Farssiottelun taustalla on fanien huoli jalkapallon liiasta kaupallistumisesta – ainutlaatuisen säännön porsaanreiät ovat johtaneet Saksassa rajuihin protesteihin

Saksalaiset jalkapallokannattajat taistelevat perinteisen päätäntävaltansa puolesta kyseenalaisin keinoin.

jalkapallo
bayern fanit
Bayern Münchenin kannattajat solvasivat lakanoissaan ja lauluissaan Hoffenheimin taustavaikuttajaa Dietmar Hoppia.Getty Images

Saksan Bundesliigassa pelattiin viime viikonloppuna yksi jalkapallohistorian erikoisimmista otteluista. Hoffenheimin ja Bayern Münchenin ottelu keskeytettiin, kun vierasjoukkueen kannattajat solvasivat Hoffenheimin taustavaikuttajaa, liikemies Dietmar Hoppia.

Pelaajat poistuivat pukukoppiin, ja kun ottelua lopulta jatkettiin, kummatkin joukkueet tyytyivät vain pallottelemaan loput 13 minuuttia ilman ajatustakaan tosissaan pelaamisesta. Bayern voitti 6–0.

Dietmar Hopp, 79, edustaa monille saksalaiskannattajille jalkapallon kaupallistumista. Hoffenheim nousi Hoppin rahoittamana pienestä kyläseurasta Bundesliigan huipulle 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppuun mennessä. Hänen uskotaan rahoittaneen seuran toimintaa jopa yli 350 miljoonalla eurolla.

Borussia Dortmundin kannattajille asetettiin tammikuussa kolmen vuoden porttikielto vierasotteluihin Hoffenheimissa Hoppia halventaneiden laulujen vuoksi. Hopp on pyrkinyt aktiivisesti hiljentämään häneen kohdistuvaa kritiikkiä, ja Dortmundin faneille asetettu rangaistus sai mitan täyttymään monien saksalaisseurojen kannattajien joukossa.

hoffenheim bayern
Hoffenheimin ja Bayernin pelaajat antoivat aplodit solvauksen kohteeksi joutuneelle Dietmar Hoppille (puvussa vasemmalla). Kuvassa mukana myös Bayernin puheenjohtaja Karl-Heinz Rummenigge.Getty Images

Viikonloppuna pitkään kytenyt tilanne eskaloitui Bayernin fanien protestin seurauksena. Protesteja on kyllä ollut vuosien varrella aiemminkin, mutta pelaajien voimakas reaktio oli ensimmäinen laatuaan. Sekä Bayernin että Hoffenheimin pelaajat ja valmentajat asettuivat tukemaan Hoppia ja tuomitsivat kannattajien käytöksen täysin.

– Sillä ei ole mitään tekemistä jalkapallon kanssa. Tämä ei voi jatkua, nyt on aika toimia. Meidän täytyy toimia yhdessä, emme voi suvaita tällaista, Bayernin päävalmentaja Hans-Dieter Flick sanoi BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Bayernin tunnettu kannattajaryhmä avasi lauantain protestin taustoja sosiaalisen median kanavissaan alkuviikosta. Deutsche Wellen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ryhmä syytti Hoppia kannattajien oikeuksien rajoittamisesta ja kuvasi protesteja välttämättömiksi.

– Jos keskeytämme otteluita jatkossakin vastaavien solvausten takia, emme pysty pelaamaan yhtään kokonaista 90-minuuttista, tiedotteessa kirjoitettiin.

Protesteja lienee luvassa jatkossakin. Viikonloppuna keskeytettiin myös muun muassa Union Berlinin ja Wolfsburgin välinen Bundesliigan ottelu, kun kotijoukkueen kannattajat nostivat esiin Hoppia kritisoivia banderolleja. Hoppia kritisoitiin lehtereillä myös muissa otteluissa ympäri maan.

Taustalla "50+1" -sääntö

Kannattajakulttuurilla on Saksassa vahvat perinteet. Bundesliigan yleisökeskiarvo on maailman suurin, ja lippujen sekä kausikorttien hinnat ovat verrattain alhaisia muihin Euroopan huippusarjoihin verrattuna.

Muualla Euroopassa lukuisat seurat ovat siirtyneet ulkomaalaisten miljardöörien omistukseen, mutta Saksassa ulkopuolisten sijoittajien toimia rajoittaa niin kutsuttu 50+1 -sääntö (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 1998 voimaan astunut sääntö määrää, että seura ei voi pelata Saksan kahdella korkeimmalla sarjatasolla, jos vähintään 51 prosenttia äänivallasta ei kuulu itse seuralle ja sen jäsenille eli kannattajille. Yksittäinen sijoittaja ei siis voi omistaa seuran osakkeista enempää kuin 49 prosenttia.

Poikkeustapauksia kuitenkin löytyy. Hopp omistaa Hoffenheimin lähes sataprosenttisesti, mutta läpäisee 50+1 -säännön seulan, koska on toiminut seuran taustavaikuttajana mukana yli 20 vuotta. Näin ollen Hopp saa panostaa seuraan vapaasti. Tämä hiertää monien muiden seurojen kannattajia.

Dietmar Hopp Hannover Holstein Kiel
Hannoverin kannattajat protestoivat Dietmar Hoppia vastaan rajulla tavalla viime viikonlopun 2. Bundesliigan ottelussa. Vastaavia lakanoita on nähty muillakin paikkakunnilla.Getty Images

Leverkusen ja Wolfsburg ovat puolestaan tehdasomisteisia seuroja, joka tekee niistä poikkeustapauksia. Molemmat seurat on alun perin perustettu omistajayritysten henkilökunnan toimesta.

