Hyppää sisältöön

Synnyinmaansa uhkailemaksi joutunut judoka saa osallistua olympialaisiin Mongolian edustajana

Kansainvälinen olympiakomitea on hyväksynyt entisen judon maailmanmestarin Saied Mollaein kansallisuuden vaihtamisen.

Saeid Mollaei (sinisissä) on kilpaillut pakolaisstatuksella Saksassa. Kuva: Imago Sportfotodienst / AOP

Iranista kotoisin oleva judon maailmanmestari Saied Mollaei saa osallistua Tokion kesäolympialaisiin 2020 Mongolian edustajana. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) hyväksyi Mollaein kansallisuuden vaihtamisen.

Mollaei haki kansallisuuden vaihtoa, koska vuoden 2018 alle 81-kiloisten judon maailmanmestari ei uskaltanut palata synnyinmaahansa Tokiossa viime syksynä käytyjen MM-kisojen jälkeen. Mollaei kertoi tuolloin, että Iranin valtio painosti häntä jättämään kyseiset kisat väliin poliittisten syiden takia.

Mollaei, 28, haki MM-kisojen jälkeen turvapaikkaa Saksasta ja kilpaili hetken aikaa pakolaisstatuksella. Hän teki debyyttinsä Mongolian edustajana kansainvälisessä judon Masters-turnauksessa joulukuussa.

Judokan mukaan Iranin valtio yritti estää miehen kilpailemisen MM-kisoissa. Hän ei suostunut ja eteni aina MM-välierään asti. Kun kävi ilmi, että Mollaei olisi saattanut kohdata jatkopeleissä Israelin Sagi Mukin, uhkaili Iranin salainen palvelu Mollaeita ja miehen perhettä. Judokan oli pakko hävitä välttyäkseen israelilaisen kohtaamiselta ja suojellakseen perhettään. Iranin valtion näkökulmasta israelilaiselle häviäminen olisi ollut nöyryyttävää, sillä maiden välit ovat olleet vuosikymmeniä tulehtuneet.

Kansainvälinen judoliitto IJF on sulkenut Iranin kaikkien tapahtumiensa ulkopuolelle Mollaein kohtelun takia.

Lue myös: