Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Norjalaisten amatöörimäinen suksimoka ratkaisi voiton Ruotsille – Johaug myönsi Yle Urheilulle: "Tapahtui jotain, mitä ei pitänyt tapahtua"

Frida Karlssonin voitto Holmenkollenin naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa oli Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan hyväksi maastohiihdolle.

hiihto
Therese Johaug, Frida Karlsson ja Ebba Andersson
Frida Karlsson päätti norjalaisten pitkän voittoputken Holmenkollenin 30 kilometrin kisoissa. Therese Johaug (vas.) oli toinen ja Ebba Andersson (oik.) kolmas.European Pressphoto Agency EPA

Holmenkollenin naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa nähtiin yllätys, kun Ruotsin Frida Karlsson kukisti Norjan Therese Johaugin. Karlssonin voitto oli harvinainen tällä kaudella, sillä tähän mennessä normaalimatkojen kilpailuissa jokaisen on voittanut norjalaishiihtäjä.

Myös Holmenkollenin kisoissa ovat viime vuosina juhlineet norjalaisnaiset, sillä edellisen kerran ei-norjalainen voittaja on nähty vuonna 2008. Tuolloin Ukrainan Valentina Shevtshenko oli ykkönen.

– Tämä tekee hyvää maastohiihdolle, että siellä voittaa joku muukin kuin norjalainen ja Johaug. Tätä on odotettu, totesi Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvikin.

Suksien vaihto ratkaisi

20-vuotiaan Karlssonin odotettiin tällä kaudella haastavan Johaugin tosissaan voittotaistoon. Ruotsalainen joutui kuitenkin olemaan sivussa tositoimista pitkään terveydellisten ongelmien takia.

Karlsson pääsi takaisin maailmancupin kisoihin helmikuussa Falunissa ja oli jo Salpausselällä lähellä palkintosijaa. Yleensä kisoissa yltiöpäistä tahtia aloittaneen Karlssonin vauhti on hiipunut hieman ennen maalia, mutta tällä kertaa se riitti loppuun asti. Voitto oli hänelle uran ensimmäinen maailmancupissa.

Karlssonin voitto oli Jauhojärven mielestä kova temppu, sillä hän Johaug johti kisaa parhaimmillaan yli 50 sekuntia. Ratkaisevaksi tekijäksi nousi suksien vaihto, sillä Karlsson vaihtoi suksensa, Johaug ei.

Suksien vaihdon jälkeen Karlsson imi kolmanneksi tulleen Ebba Andersson kanssa Johaugin eron kiinni. Jauhojärvi arvelikin, että Norjan joukkueessa pidetään illalla kriisipalaveria tapahtuneesta.

– Järki voitti fysiikan tänään, Jauhojärvi kuittasi.

Johaug: Erikoinen kilpailu

Johaug myönsi kisan jälkeen, että ruotsalaishiihtäjien taktiikka toimi paremmin kuin norjalaisten.

– Tämä oli erikoinen kilpailu. Sukseni toimivat aluksi hyvin, mutta sitten tapahtui jotain, mitä ei pitänyt tapahtua, ja pito loppui, Johaug kertoi Yle Urheilulle ja myönsi jälkiviisaana, että hänen olisi pitänyt vaihtaa sukset muiden mukana.

Johaug oli edellisen kerran hävinnyt normaalimatkan kilpailussa tammikuun alkupäivinä. Koko kauden aikana hän oli luovuttanut ainoastaan kaksi voittoa muille, mutta nekin olivat menneet norjalaishiihtäjille.

– Tulee erittäin hyvä mieli siitä, että tiettyä ylivaltaa on nyt saatu murrettua. Johaug on hävinnyt tällä kaudella, mutta nyt saatiin vielä ruotsalaisvoittaja Kollenille. Tämä on mahtavaa vaihtelua, Jauhojärvi totesi.

Lue myös:

Johaugin 50 sekunnin johto suli karulla tavalla – sukset 30 kilometrin kisassa vaihtanut Karlsson tykitti loppukirillään voittoon Holmenkollenilla

Yle Urheilun tiedot: Miesten 50 kilometrin kisa voi vielä peruuntua, jos Norjan terveysviranomaiset sitä vaativat – naisten kisassa hiihtofanit vähät välittivät yleisökiellosta

Holmenkollenin metsissä juhlinut yleisö aiheutti hämminkiä naisten kisassa – Kerttu Niskanenkin pelästyi: "Siellä oli villi meininki"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat