Naisten MM-kisojen peruminen voi tuoda kansallisille liitoille jopa kymmenien tuhansien eurojen laskut – nyt kentällä mietityttää myös olympiapaikkojen jako

Kansainvälinen jääkiekkoliitto päätti lauantaina naisten jääkiekon MM-kisojen perumisesta koronavirusuhan takia.

Naisleijonat saavutti hopeaa vuoden 2019 MM-kotikisoissa. Kuva: Tomi Hänninen

Naisten jääkiekon MM-kisat häämöttivät reilun kolmen viikon päässä, kun kisat päätettiin perua koronavirusuhan takia. Suomen jääkiekkomaajoukkueen oli määrä matkustaa kisapaikalle Kanadan Halifaxiin maanantaina 23. maaliskuuta.

Kisojen peruminen aiheuttaa taloudellisen loven useiden kansallisten jääkiekkoliittojen kassaan esimerkiksi jo hankittujen lentolippujen takia.

– En osaa ihan tarkalleen arvioida, millaisesta laskusta puhutaan. Joukkueiden osalta jokusia kymppitonneja. Siitä tulee ihan merkittäviä summia. Järjestäjän tappiot ovat vakuutuksista riippuen puolen miljoonan, miljoonan luokkaa, Naisleijonien GM Tuula Puputti sanoo Yle Urheilulle.

Myös kilpailullisia pulmia arvokisojen peruminen tuo mukanaan. Vielä ei tiedetä, mitkä joukkueet pääsevät vuoden 2021 MM-kisoihin. Toisaalta talviolympialaiset ovat vain kahden vuoden päässä. Puputtia mietityttää, miten paikat Pekingin olympialaisiin jaetaan.

Vuoden 2022 olympialaisissa pelaa kymmenen naisten maajoukkuetta. Yhden paikoista saa kisajärjestäjä Kiina. Loput paikat jaetaan Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n rankingiin perustuen. Karsintajärjestelmä olympialaisiin piti alkuperäisen suunnitelman mukaan julkaista tänä keväänä. Järjestelmän pohjana piti käyttää tämän vuoden MM-kisojen jälkeen päivitettyä rankingia.

Kaiken kaikkiaan Puputti oli harmissaan kisojen perumisesta, sillä pelit maailman huippujen välillä jäävät näkemättä.

– Kisat on aina odotettu juttu ja kevään kohokohta. Varmasti siellä on tehty paljon töitä, että naisten lätkä saadaan framille ja upeat kisat vedettyä. Toisaalta ymmärrän päätöksen, sillä kyseessä on terveysasia ja ihmisten turvallisuus.

Lopuksi Puputti muistutti, että parhaat paikat nähdä huippukiekkoa ovat Ruotsin pääsarja SDHL sekä kotimaisen Naisten Liigan parhaillaan käynnissä olevat välierät ja loppuottelut, jotka alkavat ensi viikon lauantaina.

Lue myös: