Suora

  • Urheiluruutu
  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin

Päähän kohdistuneita taklauksia on Liigassa yhä liikaa, eikä kenelläkään tunnu olevan patenttiratkaisua ongelmaan: "Monessa asiassa on menty pieleen"

Viime lauantainen päähän kohdistunut taklaus Ässät–Lukko -pelissä herätti jälleen keskustelun Liigassa nähtävistä vaarallisista taklauksista.

Jääkiekon miesten SM-liiga
En liggande Otto Kivenmäki får vård på isen.
Porin Ässien Otto Kivenmäki ei päässyt Nemecekin taklauksen jälkeen itse ylös jäältä.Elmeri Elo / All Over Press

– Todella surullinen ja ikävä tapaus. Rankka taklaus ja kosolti huonoa tuuria.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela on katsonut Rauman Lukon ja Porin Ässien lauantaisessa ottelussa sattuneen taklauksen useita kertoja nauhalta. Lukon David Nemecek taklasi Ässien Otto Kivenmäkeä rajusti päähän niin, että Kivenmäeltä irtosi kypärä ja hän lensi kovassa vauhdissa jäähän ja löi päänsä.

Kivenmäki oli lopulta kaksi yötä sairaalassa tarkkailussa. Hänen vammojensa vakavuutta pystyy lääkärin mukaan arvioimaan vasta muutaman viikon päästä.

David Nemecek sai taklauksesta seitsemän ottelun pelikiellon.

Se on toisiksi kovin tuomio, jonka Liigan kurinpitodelegaatio on tällä kaudella antanut. Saman verran sai Tapparan Tuukka Mäntylä lokakuussa. Tällä kaudella kovimman tuomion sai Kärppien Jussi Jokinen, kahdeksan ottelua. Molemmat saivat tuomionsa päähän kohdistuneista taklauksista.

David Nemecek reagerar på en utvisning.
David Nemecek protestoi voimakkaasti ulosajoaan lauantain pelissä Porissa.Elmeri Elo / All Over Press

Päähän kohdistuneisiin taklauksiin on kiinnitetty Liigassa tällä kaudella erityistä huomiota. Joulukuussa Liiga kertoi koventavansa päähän kohdistuneiden taklausten rangaistuksia – jatkossa minimirangaistus olisi vähintään viisi ottelua.

Liigan sääntömuutos näkyy kurinpitodelegaation rangaistusmäärissä: Kuluvalla kaudella 20 päähän kohdistuneesta taklauksesta on annettu yhteensä 99 ottelua pelikieltoa. Kaudella 2018–2019 kurinpitodelegaation käsittelyssä oli päähän kohdistuneita taklauksia 21, pelikieltoa jaettiin 52 ottelua.

Näin ollen tällä kaudella tulisi todennäköisesti olemaan enemmän kurinpitokäsittelyyn päätyneitä taklauksia.

– Joulukuun välitsekkauksessa tilanne näytti siltä, että päähän kohdistuneiden taklauksien määrä olisi taittumassa. Nyt kevätkaudelle helmikuu oli kuitenkin aika ikävä niiden suhteen, toteaa Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

Ei viisasten kiveä

Kun Liiga linjasi rangaistusten tiukentamisesta, oli Pelaajayhdistys yksi kritiikin antajista.

– Liiga teki päätöksensä kuulematta Pelaajayhdistystä eli pelaajia, toiminnanjohtaja Jarmo Saarela sanoo.

Miten päähän kohdistuneet taklaukset saataisiin pois jääkiekosta? Muun muassa monipuolisella tiedottamisella ja vastustajan kunnioittamisella, Saarela sanoo.

– Monessa asiassa on menty pieleen. Pelkkä päätöksenteko ei riitä. Mitään viisasten kiveä ei minullakaan ole, miten ne saataisiin kitkettyä pelistä, Saarela huokaisee.

