Ilkka Herola vertaa Holmenkollenin yleisökatoa Lillehammerin hiljaisiin latuihin: "Se tuntuu varmaan aika samalta"

FIS:n urheilijakomissiossa edustavan Ilkka Herolan mukaan on mahdollista, ettei Holmenkollenin osakilpailu sittenkään jää maailmancupkauden viimeiseksi.

Ilkka Herola tavoittelee kauden toista palkintokorokesijaansa yhdistetyn maailmancupissa Oslossa. Kuva: Kimmo Brandt

Suomen yhdistetyn maajoukkueen kärkimies Ilkka Herola vaikuttaa hyppyrimäkien ja hiihtolatujen lisäksi myös Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) urheilijakomissiossa yhdistetyn edustajana.

Viime päivinä komissiossa ovat puhuttaneet koronaviruksen aiheuttamat varotoimet Oslon Holmenkollenilla, jossa kilpaillaan tänä viikonloppuna hiihtolajien maailmancupissa. Torstaina Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi, että Oslon kaupunki on päättänyt, että kilpailut käydään ilman yleisöä.

Holmenkollenille kerääntyy vuosittain noin 100 000 talviurheilun ystävää seuraamaan maailmancupin kilpailuja. Tänä vuonna tunnelma on erilainen, sillä ladunvarret ja stadion ovat tyhjillään, kun Ilkka Herola jahtaa kauden toista palkintokorokesijaansa.

– Se tuntuu varmaan aika samalta kuin jossain Lillehammerissa normaalisti, Herola naureskelee.

– Keskitytään omiin hommiin vaan ja ajatellaan katsojia televisioiden äärellä sitten, hän ehdottaa ratkaisuksi.

Herola oli Suomen maajoukkueen kanssa jo saapunut Oslon lentokentälle, kun hän kuuli, että järjestäjät harkitsivat yhdessä Oslon kaupungin ja Norjan terveysministeriön kanssa jopa kisojen perumista.

Keskusteluissa päädyttiin siihen tulokseen, ettei yleisöä saavu lainkaan paikalle. Herola ei usko, että kisoja päätetään enää kisojen aattona perua.

– Tuskin tilanne vuorokaudessa tai kahdessa ehtii muuttua mihinkään suuntaan. Aika viime tippaan tätä venytettiin muutenkin.

Järjestetäänkö maailmancupin päätöskisa sittenkin?

Yhdistetyn maailmancupkausi on näillä näkymin päättymässä Holmenkollenin kisaviikonloppuun, sillä FIS perui maailmancupin päätösosakilpailun. Schonachissa Saksassa oli määrä kilpailla 14.–15. maaliskuuta, mutta kilpailut peruttiin paikkakunnan heikon lumitilanteen ja lämpimän sään vuoksi.

FIS on selvittänyt, onko kisoja mahdollista siirtää muualle. Myös liiton urheilukomissiossa on asiasta käyty keskustelua, mutta Ilkka Herola ei vielä tiedä, kuinka todennäköistä kilpailujen toteutuminen lopulta on.

– Jos se järjestetään, se on Saksassa jossain muussa paikassa. Järjestävän liiton pitää pysyä samana. Muihin ratkaisuihin ei ole tällä aikataululla enää mahdollisuutta, Herola selventää.

Yksi todennäköisimmistä vaihtoehdoista olisi Oberwiesenthal, jossa mitellään parhaillaan nuorten maailmanmestaruuksista pohjoismaisissa hiihtolajeissa. Tshekin rajan tuntumassa sijaitsevassa vuoristokaupungissa kilpailuihin vaadittavat puitteet olisivat jo olemassa.

– Toivotaan, että Oberwiesenthal voisi järjestää sen meidän maailmancupfinaalin ja sillä tavalla saataisiin se hoidettua. Sen pitäisi kyllä nyt perjantaina selvitä, Herola toteaa.

Holmenkollenilla käydään lauantaina yhdistetyn maailmancupin kauden toistaiseksi viimeinen osakilpailu. Yle välittää kilpailut suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös: