Estejuoksun olympiavoittajalle neljän vuoden kilpailukielto epon käytöstä

Entinen maailmanennätysnainen Ruth Jebet ei ole puolustamassa olympiakultaansa Tokion olympialaisissa.

Bahrainin Ruth Jebet (edessä) vuoden 2017 MM-kisoissa Lontoossa. Kuva: AOP

Rio de Janeiron olympialaisissa kultaa 3000 metrin estejuoksussa voittanut Ruth Jebet on määrätty neljän vuoden kilpailukieltoon dopingrikkomuksen takia, kertoi yleisurheilun etiikkaa valvova elin Athletics Integrity Unit (AIU) keskiviikkona.

Keniassa syntyneen mutta Bahrainia edustavan Jebetin dopingnäytteestä löytyi suoritusta parantavaa epo-hormonia. Hän antoi näytteen vuoden 2017 lopussa. Hän on ollut väliaikaisessa kilpailukiellossa helmikuusta 2018 asti.

Jebet kertoi AIU:lle maaliskuussa 2018, ettei hän ole käyttänyt kiellettyä ainetta tahallaan. 23-vuotias juoksija kuitenkin myönsi dopingrikkeensä viime vuoden lopulla.

Jebet vapautuu kilpailukiellostaan 4. helmikuuta 2022, eikä siten ole mukana puolustamassa olympiakultaansa Tokiossa heinä-elokuun vaihteessa.

Hänen vuonna 2016 juoksema ennätyksensä 8.52,78 on kaikkien aikojen toiseksi paras aika 3000 metrin estejuoksussa. Se ehti olla maailmanennätys vajaan kahden vuoden ajan. Kenian Beatrice Chepkoech juoksi yhä voimassa olevan maailmanennätyksen 8.44,32 kesällä 2018.

Lue myös: