1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. nyrkkeily

Robert Heleniuksella on edessään ottelu, joka määrittää hänen uransa suunnan isommin kuin koskaan aiemmin – Pekka Mäki: "Kyllä siellä nyt veri punnitaan"

Robert Helenius astelee kehään altavastaajana lauantaina Brooklynissa New Yorkissa.

Robert Helenius on sanonut, että kamppailu on hänen uransa tähän astista otteluista tärkein. Kuva: Michael Owens/Getty Images

Raskaan sarjan nyrkkeilijällä Robert Heleniuksella on lauantaina kova haaste kehässä: puolalainen Adam "Babyface" Kownacki. Kownacki ei ole hävinnyt kertaakaan ammattilaiskehässä ja alla on 20 voittoa. Heleniuksen ura on sen sijaan siinä pisteessä, että Brooklynissa on onnistuttava. Helenius on päässyt iskemään kovia nimiä vastaan viime vuosina, mutta ura ei ole lähtenyt nousuun.

Suomen nyrkkeilyliiton lajipäällikkö ja lajivaikuttaja Pekka Mäki pitää ottelua Heleniukselle äärimmäisen tärkeänä, jos suomalainen mielii vielä jatkossa otella isoja nimiä vastaan.

– Robert ei lähde otteluun ennakkosuosikkina. Hän joutuu kovaan paikkaan. Kyllä siellä nyt veri punnitaan, Mäki kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Mäen mukaan Heleniuksen pitää nyt vakuuttaa nyrkkeilykansalle olevansa varteenotettava kansainvälisen tason nyrkkeilijä. Silloin 36-vuotiaalle suomalaiselle olisi vielä kysyntää kansainvälisissä otteluissa. Siihen ei välttämättä tarvita voittoa Kownackista, joka kuuluu Mäen mukaan raskaassa sarjassa kymmenen parhaan joukkoon maailmassa.

– Heleniuksen pitää ainakin suoriutua kuivin jaloin. Jos hän taistelee tasaväkisesti koko ottelun ja osoittaa kuuluvansa tähän kastiin, niin kyllä hyviä ottelutarjouksia tulee jatkossakin. Hänen oman urheilu-uransa ja statuksen ylläpitämisen kannalta kyseessä merkittävä on ottelu. Kuten hän on itse sanonut, lauantai määrittää hänen uransa suunnan, Mäki alleviivaa.

Adam Kownacki myhäili leppoisen oloisena mediatilaisuudessa ottelun alla. Hän ei ole hävinnyt ammattilaiskehässä kertaakaan. Kuva: Michael Owens/Getty Images

Helenius on päässyt viime vuosina isoihin otteluihin, mutta tappiot ovat tulleet esimerkiksi Dillian Whytelle ja Gerald Washingtonille. Tyrmäystappio lauantaina olisi myös kova vasen koukku hänen uralleen.

– Aika monta mahdollisuutta Helenius on saanut, mutta motivoiko Euroopan taso? Pitkä ura on takana, eli kyllä siinä sitten vakavia ajatuksia pyöritellään, Mäki pohtii.

– Mutta raskaassa sarjassa tehdään pitkiä uria. Joskus ura saattaa lähteä huonommastakin pisteestä nousuun. Jotkut laskivat Tyson Furyn jo näistä karkeloista ulos, mutta missä mies nyt menee? Jos on tahtoa ja kova halu, niin ihminen pystyy aika isoihinkin asioihin, Mäki lisää.

Dillian Whyte antoi Robert Heleniukselle köniin vuonna 2017. Hän voitti pisteillä. Kuva: Richard Heathcote/Getty Images

Heleniuksen edellinen ottelu oli marraskuussa, jolloin hän tyrmäsi brasilialaisen Mateus Roberto Osorion. Yli kymmenvuotisen uransa aikana Heleniusta on moitittu ylimääräisestä lantion ympärillä. Mäen mukaan Helenius on kuitenkin hyvässä kunnossa.

– Kuvien perusteella näyttää siltä, että Robert on harjoitellut hyvin. Painoa on lähtenyt pois, hän on fyysisesti kunnossa ja valmistautunut hyvin. Se lupaa hyvää.

Voit katsoa alta videon Heleniuksen valmistautumisesta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kownackin tyrmäysaldo on vakuuttava: 20 ottelusta 15 vastustajaa on tyrmätty. Puolalainen pitää asuinmajaansa Brooklynissa, joten hänellä on selvä kotikenttäetu.

Mäki ennakoi, että Helenius joutuu kehässä melkoiseen nyrkkisateeseen heti alusta asti. Kownacki pääsi ennätystenkirjoihin edellisessä ottelussaan. Siinä tilastoitiin eniten lyöntejä raskaan sarjan otteluiden historiassa. Puolalaisen tasosta kertoo myös brittimedia The Sunin uutinen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Kownackia kaavaillaan kesäksi entistä hallitsevaa mestaria Andy Ruiz Junioria vastaan.

Millä taktiikalla Heleniuksen siis kannattaa lähteä rinkiin, Pekka Mäki?

– Jos saisin itse laatia taktiikan, niin Robertin pitäisi otella maltilla, vähän likaisesti ja väsyttää vastustajaa. Hänen pitää odottaa paikkaansa ottelun puolivälin paikkeilla. Kownackin tyyli on pitää vastustaja kiireisenä. Liika innokkuus voi koitua hänelle kohtaloksi.

Lue myös

Joshua valitsi Pulevin – ottelua suunnitellaan Tottenhamin uudelle stadionille

Juho Haapoja palaa ammattilaiskehään kolmen vuoden jälkeen

Furyn uusintaan haastanut Wilder laittoi tappion 18-kiloisen puvun piikkiin, jossa hän saapui kehään: "Fury ei vahingoittanut minua, pukuni oli yksinkertaisesti liian painava"

Nyrkkeilymaailmassa kuhina Tyson Furyn ja Anthony Joshuan superottelusta elää jo kuumana – "Hän ei pelkää Furya ja haluaa olla kiistaton mestari"