Vastuuta Saarela ei vieritä vain yhdelle taholle: Niin pelaajien, valmentajien kuin seuraorganisaatioiden pitää katsoa peiliin.

– Erityisesti sellaiset taklaukset, joissa taklaaja näkee, ettei toinen pelaaja ole valmistautunut taklauksen vastaanottoon – tällaiset pitää pystyä hillitsemään.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela
Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela.Jari Kärkkäinen/ Yle

"Kurinpitodelegaation täytyy muuttua"

Pelaayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela sanoo luottavansa siihen, että Liigan kurinpitodelegaatio osaa antaa oikeanlaisia rangaistuksia.

Silti hän on sitä mieltä, että delegaatio vaatisi suuren mylläytyksen.

– Kurinpitodelegaation täytyy muuttua. Pelaajayhdistyksen ja Liigan sopimus on huhtikuussa katkolla ja yhtenä asiana olemme vaatineet parempaa kurinpitodelegaatiota.

Saarelan mukaan kurinpidon pitää toimia nopeammin, paremmin ja huomioida paremmin pelaajien oikeusturva.

– Esimerkiksi viiden ottelun pelikiellosta valittaminen Urheilun oikeusturvalautakuntaan on turhaa, koska se ei ehdi käsitellä tapauksia ennen kuin rangaistus on ehditty jo kärsiä.

"Ei tarkoituksena ole vahingoittaa, vaan pelata"

Ässälegenda Veli-Pekka Ketola pitää niin ikään lauantaista taklausta ikävänä asiana ja toivoo, ettei nuorelle Otto Kivenmäelle jää tapauksesta sellaisia vammoja, että hänen pelaajauransa vaarantuisi.

Päähän kohdistuneita taklauksia on yritetty karsia Liigan johtoporrasta myöden. Konsensus tuntuu olevan sama kaikilla: ne pitää saada lajista pois. Silti kenelläkään ei tunnu olevan kunnollista ratkaisua siihen, miten tällaiseen tilanteeseen päästäisiin.

– Se, ettei niitä tulisi ainuttakaan? Se on rakettitiedettä, Ketola sanoo.

Veli-Pekka Ketola palasi Isomäkeen.
Veli-Pekka Ketola ei usko, että päähän kohdistuneita taklauksia saadaan koskaan kokonaan kitkettyä pois.Tomi Hänninen

Vaarallisten taklausten estämiseksi on väläytelty jopa sääntömuutosta, että avojään taklaukset kiellettäisiin. Ketola ei näe tätä ratkaisuna.

– Peli muuttuisi täysin, jos esimerkiksi hyökkäyspään taklaukset kiellettäisiin. Eikä Suomessa voida tehdä omia päätöksiä niin kauan, kun kansainvälisessä jääkiekossa yhä taklataan. NHL:ssä sellaiseen ei varmasti ryhdytä.

Taklaustilanteet ja niiden jälkipuinti herättävät jääkiekkofaneissa aina paljon tunteita. Riippuen siitä, minkä joukkueen lasit on silmillä, ihmiset näkevät taklauksissa jopa tahallisuutta.

– Tuskin kukaan ketään haluaa vahingoittaa. Enkä usko, että enää on sitäkään kulttuuria, että valmentaja käskee vahingoittamaan. Nämä ovat kuitenkin ihmisten työpaikkoja. Ei tarkoituksena ole vahingoittaa, vaan pelata.

Lue lisää:

SM-liiga jakaa jatkossa pidempiä pelikieltoja päähän kohdistuvista taklauksista – sanktiot vaihtelevat viidestä ottelusta koko kauteen

Pitkän pelikiellon saanut Jussi Jokinen kommentoi suoraselkäisesti kohutaklaustaan – "Päähän kohdistuneet taklaukset on saatava pois jääkiekosta"

SM-liiga haluaa olla edelläkävijä ja löi siksi tiskiin kovemmat rangaistukset päähän kohdistuneisiin taklauksiin – puheenjohtaja pitää päätöstä rohkeana

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat