1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon MM 2020

Jääkiekon MM-kisat vaarassa peruuntua tai siirtyä – Kummola kummeksuu urheiluväen reaktioita koronavirukseen: "Alkaa olla jo paniikin lietsomista"

Keskustelu jääkiekon miesten MM-kisojen kohtalosta on käynyt viime päivät vilkkaana.

Jääkiekon MM 2020
Kalervo Kummola
Kalervo Kummola arvioi jääkiekon MM-kisojen kohtaloa.AOP

Maailmalla leviävä koronavirus uhkaa toukokuulle Sveitsiin suunniteltuja jääkiekon MM-kisoja. Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel kertoi keskiviikkona, että Venäjän Sotshi ja Valko-Venäjä voisivat järjestää kisat, mikäli kisoja ei voitaisi pelata Sveitsissä.

Varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kummeksuu Faselin lausuntoja. Kummola ei ole kuullut suunnitelmista ja näkee kommentit Faselin "yksinajatteluna".

– Minusta tämä on kuolleena syntynyt ajatus, koska jos emme voi mennä Sveitsiin, niin tuskin voimme mennä Sotshiin tai Minskiin. Emme välttämättä tiedä yhtään, mikä on koronatilanne Venäjällä tai Valko-Venäjällä, Kummola totesi Yle Urheilulle.

Ensi vuoden MM-kisat on myönnetty Valko-Venäjälle (Minskiin) ja Latviaan (Riika). Yksi vaihtoehto voisi olla, että Minskissä ja Riiassa pelattaisiin jo tänä keväänä. Tässäkin kuviossa piilee tosin ongelmansa.

– Minsk voisi varmaankin järjestää kisat jo nyt, mutta toisella paikkakunnalla Riiassa harjoitushalli on vasta rakenteilla. Joten ei sekään mitenkään helppoa olisi, Kummola huomautti.

Kummola kehottaa kaikkia heittämään jäitä hattuun.

– On ihan turha spekuloida tällaisia tässä vaiheessa. Meillä on 20. päivään huhtikuuta saakka aikaa miettiä tätä. Voi käydä niinkin, ettei MM-kisoja voida pelata lainkaan. Kansainvälisellä jääkiekkoliitolla on vakuutus tällaisten tapausten varalle, Kummola sanoi.

Kummolan päätös perui naisten MM-kisat vuonna 2003

Vastaavanlainen tilanne koettiin jo vuonna 2003, kun jääkiekon naisten MM-kisat peruttiin Kiinassa sars-epidemian vuoksi. Viimeisen sanan sanoivat tuolloin Suomi ja Kummola.

– Suomi joutui silloin ratkaisijan asemaan. Päätimme, että emme ottaisi mitään riskejä. Koko kisat peruuntuivat, kun Suomi ei sinne lähtenyt, Kummola palasi.

Oli päätetty, että naisten MM-kisat voitaisiin pelata kuudella joukkueella. Viisi maata olivat jo paikalla ja USA ja Kanada ilmoittaneet, etteivät tulisi kisoihin. Näin Suomen poisjäänti peruutti koko turnauksen.

Urheilumaailmassa on peruttu jo monia tapahtumia ja osa järjestetään tyhjille katsomoille. Kummolalla on selkeä mielipide tehdyistä päätöksistä.

– Ihan selkeästi on ylireagoitu. Tämähän alkaa olla jo paniikin lietsomista. Jäitä hattuun ja kädet ristiin, Kummola tokaisi.

Jääkiekon miesten MM-kisojen kohtaloa joudutaan siis vielä jännittämään, mutta ainakin se on jo varmaa, ettei otteluita pelataan ainakaan tyhjille katsomoille. IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel on vahvistanut, ettei tällaista vaihtoehtoa ole.

Lue lisää:

Koronavirus saattaa siirtää jääkiekon MM-kisat Sveitsistä Sotshiin

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF peruutti kuusi turnausta koronaviruksen takia