Edellisen kerran 50+1 -säännön puolesta on äänestetty maaliskuussa 2018. Säännöstä päätettiin pitää kiinni, sillä vain neljä seuraa äänesti sitä vastaan. Dortmundin puheenjohtaja Hans-Joachim Watzke on yksi vahvimmista säännön puolestapuhujista. Hän kuvaa jalkapalloseuroja "kulttuuriseksi omaisuudeksi" ja pitää elintärkeänä, ettei niitä myydä ulkomaisille sijoittajille.

– Asiat vain lävähtäisivät kasvoillemme. Kun valta on sijoittajilla, he eivät näe kannattajia, vaan ainoastaan asiakkaita. Siksi olen huolissani saksalaisessa jalkapallossa vallitsevasta ideologisesta jakautumisesta, Watzke on sanonut ESPN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Bayern München äänesti säännön poistamisen puolesta. Puheenjohaja Karl-Heinz Rummenigge syytti säännön puolustajia tuolloin "ideologistiksi ja nostalgisiksi." (siirryt toiseen palveluun) Rummeniggen mukaan sääntö vaikuttaa saksalaisseurojen kilpailukykyyn europeleissä.

Leipzigin nousu kuohuttaa

Yksi neljästä 50+1 -sääntöä vastaan äänestäneistä seuroista oli nopeasti huipulle noussut RB Leipzig. Energiajuomajätti Red Bull osti viidennessä divisioonassa pelanneen SSV Markranstädtin vuonna 2009. Yhtenäiseksi muiden yhtiön urheiluprojektien kanssa brändätty seura nousi vain kahdeksassa vuodessa Mestarien liigan joukkueeksi.

Perinteisille saksalaisseuroille Leipzigista on tullut vihollinen numero yksi. Seuran urheilulliset saavutukset ovat kiistattomia, ja Leipzig taistelee tällä kaudella toden teolla Bundesliigan mestaruudesta. Miksi Leipzig sitten saa pelata Bundesliigassa ilman poikkeuslupaa? Koska se täyttää 50+1- säännön vaatimukset, tosin monien saksalaisten mielestä hämärällä tavalla.

dortmund kannattajat
"Nollatoleranssi RB Leipzigia kohtaan". Dortmundin fanien banderolli syksyllä 2018.Getty Images

Leipzigin omistuspohja on järjestelty niin, että se täyttää 50+1-säännön. Bundesliiga-seuran taustalla on erillinen yhtiö, jonka Red Bull omistaa 99 prosenttisesti. Jäljelle jäävä osuus ja äänivalta kuuluvat itse seuralle. Esimerkiksi Borussia Dortmundilla on yli 150 000 maksavaa jäsentä, joilla kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi lippujen hintoja koskeviin asioihin.

Leipzigilla päätäntävallassa on vain 17 jäsentä, jotka ovat kaikki energiajuomajätin työntekijöitä tai osakkaita. Kannattajilla ei näin ole äänivaltaa seuran asioissa, toisin kuin muissa Bundesliigan seuroissa.

Arvostelua on saanut osakseen myös seuran nimi, jonka etuliite RB muistuttaa erehdyttävästi sponsorinimeä. Virallisissa kirjoissa seuran nimi on Rasenballsport Leipzig – vapaasti suomennettuna ruohopallourheilijat Leipzigista.

Avoimesti saman sponsorin omistama itävaltalainen sisarseura Salzburg esiintyi syksyllä edukseen Mestarien liigassa. Salzburgin ja Leipzigin välinen pelaajaliikenne on ollut vuosien varrella vilkasta.

Muitakin protesteja

Saksalaiskannattajat ovat viime vuosina ilmaisseet katsomoissa mieltään monista muistakin asioista. Kaudesta 2017–18 alkaneen TV-sopimuksen puitteissa Bundesliigassa on pelattu viisi maanantai-illan ottelua per kausi, mikä ei ole ollut fanien mieleen.

Monet kannattajaryhmät ovat boikotoineet maanantain otteluita kokonaan. Helmikuussa 2018 Frankfurtin kannattajat heittelivät tennispalloja kentälle niin runsaasti, että ottelun alku viivästyi. Kannattajilla on Saksassa todella valtaa, sillä maanantaiottelut poistuvat ohjelmasta uuden TV-sopimuksen astuessa voimaan syksyllä 2021 alkaen.

Bayern protestoi Lontoossa
"Pysäyttääkö hinnoittelun järjettömyys – kaksikymppiä on paljon". Bayern Münchenin kannattajat protestoivat Mestarien liigan lipunhintoja helmikuussa Lontoossa.AOP

Saksassa lippujen hinnat ovat maltillisia, mutta Euroopan kilpailuissa hinnat kohoavat monissa maissa pilviin. Saksalaiset ovat protestoineet etenkin englantilaisseurojen hinnoittelua erilaisin banderollein.

Bayern johtaa Bundesliigaa kolmen pisteen erolla Leipzigiin, kun 10 kierrosta on pelaamatta. Dortmund, Mönchengladbach ja Lukas Hradeckyn Leverkusen seuraavat kärkikaksikkoa muutaman pisteen sisällä. Viikonloppuna pelataan täysi kierros.

Lue myös:

Bayernin fanien käytös suututti omat pelaajat - Bundesliigan ottelun viimeinen vartti palloteltiin loppuun

Lähteet: BBC, Deutsche Welle, ESPN, The Guardian

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat