Kommentti: Kiinalainen Bayani, 20, ei ollut kuullutkaan hiihdosta kolme vuotta sitten, mutta on jo parempi kuin yksikään samanikäinen suomalaisnainen – soivatko hälytyskellot, Hiihtoliitto?

Maastohiihto sai lajina kaipaamansa kansainvälisen kasvojenkohotuksen Oberwiesenthalin nuorten MM-hiihdoissa. Suomessa kisoja ei muistella yhtä lämmöllä, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Atte Husu.

Anita Korva Vöyrillä helmikuussa. Kuva: AOP/ Marko Tuominiemi

Kun maastohiihdon maailmancupkausi pannaan purkkiin kahden viikon kuluttua, Kansainvälisen hiihtoliiton päättäjien on helppo valita, mitä maalailla vuosikertomuksen kanteen kuvaamaan päättynyttä sesonkia. Norjalainen hiihtäjä on ollut pääasiassa synonyymi ylivoimalle, kuten Seefeldin MM-kisoissa viime keväänä.

Naisissa ja miehissä korkeimmalla korokkeella on nähty vain neljän eri kansallisuuden hiihtäjiä. Naisten puolella Norja on voittanut murhaavat 70 prosenttia yhteensä 30 kilpailusta. Miehissä Venäjä on toki lyönyt kiilaa vuonomaan puna-asuiselle armeijalle, mutta jatkuva ennustettavuus on ollut naisten kisojen tapaan leimallista.

Ennen Holmenkollenin viikonloppua norjalaiset olivat vieneet naisissa ja miehissä nimiinsä 47 palkintopaikkasijaa 87:sta. Norjan ja Venäjän lisäksi vain Ruotsi, Yhdysvallat, Ranska, Suomi ja Sveitsi ovat saaneet korokkeelle vähintään kaksi urheilijaa.

Jos Ruotsi lasketaan vielä täydentämään norjalais-venäläistä dominanssia, kärkikolmikon takana muut maat ovat keränneet vain 30 palkintosijaa mahdollisesta 174:stä.

Kärjen kapeus näyttäytyi räikeimmillään helmikuun Ski Tourilla, jolla norjalaiset veivät peräti 11 voittoa 12:sta ja 30 palkintokorokesijaa 36:sta.

Samanaikaisesti harrastajamäärissä selvässä pikkuveljen asemassa operoiva ampumahiihto sai 11 päivää kestäneissä MM-kisoissaan 10 eri maata mitaleille. Maastohiihdon pomoportaassa yksi jos toinen saattoi raapia päätään.

Nuoret näyttivät mallia

Saksan Oberwiesenthalissa käydyt nuorten MM-kisat jättivät lajia seuraavien suuhun täysin erilaisen jälkimaun kuin aikuisten maailmancup. Norja toki vei neljä mestaruutta alle 20-vuotiaiden sarjan kahdeksassa lajissa, mutta mitalin pokkasi kaikkiaan seitsemän eri maan urheilijaa.

Seitsikkoon kuuluvat markkina-alueeltaan massiiviset Yhdysvallat (kaksi kultaa), Saksa (kolme hopeaa ja pronssi), Puola (hopea ja pronssi), Italia (kaksi pronssia) ja Kanada (viestihopea).

Kansainvälisen hiihtoliiton FISin pomot saivat balsamia haavoilleen.

Myöskään Kiina ei jäänyt kauas mitaleilta. Alle 20-vuotiaissa Dinigeer Yilamujiang ylsi viidenneksi 5 kilometrin väliaikalähdössä, ja samalle sijalle päätyi Chunxue Chi alle 23-vuotiaiden sarjan 15 kilometrin yhteislähdössä.

Statuksen nostattaminen yhdessäkin edellä mainitussa maassa olisi tv-näkyvyydessä FISille jättipotti.

Kiinalaishiihtäjä Dinigeer Yilamujiang (etualalla) tähtää menestykseen vuoden 2022 kotiolympialaisissa Pekingissä. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press

Suomalaiset jäivät sivustakatsojiksi

Suomen Hiihtoliitossa Oberwiesenthalin MM-kisat eivät aiheuta riemunkiljahduksia. Maastohiihdon parhaaksi saavutukseksi jäi Jasmin Kähärän kuudes sija. Paras kiinalainen sijoittui naisten henkilökohtaisilla matkoilla parasta suomalaista korkeammalle kaksi kertaa kolmesta niin alle 20- kuin alle 23-vuotiaiden sarjassa.

Kiinan hiihtoprojekti on vielä sen verran nuori, ettei se saanut neljän hengen joukkuetta alle 20-vuotiaiden viestiin, jossa Suomi sijoittui kahdeksanneksi. Miten suomalaisten pitäisi suhtautua kahdeksanteen sijaan? Uutta se ei ainakaan ole, sillä kymmenissä viime MM-kisoissa Suomen naisten keskiarvosijoitus alle 20-vuotiaissa on ollut seitsemäs.

Alle kaksikymppisten suomalaismiesten viestinelikko jäi Oberwiesenthalissa 11:nneksi. Sen keskiarvo kymmenissä viime MM-kisoissa on nyt 7,4.

Jos naisten kuudes sija viime vuoden MM-kisoissa Seefeldissä keräsi katastrofiotsikoita, niin suomalaisen hiihtokannattajan on syytä valmistautua henkisesti vielä astetta laihempiin sijoituksiin. On huippu-urheilun raaka fakta, että odotusarvo rakentuu vain ja ainoastaan näyttöihin.

Vuosi sitten Anita Korva saavutti nuorten MM-kisoissa kolme pronssia. Korvan taso on varusmiespalveluksen aikana romahtanut sellaiseksi, että valistuneimpien laji-ihmisten arvion mukaan ensi kausi menee palauttelussa tasolle, jolla hän oli Lahdessa 2019. Oberwiesenthalissa Korva hävisi 15 kilometrin yhteislähdössä minuuttitolkulla ja sprintissä muun muassa 20-vuotiaalle kiinalaiselle Bayani Jialinille. Jialin hiihti ensi kertaa elämässään vasta toukokuussa 2017.

Dinigeer Yilamujiang, valmentaja Kristian Sveen ja Bayani Jialin muodostavat mielenkiintoisen kolmikon, kun Kiina tähyää menestykseen maastohiihdossa Pekingin talviolympiakisoissa 2022. Kuva: Kristian Sveen

Korvan lisäksi Lahdessa 2019 väläytelleiden Miska Poikkimäen, Petteri Koiviston ja Eveliina Piipon tuloskäyrät ovat syöksyneet tällä kaudella rumasti. A-maajoukkueessakin onnistujat ovat olleet harvassa.

Ei siis tarvitse olla kummoinen ennustaja voidakseen todeta, että keskustelun sävy tuskin on leppoisimmasta päästä, kun lajiyhteisö pui Ristijärven SM-kisoissa suomalaisen hiihdon tulevaisuuden linjauksia.

Lue lisää: