Multimiljonääri kaivoi kuvetta, kun Noora Rädyn kiinalaisjoukkue joutui kiertolaisiksi Venäjälle – osti finaalien ajaksi jäähallin Ufasta

Noora Räty kertoo, ettei Shenzhen KRS Vanke Raysin joukkue myöskään päässyt erääseen moskovalaiseen hotelliin kiinalaispelaajien vuoksi.

Noora Räty on Naisleijonien mukana, kun Suomi aloittaa MM-kisat Kanadassa huhtikuun alussa. Kuva: All Over Press

Suomalaisvahti Noora Rädyn edustama kiinalaisjoukkue Shenzhen KRS Vanke Rays aloittaa lauantaina Venäjän naisten liiga WHL:n finaalit Agidel Ufaa vastaan.

Shenzen KRS Vanke Raysin kevät on sujunut normaalia poikkeavalla tavalla. Joukkue on kiertänyt koronaviruksen takia helmikuun alusta alkaen venäläisissä hotelleissa ja pelannut monissa eri halleissa.

Viime maanantaina Räty sai joukkueineen kuitenkin iloisia uutisia. Seuran omistaja Billy Ngok laittoi rahaa palamaan ja osti KHL-joukkue Salavat Julajev Ufan hallin kyljestä harjoitushallin joukkueelleen kahdeksi seuraavaksi viikoksi finaaleita varten, sillä kiinalaisjoukkue ei voi pelata kotonaan Szhenzenissä Kiinan koronavirustilanteen vuoksi.

Vaikka kiinalaisjoukkue ei pääse kotihalliinsa Shenzheniin, on Ufan harjoitushallin olosuhteista pyritty luomaan mahdollisimman kotoisat.

– Halllia käyttää muutkin, mutta jäässä on seuran ja sponsoreiden logot. Koppeihin laitettiin meidän matot lattialle ja seinille kaiken maailman motivaatiotekstejä, Noora Räty kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

– Tuntuuhan se hyvältä, että on omistaja, joka on valmis laittamaan rahaa, haluaa meidän voittavan mestaruuden ja haluaa tarjota sellaisen ympäristön, että meillä olisi mahdollisimman kotoisa fiilis.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Kotiottelut tyhjille katsomoille?

Shenzhen KRS Vanke Rays pelaa yhdestä kahteen kotiottelua uudessa kotihallissaan riippuen siitä, kuinka pitkälle finaalisarja venyy.

Katsojia halliin ei ole kuitenkaan odotettavissa, sillä Ufan paikallishallinto on Rädyn mukaan kieltänyt Shenzhen KRS Vanke Raysia myymästä lippuja otteluun.

– Kyllä sinne varmaan tuhat katsojaa mahtuisi, mutta jos nyt ymmärsin venäläiseltä tulkilta oikein, niin näillä on joku oma hallitus (Ufan paikallishallinto), joka oli kieltänyt, että me emme saa markkinoida tai myydä lippuja meidän kotipeleihin.

Shenzen KRS Vanke Rays pelasi 23. tammikuuta viimeisen kotipelinsä Kiinassa. Sen jälkeen alkoi kiinalainen uusivuosi, mikä tarkoitti kymmenen päivän lomaa.

Silloin Rätyä ja muuta joukkuetta kehotettiin pakkaamaan kaikki tavarat mukaan, sillä he viettäisivät loppukauden Venäjällä. Joukkueen kiinalaiset pelaajat jäivät viettämään uutta vuotta, mutta heidänkin piti poistua nopeasti maasta tammikuun 30. päivä.

– Loput joukkueesta tulivat 4. helmikuuta Pietariin ja menin itsekin sinne heti helmikuun EHT-turnauksen jälkeen. On tässä jo tullut melkein kuukauden ajan hotellissa pyörittyä, Räty kertoo koronaviruksen vaikutuksista.

Reissaamisen lisäksi ainoa koronaviirukseen liittyvä ongelma tuli Moskovassa ennen välieräotteluita Tornadoa vastaan.

– Meidän piti mennä tiettyyn hotelliin, mutta hotelliin ei päästettyy kiinalaisia sisään, joten meidän piti löytää äkkiä toinen hotelli, johon mennä ennen Moskovan pelejä, Räty sanoo ja kertoo, että kiinalaiset ovat olleet koronaviruksen vuoksi allapäin.

Mainiot olosuhteet

Koronaviruksesta huolimatta joukkue on kuitenkin saanut nauttia hyvistä olosuhteista. Joukkue esimerkiksi majoittuu isoissa kaupungeissa ja hyväntasoisissa hotelleissa. Myös ruoat on hoidettu seuran puolesta.

Räty nostaakin hattua omistajille, jotka ovat valmiita laittamaan rahaa naiskiekkoon.

– En usko, että mikään muu naiskiekkojoukkue maailmassa saa tällaista kohtelua, Räty iloitsee.

– Pitää kyllä olla kiitollinen joka päivä, että on löytynyt tuollainen multimiljonääri, joka on valmis laittamaan resursseja naiskiekkoon.

Shenzen KRS Vanke Rays aloittaa finaalipelit Ufan vieraana lauantaina. Ufa voitti runkosarjassa keskinäiset pelit otteluvoitoin 3–1, mutta pelit olivat niin sanotusti yhden maalin kamppailuja.

– Molemmilla on liigan parhaat ykkösketjut, joten se varmaan menee siihen, että kenellä on kakkos-kolmoskentän pelaajat, jotka pystyvät ottamaan roolia, Räty ennakoi.

Finaalien kohdalla yksi epävarmuustekijä liittyy Rädyn mukaan tuomareihin.

– Venäjällä ei aina tuomareista tiedä. Toivotaan nyt, ettei me ihan hirveään jäähysumputukseen jouduta. Yleensä Venäjällä istumme melkein puolet pelistä jäähyllä, joten toivotaan, että finaalisarjassa jäähyt menisivät molemmille joukkueille, Räty sanoo.

Räty nimettiin keskiviikkona Naisleijonien MM-kisaryhmään. Kisat alkaa Naisleijonien osalta 1. huhtikuuta, kun vastaan asettuu Kanada.

Lue myös: