Suora

  • Urheiluruutu

FIS-pomo ehdottaa Holmenkollenin kuninkuusmatkan poistamista, Sami Jauhojärvi kyseenalaistaisi mieluummin muun kisakalenterin – "Kollen on monelle urheilijalle pyhä, sitä ei voi siirtää"

Maastohiihdon kilpailujohtajan mielestä Holmenkollenin 50 kilometrin kisaan osallistuu liian vähän kilpailijoita ja norjalaiset hallitsevat sitä liikaa. Sami Jauhojärven mielestä FIS:n kannattaisi tilanteessa katsoa mieluummin peiliin.

hiihto
Holmenkollenin 50 kilometriä
Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailu on yksi maailmancupin legendaarisimmista kisoista.Getty Images

Holmenkollenilla on hiihdetty 50 kilometrin kisoja jo 118 vuoden ajan ja se on maailmancupin kilpailukiertueella legendaarisin kilpailu. Tästä huolimatta Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) maastohiihdon kilpailujohtaja Pierre Mignerey sanoi norjalaisen VG:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että FIS:n pitää harkita kilpailun pudottamista pois kisaohjelmasta.

Mignereyn mielestä tähän on kaksi syytä: liian vähäinen osanotto ja norjalaisten ylivoima. Esimerkiksi suomalaisilla on sunnuntain kisaan vain kolme osallistujaa, Ranskasta ei tule yhtään kisaajaa. Kuusi vuotta sitten osallistujia oli 70 miestä, viime vuonna ainoastaan 45.

Norjalaiset ovat hallinneet tuloslistoja, ja kotimaan kisoihin maa saa vielä oman kansallisen ryhmänsä. Tänä vuonna kisaan on ilmoitettu 15 norjalaismiestä, kun 30 parasta saa maailmancupin pisteitä.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ei niele Mignereyn ajatusta eikä perusteluja. Jauhojärvi kyseenalaistaisi pikemminkin tämän kauden maailmancupin ohjelman.

– Holmenkollenin 50 kilometrin kisa on legendaarinen ja kaikista arvostetuin kilpailu maailmancupissa. Jos sitä ollaan kuoppaamassa, niin sitten voi kuopata paljon muutakin kansainvälisesta maastohiihdosta.

Ei lajin tulevaisuutta, mutta perinnettä

Mignereyn kanssa samoilla linjoilla ovat muun muassa Johannes Hösflot Kläbo ja Norjan sprinttimaajoukkueen valmentaja Arild Monsen. Heidän mielestään 50 kilometrin kilpailu ei ole hiihdon tulevaisuutta. (siirryt toiseen palveluun)

Jauhojärvi myöntää, ettei kuninkuusmatkana pidetty 50 kilometriä välttämättä ole lajin tulevaisuutta, mutta se on sen perinnettä.

– Laji on muuttunut, mutta jos miettii, mikä on hiihdon perinnettä, niin se on 50 kilometrin kilpailu. Matkaa on muokattu jo niin, että sitä on hiihdetty vuodesta 2003 arvokisoissa yhteislähtönä. Pitää välillä myös miettiä, mistä laji on saanut alkunsa. Ei pelkkä sprinttikään ole hiihdon tulevaisuutta, kyllä siellä muutakin pitää olla, Jauhojärvi totesi.

– Kyllä Holmenkollenin 50 kilometrin kisalle on kysyntää kalenterissa. FIS voisi tässä tapauksessa mennä itseensä ja miettiä, voisiko Norjasta ottaa jonkun muun kilpailuviikonlopun pois, jos kerran norjalaisten ylivaltaa pelätään niin paljon. Kollen on monelle urheilijalle pyhä, sitä ei voi siirtää kalenterista pois.

Jauhojärven mukaan se ei ole norjalaisten vika, että se on maastohiihtomaana niin vahva ja menestyy. Tilanteen pitäisi pikemminkin olla haaste muille maille, jotta ne haastaisivat Norjaa paremmin.

Holmenkollenin 50 kilometriä
Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mielestä maailmancupin kalenterista voisi karsia muita kilpailuja pois, mutta ei Holmenkollenin 50 kilometriä.Getty Images

"Tuollainen tappaa kaikki kansalliset kilpailujärjestelmät"

Jauhojärvi ymmärtää sen, etteivät pienet hiihtomaat mielellään matkusta kalliiseen Norjaan, Ruotsiin tai Suomeen, mutta juuri sen takia maailmancupin ohjelmaa pitäisikin järkevöittää. Myös sillä saataisiin kisoja kiinnostavammiksi.

– Sieltä voi karsia kisoja pois tai ainakin hiihdättää samalla paikkakunnalla useampia kilpailuja. Silloin niihin kisoihin kannattaa mennä, Jauhojärvi sanoi.

Hänen mielestään esimerkiksi ampumahiihdon maailmancupissa on varsin järkevä kilpailuohjelma. Siinä samalla paikkakunnalla kisataan 3-5 kilpailua, kisaviikonloppuja on putkeen ja sen jälkeen on viikon vapaata, jolloin urheilijat voivat harjoitella.

– Hiihdon maailmancupissa on tällä kaudella 40 osakilpailua. Ei siitä ohjelmasta kukaan voi selvitä, jos hiihtää kaikki kilpailut. Tai voi selvitä, mutta ei siinä tulosta tule, Jauhojärvi sanoi.

Jauhojärvi laskeskeli, että vielä 1990-luvulla oli henkilökohtaisia kilpailua kautta kohden oli noin 17, nyt niitä on 35.

– Eihän siinä ole mitään mieltä. Tuollainen tappaa kaikki kansalliset kilpailujärjestelmät, jollaisia esimerkiksi Venäjällä tai Pohjoismaissa on. Tällaisena se ei voi jatkua.

Lue myös:

Italialaistähti Pellegrino hämmästelee norjalaishiihtäjien koronapelkoa: "He katsoivat minua kuin virusta"

Merkittävä sääntömuutos suksienvaihdossa saattaa aiheuttaa katastrofin Holmenkollenin hiihtokisoihin – Sami Jauhojärvi: "Se olisi kauhuskenaario"

Sairastelusta kärsinyt Perttu Hyvärinen joutuu jättämään Holmenkollenin klassikkokisan väliin – "Katsotaan, mitä pystytään enää taikinoimaan"

Suomessa voittoja tykittänyt Iivo Niskanen voi tehdä huiman tempun Norjassa: "Suurinta, mitä maastohiihtäjä voi saavuttaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat