Norjalaisessa pikkukylässä kytee kiinalainen hiihtopommi – "Jos tämä saa pääsi pyörälle, minulla on kerrottavana jotain vielä hurjempaa"

Kiinan nuoret naiset ovat näyttäneet suomalaiskollegoilleen kaapin paikan hiihdon nuorten MM-kisoissa.

Kiinalaishiihtäjä Dinigeer Yilamujiang (etualalla) tähtää menestykseen vuoden 2022 kotiolympialaisissa Pekingissä. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press

Hiihtoa seuraavan suomalaisen penkkiurheilukansan kisatutka oli suunnattu viime viikonloppuna vahvasti Salpausselälle, josta se on täksi viikoksi kääntynyt Norjaan, Konnerudin ja legendaarisen Holmenkollenin maailmancupkisoihin. Kaiken keskellä lajientusiastit ovat kuitenkin seuranneet pieteetillä, miten maastohiihdon tulevaisuuden toivot ovat pärjänneet Saksan Oberwiesenthalissa käytävissä nuorten MM-kisoissa.

Huomionarvoista on ollut erityisesti kiinalaisnaisten esiinmarssi. Kun sekä alle 20-vuotiaiden että alle 23-vuotiaiden sarjassa on hiihdetty kaikki kolme henkilökohtaista matkaa, molemmissa luokissa paras kiinalainen oli lopputuloksissa kahdesti paremmin sijoittunut kuin paras suomalainen. Kuudesta matkasta neljällä kiinalainen veti siis pidemmän korren, kun vielä vuosi sitten Lahden MM-kisoissa suomalaisnaiset pitivät pintansa tutuin 6–0-lukemin.

Oberwiesenthalissa Dinigeer Yilamujiang, 18, ja Chunxue Chi, 22, saavuttivat Kiinalle kaksi viitossijaa, Jasmin Kähärä oli puolestaan parhaana suomalaisnaisena kuudes. Miehissä kiinalaisnuorten menestyksestä ei voida vielä puhua (paras sijoitus 38:s), mutta mistä kiinalaisnaisten huimassa kehityksessä on oikein kyse?

Yle Urheilu lähti selvittämään ilmiön taustoja haastattelemalla Yilamujiangin valmentajaa, norjalaista Kristian Sveeneä.

Kolmessa vuodessa tyhjästä maailmancupin pisteille

– Voimmeko puhua myöhemmin, sillä olemme aloittamassa juuri kakkukahveja, Sveen vastaa puhelimitse Oberwiesenthalista, jossa kiinalaiset ovat juhlistamassa Yilamujiangin viidettä sijaa 5 kilometrin (p) väliaikalähdössä.

– Jos tämä saa pääsi pyörälle, minulla on kerrottavana jotain vielä hurjempaa, Sveen kuittaa kuitenkin ennen puhelun katkeamista.

Kun keskusteluyhteys valmentajaan on palautettu, luvassa on toden totta mykistävää statistiikkaa, miten Sveen on päätynyt tähän pisteeseen nuorten urheilijoidensa kanssa. Jos urheilijat ovat nuoria, niin on myös vasta 28-vuotias Sveen.

Nuori norjalaisvalmentaja ei erottunut hiihtäjänä maansa huimasta massasta. Hänen parhaaksi sijoituksekseen jäi 79. sija Norjan mestaruuskisojen 50 kilometrillä vuonna 2014. Parikymppiselle Sveenelle oli jo aiemmin valjennut, ettei hänestä tulisi kansainvälisen tason hiihtäjää, joten hän opiskeli hiihtoharrastuksen oheen yliopistossa norjalaista urheiluvalmennusta.

Sveenen tie vei nuorisovalmentajaksi oslolaisseura Kjelsås IL:ään, jossa asiakkaana oli muun muassa Oberwiesenthalissa alle 23-vuotiaissa pronssia voittanut Håvard Moseby.

Tulevaisuuden kannalta Kjelsåsissa merkittävimmäksi valmennettavaksi osoittautui kuitenkin Nora Ulvang, kolminkertaisen olympiavoittajan Vegard Ulvangin tytär. Tämän yhteistyön hedelmiä Sveen korjasi vuonna 2017, kun hän haki valmennuspestiä Kiinan massiivisesta olympiaprojektista, josta leipänsä tienaa myös usea suomalaisvalmentaja. Suosittelijana Sveenelle toimi isä-Ulvang, joka tunnetaan saavutustensa lisäksi Kansainvälisen hiihtoliiton FISin maastohiihtokomitean pitkäaikaisena puheenjohtajana.

Sveen sai pestin yksityisestä olympiaprojektista, jonka rahoittajana toimii norjalaisen urheiluvälinevalmistajan Kiinan-maahantuoja.

– Olin niin nuori (tuolloin 25-vuotias), ettei minulla ollut mitään asiaa maajoukkuetason valmentajaksi, mutta sain kerätä itselleni Xinjiangin provinssista haluamani joukon, kertoo Sveen, jolle annettiin tehtäväksi valmentaa top 8 -tason hiihtäjä vuoden 2022 Pekingin talviolympiakisoihin.

Sveen vietti Xinjiangissa kahdeksan kuukautta. Sinä aikana hän testasi kaikkiaan 180 urheilijaa. Heistä 18 lähti Sveenen kanssa Norjaan tammikuussa 2018. Pääkallopaikaksi valikoitui hiihtolomakohteena tunnettu Sjusjöenin kylä, josta on vain parinkymmenen kilometrin matka vuoden 1994 Lillehammerin olympiapyhättöön, Birkebeinerenin hiihtostadionille.

18-vuotias Dinigeer Yilamujiang (vas.) on Kiinan lupaavimpia maastohiihtäjiä. Nuorten MM-kisoissa hän ylsi sivumatkallaan viidenneksi. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press

Sveenellä ei ollut kuitenkaan käsissään olympiaurheilijoita. Kiinalaisten "hiihtäjien" tarkastelussa rima oli laskettava todella alas.

– Jos ensimmäisissä hapenottotesteissä olisi ollut suomalaisia kouluikäisiä tyttöjä, 80 prosenttia heistä olisi läpäissyt vaatimani raja-arvon.

Yksi maksimihapenottoa mitanneen testin niukasti läpäisseistä oli 17-vuotias Bayani Jialin. Nimi saattaa soittaa kelloja pieteetillä kisoja seuraavalle penkkiurheilijalle, sillä Jialin sijoittui muutama viikko sitten Åren maailmancupin sprintissä 30:nneksi.

– Jos Dinigeerin viides sija nuorten MM-kisoissa on yllätys, Bayanin saavutuksesta kertoo jotain, ettei hänellä ollut mitään kosketusta hiihtoon tai mihinkään totiseen urheiluharjoitteluun vielä kolme vuotta sitten, Sveen kertoo.

Harjoittelusta palkkaa

Sveenen vetämän olympiaryhmän koko on kavennettu kahdeksaan urheilijaan, neljä näistä naisia ja neljä miestä. Mieshiihtäjien ei odoteta tekevän tulosta olympialaisissa, vaan fyysisesti vahvempina heidän on tarjottava kiriapua kansainvälistä tulosta tehneille naisille.

Kun ryhmä pantiin pystyyn vasta vuonna 2017, siis viisi vuotta ennen Pekingin talvikisoja, Sveen teki periaatepäätöksen keskittää harjoittelu olympiaohjelmassa olevaan naisten vapaan hiihtotavan sprinttiin.

– Perinteistä olemme harjoitelleet systemaattisesti vasta maaliskuusta 2019, Sveen kertoo.

Mainittakoon tässä vaiheessa, että Dinigeer Yilamujiangin viides sija nuorten MM-kisoissa tuli perinteisellä hiihdetystä viiden kilometrin väliaikalähdöstä.

– Dinigeer on ryhmästäni ainoa, jolla on edes jonkinasteinen hiihtotausta. Hän on kotoisin Altai-vuoristosta. Hänen isänsä on hiihtänyt paljonkin, muttei millään kummoisella tasolla. Dinigeer päätyi lajin pariin 14-vuotiaana, kun hänen vanhempansa ilmoittivat hänet armeijan ylläpitämään ryhmään, Sveen kertoo.

Sveenen vetämässä yksityisjoukkueessa kiinalaisnuoret saavat noin tuhannen euron kuukausipalkkaa. Se on tuntuva raha, kun otetaan huomioon hiihtäjien taustat.

– Dinigeerin isä on ammatiltaan opettaja, mutta hän on hiihtoa jotenkin tuntevana ollut mukana huoltajan roolissa.

Kieltä ja kilpavauhtia

Opettajan, etenkin englannin kielen, osuus on myös suuri tavoiteltaessa nopeaa, jopa ennennäkemätöntä kehitysvauhtia. Sveenen Sjusjöenissä majailevaan olympiaryhmään kuuluu kahdeksan hiihtäjän lisäksi kolme muuta kiinalaista: tulkki, apuvalmentaja ja huoltaja.

– Urheilijani ovat opiskelleet ahkerasti englantia, minkä ansiosta kommunikaatiomme on parantunut valtavasti. Se on yksi saavutuksemme tärkeimmistä avaimista. Vaikka kiinalaiset urheilijat noudattavat yleensä ohjeita pilkulleen, haluan heidän ajattelevan itsenäisesti ja haastavan minua, Sveen sanoo.

Viime vuonna joukkue vietti yhdessä 340 vuorokautta, joista viisi kuukautta kului Sjusjöenissä, neljä Kiinassa ja kaksi Uudessa-Seelannissa.

– Oslossa asuva tyttöystäväni ei ole tyytyväinen tähän järjestelyyn. Hän sinnittelee ja ymmärtää, mitä yritämme tehdä.

– Koska olympialaisiin on projektimme alusta alkaen ollut vähän aikaa, kaikkea tekemistä on ollut pakko priorisoida. Uskon, että hiihdämme lumella enemmän kuin mikään muu joukkue maailmassa. Viime vuonna hiihdimme luonnonlumella 9–10 kuukautta, tänä vuonna saman verran. Olemme lajitaitavuudessa altavastaajia, meillä ei ole aikaa juosta suolla sauvojen kanssa. Meidän on hiihdettävä suksilla mahdollisimman paljon kilpavauhtia, Sveen sanoo.

Etenkin Bayani Jialinin kilpavauhdin kehitys on ollut häkellyttävää: hän oli toukokuussa 2017 ensi kertaa suksilla, mutta nyt tilillä on jo maailmancupin piste. Mikäli puheet Jialinin lähtötasosta epäilyttävät, Kansainvälisen hiihtoliiton tietokannat tämän Norjassa käymistä kisoista puoltavat Sveenin lausuntoja.

Dinigeer Yilamujiang, valmentaja Kristian Sveen ja Bayani Jialin muodostavat mielenkiintoisen kolmikon, kun Kiina tähyää menestykseen maastohiihdossa Pekingin talviolympiakisoissa 2022. Kuva: Kristian Sveen

Tammikuussa 2018 Jialin jäi ensimmäisissä juniorikisoissaan yli minuutin kärjestä, vaikka matkana oli vain 1,3 kilometrin sprintti. Päivää myöhemmin 10 kilometrillä tappiota kertyi yli 12 minuuttia. Helmikuussa 2019 Jialin oli Lahdessa nuorten MM-vitosella 33:s. Pronssia ottanut Anita Korva oli enää minuutin kiinalaista nopeampi. Torstaina Jialin löi Korvan Oberwiesenthalissa lähes puolellatoista minuutilla alle 23-vuotiaiden MM-kisojen 15 kilometrillä. Armeijavuotta läpi käyvä Korva oli lopputuloksissa 44:s, Jialin 18:s.

Tulokset herättäneet myös dopingtestaajien huomion

Nopealla tuloskehityksellä on ollut myös toinen luonnollinen puolensa: mitä nopeammat tulokset, sitä voimakkaammat dopingepäilyt. Kun otetaan huomioon vielä Kiinan dopinghistoria, jossa etenkin naiset olivat koekaniineina muun muassa 1990-luvun kestävyysjuoksussa, d-ajatuksen juolahtaminen mieleen on pikemminkin merkki terveestä muistista kuin kyynisyydestä.

Sveenen mukaan antidopingviranomaiset ovat ottaneet Yilamujiangin tarkkaan seurantaan.

– Dinigeer on testattu 14 viime kuukauden aikana yhdeksän kertaa. Se on paljon 18-vuotiaalle urheilijalle. Kun valmensin esimerkiksi samanikäisiä Kjelsåsissa, testejä ei tehty lainkaan, Sveen kertoo.

Kun Yle Urheilu haastatteli viime vuonna Kiinan B-maajoukkuetta valmentanutta Antti Leppävuorta, hän kertoi joutuneensa allekirjoittamaan dopingia koskevan paperin, joka käryn käydessä sitoisi Leppävuoren merkittävään korvausvastuuseen. Sveenin mukaan hänen sopimuksensa ei sisällä vastaavia lisäpykäliä.

– En ole joutunut allekirjoittamaan tällaista paperia. Olemme erittäin tarkkoja antidopingasioissa. Käytämme vain kahta norjalaista lääkäriä, jotka valvovat toimintaa. Kiinalaisia lääkäreitä emme käytä, Sveen sanoo.

Leivässä pysyy vain tuloksilla

Vaikka 28-vuotias Sveen on herättänyt tuloksillaan sekä kummastusta että ihailua, hän kertoo, ettei ole järin luottavainen mitä tulee työpestinsä jatkumiseen. Vastaavassa projektissa mäkihypyn puolella ollut maanmies Kjetil Strandbråten sai tuntea kiinalaisten pomojensa lyhytpinnaisuuden viime vuoden lopulla. Vastaavasta potku-uhasta on puhunut myös Strandbråtenin kilpailija, vielä projektiaan jatkava Mika Kojonkoski. Vain alati paranevat tulokset pitävät kontrahdin voimassa.

– Olen tyytyväinen työni tuloksiin, mutta tässä pestissä ei ole koskaan turvassa. En olisi ottanut tätä työtä vastaan, ellen uskoisi, että pystyn toteuttamaan minulle asetetun tavoitteen. Kaikki tekeminen tähtää vain siihen, että pystyn luomaan Pekingin olympialaisissa kahdeksan parhaan joukkoon sijoittuvan urheilijan. Siinä mielessä pelin henki on helppo ja mielekäs, Sveen sanoo.

Oberwiesenthalissa tänä viikonloppuna päättyvien nuorten MM-kisojen jälkeen Sveenen joukot eivät enää jatka Pohjois-Amerikkaan, jossa maailmancup päättyy 21. maaliskuuta. Tulosten osalta Sveen voi huokaista ainakin hetken, sillä kauden päätavoitteeksi asetettu maailmancupin piste saavutettiin jo Åressa helmikuussa. Ensi kaudeksi tavoite kovenee – luonnollisesti.

– Sprintissä pitäisi saada välieräpaikka. Sijoitus 20 parhaan joukkoon on vähimmäistavoite, Sveen kertoo.

Tehtävää helpottaa kiinalaislupausten diili välinejätin kanssa. Sveenen mukaan Yilamujiangin ja Jialinin suoritukset ovat poikineet sopimuksen suksitalli Fischerin kanssa.

Jos kiinalaiskaksikon osakkeet ovat olleet hiihtomarkkinoilla nousussa, samaa voi sanoa Sveenestä. Valmentajalupaus ei kuitenkaan lämpene ajatukselle siirtymisestä esimerkiksi Norjan hiihtoliiton rajattomien resurssien piiriin.

– Jos tämä pesti kestää Pekingiin 2022, joudun konsultoimaan sen jälkeen tyttöystävääni jatkosta.

– En halua valmentaa Norjan maajoukkuetta. Heillä menee jo tarpeeksi hyvin, Sveen murjaisee.

Lue lisää: