Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Jos Kela on suurin palkanmaksaja, ei se kauheasti houkuttele" – mikä on totuus EM-kisahuuman taustalla? Jalkapalloillassa peräänkuulutettiin arvostusta

Yksi merkittävä tekijä, ettei jalkapalloilijan ammattia arvosteta ainakaan kotimaan kentillä, liittyy talouteen.

jalkapallo
Ulkomainen akatemia vai suomalainen seura?
Ulkomainen akatemia vai suomalainen seura?

Katso koko lähetys Jalkapalloilta: 100 päivää EM-kisoihin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue varmisti historiallisen EM-kisapaikan marraskuussa, minkä jälkeen jalkapallo on noussut kahvipöytäkeskusteluihin myös lajiväen ulkopuolella. Ylen jalkapalloillan osanottajat toivoivat, että kisahuuma nostattaisi ennen kaikkea jalkapallon arvostusta yhteiskunnassa.

– Nuoret jalkapalloilijat pitäisi saada tavoittelemaan kotimaista uraa, kuten jääkiekossa on onnistuttu, Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Pekka Sihvola huomautti.

Jalkapalloammattilaisen uraa ei aina nähdä houkuttelevimpana vaihtoehtona. Juniorimaajoukkueissakin pelannut Fredrik Lassas päätyi lopettamaan peliuransa, kun kotimaan kentät eivät enää tuntuneet tarpeeksi kiinnostavilta yliopisto-opintojen ohella.

– Jos minulla olisi ollut houkuttelevampia vaihtoehtoja kuin mitä näin opintojen ja siviilityöuran parissa, olisin ehkä jatkanut. Ensin ajattelin ottaa vuoden lepoaikaa pohdiskeluun ja nyt sille tielle olen jäänyt, Lassas kertoi.

Pelaaja-agenttina työskentelevä Teemu Turunen muistutti, että lyhyeksikin jääneestä jalkapalloilijan urasta on hyötyä "toisella uralla".

– Minun oli helppo lukea oikiksen pääsykokeisiin, kun olin elänyt kymmenen vuotta ammattilaisurheilijan elämää. Toivoisin, että tälläinen viesti tulisi myös vanhemmille. Kun pistät 5-6 vuotta jalkapallossa kaikki peliin, saat niin upeat eväät elämään myöhemmin, mitä ei saa mistään muualta, Turunen painotti.

Yksi merkittävä tekijä, ettei jalkapalloilijan ammattia arvosteta ainakaan kotimaan kentillä, liittyy talouteen.

– Jos pelaajilla on Kela opintotuen kautta suurin palkanmaksaja, ei se kauheasti houkuttele. Suomesta puuttuvat 28–29-vuotiaat liigapelaajat ihan totaalisesti, koska heidän täytyy alkaa hankkia asuntoa. Kyllä rahallakin on merkitystä, Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Saku-Pekka Sundelin täräytti.

Miten huuman saa kestämään?

Juniorivalmentajat ry:n puheenjohtaja Erkko Meren mukaan arvostuksen rakentaminen lähtee jo junioritasolta: mitä junioripelaajat näkevät ja miten valmentajat puhuvat kotimaan pelaajista.

– Se lähtee siitä, miten puhumme kotimaan miesten pääsarjasta ja sen pelaajista. HJK:ssa edustusjoukkueen pelaajat käyvät junioreiden treeneissä, ja se on mielestäni erittäin hyvä esimerkki. Toinen tekijä on, millaiset edellytykset edustusjoukkueella on. Pelaaja kiinnittyy ammattiin ihan eri tavalla, jos on kunnon stadion verrattuna johonkin putkikatsomohökkeliin.

Esimerkiksi koripallossa ja lentopallossa arvokisapaikkojen tuoma huuma on kuitenkin loppunut lyhyeen.Sundelinin mukaan keskustelu ei saisi olla liian menestyskeskeistä.

– Sen pitää olla arkirutiini. Meillä on 140 000 lisenssipelaajaa ja heilllä perheenjäsenet, jotka kuskaavat heitä. Jalkapallo saattaa liikuttaa karkeasti puolta miljoonaa ihmistä joka päivä. Miten ne ihmiset saadaan katsomaan kalenteriin, että ei mennä mökille vaan jalkapallopeliin. Miten seurasta tulee sosiaalinen, tärkeä yhteisö?

Katso pääkuvan videolta, mitkä aiheet jakoivat eniten keskustelijoiden mielipiteitä.

Lue myös:

Jäikö Ylen 100 päivää EM-kisoihin -lähetys välistä? Katso Areenasta jälkikäteen

Suomi taistelee paikasta e-jalkapallon EM-kisoihin – viikonlopun virtuaalifutikset suorana Ylellä

Huuhkajien Kansojen liigan lohko miellytti päävalmentaja Markku Kanervaa, joka uskoo Suomen taistelevan jopa lohkovoitosta: "Kovia joukkueita, mutta ei mitään mahdottomia"

Huuhkajilla hyvä arpaonni – Suomi välttää pahimmat vastustajat Kansojen liigassa

Suomen palloilusarjoissa ei olla vielä perumassa pelejä tai turnauksia koronaviruksen vuoksi – lajiliitoissa muistutetaan hyvästä käsihygieniasta ja suositellaan välttämään kättelyä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat