asiasta, mutta Törrösestä se ei tuntunut lainkaan oikealta. Hän ei kertonut kenellekään.

Koulun kevätjuhla lähestyi. Törrönen mietti, uskaltaisiko pukeutua housupukuun. Hän veti ylleen mekon ja meikkasi. Peilistä katsoi kummajainen.

Koulun jälkeen Törrönen meni kuntosalille harjoituksiin ja asteli naisten pukuhuoneeseen. Törrönen ei tuntenut kuuluvansa joukkoon. Hän ei vieläkään kertonut kenellekään.

Ulkopuolisuuden tunteesta tuli arkipäivää. Se vaivasi Törröstä. Hän kirjoitti tuntemuksiaan hakukoneen hakukenttään ja toivoi saavansa apua ja selvennyksen tuntemuksilleen.

Törrönen löysi sivustoja, joissa kirjoitettiin transsukupuolisuudesta. Hän ei täysin samaistunut kuvaukseen, vaikka jotkin ajatukset olivat hänelle hyvin tuttuja. Helpotusta ei tullut.

Oman etunimen sanominen uusille ihmisille esittäytyessä tuntui omituiselta. Nimi Susanna ei tuntunut siltä, että se voisi edes kuulua Törröselle.

Muutamaa vuotta myöhemmin Törrönen oppi paremmin englantia. Hän alkoi vierailla netissä englanninkielisillä sivustoilla.

Törrönen löysi artikkelin muunsukupuolisuudesta.

– Se oli iso helpotus. Ei minussa ollutkaan mitään vialla, Törrönen kertoo.

Urheilu on ollut erittäin tärkeä osa Emmeth Törrösen elämää – varsinkin vaikeina aikoina. Kuva: Jouko Tapper / Yle

"Oho, tuoltako minä kuulostan?"

Törrönen on muunsukupuolinen. Hän ei tunne olevansa nainen eikä mies. Hän on syntynyt fyysiseltä sukupuoleltaan naiseksi. Naiseus on kuitenkin ollut Törröselle aina vierasta.

– Tunnen toisaalta olevani mies, mutta toisaalta tunnen että minussa on muitakin puolia, enkä koe miesidentiteettiä täysin omakseni, Törrönen kuvailee.

Jos Törrönen piirtäisi itsensä, piirros näyttäisi luultavasti hyvin miehekkäältä. Hän kuulee itse oman äänensä miehen äänenä.

– Jos näen videopätkiä itsestäni niin ajattelen aina että oho, tuoltako minä kuulostan. En tule ajatelleeksi, että ihmiset näkisivät minut eri tavalla kuin itseni koen.

Törrönen haluaa nyt tuoda ulkoisesti esille, miten hän oman itsensä ja sukupuolensa kokee. Niin ei ole ollut aina, esimerkiksi niihin koulun kevätjuhliin asua valitessa.

– Kun pukeuduin mekkoon, ajattelin aina, että mitä ihmettä olen tekemässä. Siinä vaiheessa näki peilistä, että tuo ihminen en ole minä.

"En pystynyt lähtemään ovesta ulos"

Helmikuussa 2020 Emmeth Törrönen höpöttää iloisesti keravalaisella kuntosalilla. Meneillään on penkkipunnerrusharjoitus.

110 kiloa nousee yksi, kaksi, kolme ja neljä kertaa. Sitten Törrönen kilauttaa tangon takaisin kannattimilleen ja heilauttaa itsensä ripeästi ylös.

Hymy nousee heti takaisin kasvoille ja iloinen juttelu alkaa taas.

Näin ei ole ollut kauaa. Vielä vuosi sitten Törrönen ei puhunut ennen kuin kysyttiin, eikä hymy juurikaan välähdellyt kasvoilla.

Yläkoulun jälkeen Törrönen meni ammattikouluun opiskelemaan merkonomiksi. Ystäväpiiri muuttui ja tutustuminen uusiin ihmisiin ei tuntunut luonnolliselta.

– Olin ahdistunut, enkä oikein tiennyt miten tutustuisin uusiin ihmisiin. Jossain vaiheessa tuli sitten olo, että miksi kukaan edes haluaisi tutustua minuun, Törrönen kertoo.

Törrönen oli masentunut ja ahdistunut. Hän syrjäytyi ja ammattikoulusta valmistumisen jälkeen kotoa poistuminen alkoi käydä vaikeammaksi ja vaikeammaksi.

– En pystynyt lähtemään ovesta ulos. Ennen kuin piti lähteä jonnekin, istuin vessassa monta tuntia ja sitten luovutin jossain vaiheessa.

Ulkopuolisuuden tunne etäännytti muusta maailmasta

Törrösellä ei ollut enää ystäviä. Ainoat ihmiset, joille hän puhui, olivat puoliso ja perheenjäsenet. Yksinäisyys painoi mieltä ja kalvoi sisintä.

– Jouduin piilottamaan identiteettini ja tunsin oloni ulkopuoliseksi joka paikassa, koska esiinnyin jonain muuna kuin tunsin olevani.

– Se korosti sitä tunnetta, ettei ole mitään paikkaa, mihin minua kaivattaisiin. Minulla oli ihan turha olo.

Elämästä oli vaikea saada kiinni ja työpaikan etsiminen tuntui mahdottomalle tehtävälle. Harjoituksiin Törrönen lähti, mutta sielläkin hän oli vain tarvittavan ajan.

– Treenaamassa pystyi juuri ja juuri käymään parikymmentä minuuttia, että sain penkkipunnerukset tehtyä. Sitten alkoi kuitenkin ahdistaa ja piti lähteä kotiin.

Noin vuosi sitten Törrönen sai veljensä avustuksella hankittua ensimmäisen työpaikkansa. Vaikka elämään tuli uutta sisältöä, mielenterveys alkoi rakoilla entistä pahemmin. Ahdistus kävi sietämättömäksi.

– Tapasin jatkuvasti uusia ihmisiä ja esittelin itseäni, se oli kuin painajaisesta. Siinä konkretisoitui se, että minun täytyy vaihtaa nimeni.

Viimeinen vuosi suurta myllerrystä

Viime keväänä Törrönen hakeutui terapiaan. Sen jälkeen elämä on pyörinyt kuperkeikkaa.

– Ennen kuin aloin puhua näistä asioista terapeuttini kanssa, en vielä täysin ymmärtänyt sitä, olenko nyt kuitenkaan ihan normaali. Kun kaikki tuolla internetissä sanoo, että me olemme ihan hulluja.

Murrosikäisenä Törrönen ei uskaltanut puhua muunsukupuolisuudestaan kenellekään. Törrönen tapasi nykyisen puolisonsa 16-vuotiaana. Tämä oli ensimmäinen ihminen, jolle Törrönen kertoi ettei tunne olevansa nainen eikä mies.

Törrönen jatkoi silti identiteettinsä häivyttämistä ja korosti ulkoisesti naiseuttaan. Hänen todellinen minänsä ei näkynyt puolisollekaan kunnolla moneen vuoteen.

– Piilotin sen muulta maailmalta, niin eihän hänkään sitä päässyt näkemään.

Terapiaan menon jälkeen Törrönen uskaltautui vähitellen näyttäytymään omana itsenään. Vasta silloin asiat alkoivat konkretisoitua hänen puolisolleenkin.

– Hän on kyllä tiennyt nämä asiat, mutta kun ne ovat konkretisoituneet, niin onhan siinä varmasti ollut sulattelemista. Mutta ei tämä suhde ole siitä mihinkään muuttunut. Nyt kun olen enemmän oma itseni, niin ainakin minulla on paljon parempi olla hänen kanssaan.

Terapian myötä Törrönen uskaltautui kertomaan muunsukupuolisuudestaan myös läheisilleen. Se oli pelottava mutta samalla helpottava askel.

– Läheiset ottivat asian vastaan hyvin. Kyllähän he varmasti ovat nähneetkin sen ja tienneet mielenterveysongelmistani. Varmasti auttoi heitäkin ymmärtämään, miksi minulla on ollut niin vaikeaa.

Erityisesti suhde valmentaja-isä Jari Törröseen on parantunut avautumisen jälkeen.

– Aiemmin en osannut olla yhtään oma itseni isän kanssa, mutta nyt se on kääntynyt täysin ylösalaisin. Voin puhua hänelle nyt mistä tahansa.

Emmeth Törrönen kokee elämänsä toistaiseksi suurimmaksi saavutukseksi työelämään pääsemisen. Uudessa työpaikassaan hän on ollut hieman yli neljä kuukautta. Kuva: Jouko Tapper / Yle

"Onhan se vähän omituinen, mutta se on minun kroppani"

Törrönen kertoo olevansa edelleen tytär ja jopa tyttöystäväkin. Kissoilleenkin hän on mamma. Nimitykset eivät haittaa häntä, vaikka identiteettiään Törrönen ei naiseksi koekaan.

Sosiaaliset paineet ajoivat Törrösen korostamaan naisellista ulkonäköään teini-iässä. Lisäksi hän pelkäsi kommentointia, jota saattaisi seurata urheilijan maskuliinisesta olemuksesta.

– Olin jonkin verran julkisuudessa ja ajattelin, että jos näyttäisin liikaa mieheltä, niin ehkä siitä tulisi kommentteja, että hän varmaan käyttää dopingia, Törrönen kertoo.

– Mutta sen olen tässä oppinut, että niitä kommentteja tulee muutenkin.

Ensi kesänä Törrönen aikoo poistattaa rintansa. Syynä rintojen poistoon ovat häneltä löydetty rintasyöpägeeni sekä se, että rinnat eivät ole koskaan tuntuneet hänen kehoonsa sopivilta.

Vaikka rinnat saavatkin lähteä, Törrönen on muuten hyväksynyt naisen vartalonsa.

– Onhan se vähän omituinen, mutta se on minun kroppani.

Naisen kehon hyväksyminen on Törröselle tärkeää erityisesti siksi, että se on edellytys hänen menestyksekkään urheilu-uransa jatkumiselle.

– Urheilun takia minun täytyy tuoda esille, että olen fyysisesti täysin nainen. Se voi olla hämmentävää, että puhun sitten jostain muusta sukupuolesta, jos ei ymmärrä sukupuoli-identiteetin ja fyysisen sukupuolen eroja.

Vaikka naisten sarjassa kilpaileminen tuntuukin hassulta, Törrönen uskoo jatkossa kilpailutilanteeseen menemisen olevan helpompaa asioiden läpikäymisen jälkeen.

"Urheilu varmaan piti minut hengissä pahimpina aikoina"

Urheilumaailmassa Törrönen ei ole saanut suoraa kommentointia nimenvaihdostaan. Joidenkin ihmisten asenne häntä kohtaan on kuitenkin Törrösen mukaan muuttunut yhtäkkiä.

– On se surullista, että vaikka olen sama ihminen edelleen, niin jollekin tällainen minun henkilökohtainen asiani ja valintani vaikuttaa niin paljon siihen, miten minua kohdellaan.

Ennätyksekseen 133 kiloa nostanut Törrönen kuuluu lajissaan klassisessa penkkipunnerruksessa maailman kärkikastiin. Toistaiseksi suurin saavutus on aikuisten avoimen sarjan maailmanmestaruus vuodelta 2018.

Kun aikuisten mestaruuksien lisäksi mukaan lasketaan juniorisarjat, Törrösellä on yhteensä 23 maailman- ja Euroopan mestaruutta. Hän on parantanut klassisen penkkipunnerruksen maailmanennätystä nuorten sarjoissa kymmeniä kertoja.

– Urheilu varmaan piti minut hengissä pahimpina aikoina. Halusin mennä salille ja tehdä treenit. Kun on jotain niin hienoa saavuttanut, niin siitä halusin pitää kiinni.

Kissa Misha (kuvassa) ja Kiti ovat Emmeth Törrösen elämän tärkeimmät asiat. Kuva: Jouko Tapper / Yle

"Työelämään pääsy on suurimpia saavutuksiani elämässä"

Törrönen on ollut nyt neljä kuukautta uudessa työpaikassa mittalaitteita valmistavassa tehtaassa laaduntarkkailijana. Hän nauttii työstään.

Työpaikan saaminen oli suuri asia. Mielenterveysongelmien kanssa kamppaillut Törrönen oli pitkään kotona, ja se sai tuntemaan olon turhaksi.

– Työelämään pääsy on ollut henkilökohtaisesti suurimpia saavutuksiani elämässä. Kyllä ne mestaruudet ja ennätyksetkin tulevat siihen lähelle, mutta kyllä työelämään pääseminen on sen verran korvaamatonta, että sitä arvostan yli kaiken.

Erityisen tärkeä asia on ollut työporukkaan mukaan pääseminen ja uusien kaverisuhteiden luominen. Törrösen kokema yksinäisyys on helpottanut huomattavasti.

– Olen opetellut juttelemaan viimeisen vuoden aikana. Aiemmin vastasin vain jos joku kysyi. Kun voin paremmin sisältä, pystyn tuomaan itsestäni ulos jotain myös puheella.

– Tuntuu hyvältä, että osaan olla sosiaalinen ja rentoutua ihmisten seurassa. Se on uutta ja ihanaa.

Törrönen avaa asuntonsa oven Sipoossa. Oven raosta kurkistavat vastaan hiippailleet kissat Misha ja Kiti. Hymy nousee heti Törrösen kasvoille ja hän alkaa jutella perheenjäsenilleen.

– Kissat ovat varmasti tärkein asia elämässäni, Törrönen toteaa.

– Nyt muut perheenjäseneni varmasti ajattelevat, että voi hitsit, hän jatkaa ja naurahtaa.

Lue myös:

Muunsukupuolisuudestaan julkisesti puhunut Emmeth Törrönen ei pääse antamaan MM-kisanäyttöjä – seura jätti maailmanmestarin ilmoittamatta SM-kisoihin

Kun Paulasta tuli Alexander, hän joutui valitsemaan huippu-urheilun ja hyvinvoinnin väliltä: "Elämäni on hyvä nyt"