Suora

  • Urheiluruutu

Merkittävä sääntömuutos suksienvaihdossa saattaa aiheuttaa katastrofin Holmenkollenin hiihtokisoihin – Sami Jauhojärvi: "Se olisi kauhuskenaario"

Kansainvälinen hiihtoliitto muutti täksi kaudeksi sääntöjä suksienvaihtoon. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan vain yhden vaihdon salliminen on askel parempaan.

hiihto
Naisten 30 kilometriä Holmenkollenilla
Naisten Holmenkollenin kilpailuun odotetaan auringonpaistetta, mutta miehet saattavat joutua hiihtämään vesisateessa.imago sportfotodienst

Tälle kaudelle maastohiihdon maailmancupin sääntöihin tuli merkittävä muutos. 30 ja 50 kilometrin kilpailuissa suksia saa vaihtaa ainoastaan kerran. Vielä merkittävämpää on, että vaihdettavat sukset on vietävä vaihtoalueelle jo ennen starttia.

– Tässä palataan vähän vanhaan. Muutos on hyvä, sillä se tasapuolistaa tilannetta, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi sanoi.

Muutosta ovat halunneet ennen kaikkea pienet hiihtomaat, joilla ei ole samanlaisia resursseja huoltopuolelle kuin esimerkiksi Norjalla tai Venäjällä. Pienet maat eivät myöskään ole pystyneet reagoimaan kisojen aikana yhtä hyvin muuttuneisiin olosuhteisiin. Nyt huollosta riittää työvoimaa myös ladun varrelle esimerkiksi juottopisteelle.

– Tämä helpottaa huollon hektisyyttä kisan aikana, kun ei tarvitse olla voitelemassa ykkösparia uudelleen, mutta myös urheilijoita. Urheilijoiden tarvitsee valita suksistaan vain selkeästi ykkös- ja kakkosparit, Jauhojärvi sanoi.

Kahden suksiparin käyttäminen kaventaa myös taktiikkaa. Jauhojärven mukaan muutoksen jälkeen vaihtoehtoja oikeastaan kolme:

– Lähteekö hiihtämään ykkösparilla helppoa alkua vai varmistaako, että saa hyvät sukset ratkaisuhetkille. Se kolmas vaihtoehto on, että se ykköspari odottaa siellä boksissa, kun on keskeyttänyt, hän hymähti.

Aleksandr Bolshunov
Aleksandr Bolshunovin sukset jäätyivät Trondheimin osakilpailussa. Venäläinen reagoi asiaan vahvasti maalissa ja repi kisaliivinsä.European Pressphoto Agency EPA

Vesisateella ei kyttäillä

Tulevalle viikonlopulle on odotettavissa jännittäviä sääoloja, sillä perjantain ja lauantain väliseksi yöksi Osloon on ennustettu pientä pakkasta. Sen pitäisi jatkua naisten kisan alun, mutta sen jälkeen auringonpaisteen pitäisi kääntää lämpötilat plussalle.

Myös Krista Pärmäkoski luonnehti Drammenin sprinttikisan jälkeen, että tulevan viikonlopun keli on mielenkiintoinen. Hän totesikin olevan mahdollista, että lauantaina on niin sanottu pitopohjakeli.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä on taas luvassa pakkasta, mutta miesten kisan ajaksi on ennustettu vesisadetta.

– Pelkkä vesisade olisi vielä helppo. Se olisi kauhuskenaario, jos kesken kisan alkaisi sataa räntää ja sukset alkavat jäätyä. Niillä pitää kuitenkin vetää loppuun asti, eikä voi enää käydä vaihtamassa pitopohjia kolmenkympin jälkeen, Jauhojärvi muistutti.

Suksien jäätymisiä nähtiin esimerkiksi reilu viikko sitten Ski Tourin Trondheimin miesten 30 kilometrin takaa-jokisassa. Tuolloin maailmancupia johtanut Aleksandr Bolshunov putosi kärkipaikalta seitsemänneksi. Myös kärjestä lähteneet Sjur Röthe ja Finn Hågen Krogh putosivat kaluston takia tuloslistalla alemmaksi.

Jauhojärven mukaan Suomen ykköstykeiltä eli Iivo Niskaselta ja Krista Pärmäkoskelta pitäisi löytyä kalustoa tulevan viikonlopun sääoloihin. Pärmäkoski on rakentanut kalustoaan jo vuosikausia ja Niskanen on tallinsa ykköshiihtäjiä.

Jauhojärven mukaan sääolot vaikuttavat paljon myös kisan taktiikkaan, etenkin miesten kisassa.

– Jos tulee vesisade, niin siellä ei kyttäillä. Silloin on pakko hiihtää kovaa, muuten ladun varteen paleltuu, Jauhojärvi sanoi.

Lue myös:

Suomessa voittoja tykittänyt Iivo Niskanen voi tehdä huiman tempun Norjassa: "Suurinta, mitä maastohiihtäjä voi saavuttaa"

Sairastelusta kärsinyt Perttu Hyvärinen joutuu jättämään Holmenkollenin klassikkokisan väliin – "Katsotaan, mitä pystytään enää taikinoimaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat