Noora Räty osasi odottaa MM-kisojen peruuntumista – harmittavalla päätöksellä hopeareunus: "Pääsen nyt kuukautta aikaisemmin korjauttamaan lonkan"

Naisten MM-kilpailujen peruminen koronaviruksen takia tarkoittaa Naisleijonien kokeneelle maalivahdille aikaisempaa kesälomaa ja lonkkaleikkausta.

Noora Räty pääsee lonkkaleikkaukseen suunniteltua aiemmin. Kuva: Tomi Hänninen

Kansainvälisen jääkiekkoliiton lauantainen päätös perua jääkiekon naisten MM-kisat ei yllättänyt lainkaan Suomen maajoukkueen maalivahtia Noora Rätyä.

MM-kilpailut peruttiin koronaviruksen uhan takia kolme viikkoa ennen niiden alkamista. Halifaxin MM-kisat olisivat olleet Rädylle jo uran kymmenennet.

– Virus on sen verran jo vaikuttanut seurajoukkueeni arkeen, että ei yhtään yllätä. Kun muita kisoja ruvettiin perumaan, arvelin, että meidän kisat ovat sitten seuraavina. Se on verran kovaan tahtiin leviämässä tuolla maailmalla, ettei ehkä ole viisasta pelata niitä, Räty kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Kiinasta alkunsa saanut uudentyyppinen koronavirus on vaikuttanut Rädyn elämään rajusti viime viikkoina, sillä hänen edustamansa kiinalaisseura Shenzhen KRS Vanke Rays on joutunut muuttamaan väliaikaisesti pois Kiinasta Venäjälle. Joukkue pelaa Venäjän pääsarjassa WHL:ssä.

Neljä MM-pronssia ja yhden hopean urallaan saavuttanut Räty, 30, kertoo olevansa harmistunut päätöksestä, mutta ymmärtää, miksi siihen päädyttiin.

Noora Räty ei pääse tänä keväänä torjumaan Suomen maalilla MM-kisoissa. Kuva: AOP

Heti tiedon saatuaan hän viestitti kahdelle Yhdysvaltain maajoukkueessa pelaavalle seuratoverilleen, jotka olivat lähdössä Halifaxiin puolustamaan viimevuotista MM-kultaansa.

– Heillä ei ollut mitään tietoa siitä vielä. Tuli heillekin aika puskista, että kisat on peruttu, Räty kertoo joukkuetovereidensa reaktiosta.

– He ehkä ymmärtävät sen tilanteen vakavuuden paremmin kuin jotkut toiset, ketkä eivät ole ihan lähietäisyydeltä kokeneet viruksen vaikutusta. Heilläkin oli ehkä aavistus, että näin voi tapahtua.

Rädyn mielestä kisojen peruminen on lopulta oikea päätös.

– Kyllä pitää mennä terveys edellä. Jos tuo virus lähtee tuosta leviämään, niin ei pelaajia voi laittaa sellaiseen paikkaan, missä on alttius sairastua, Räty pohtii.

"Onni onnettomuudessa"

Jääkiekon naisten MM-kilpailut on jouduttu perumaan tautiepidemian takia kerran aikaisemmin: vuonna 2003 kisat oli määrä järjestää Kiinassa, mutta ne peruttiin maassa jyllänneen SARS-viruksen takia.

– Olen ollut silloin 13–14-vuotias. Muistan vain, että jotkut pelaajat kertoivat siitä. He olivat jo päässeet sinne Kiinaan paikan päälle, kun kuulivat, että turnaus peruttiin. Nyt sentään kolme viikkoa ennen kisoja tuli tieto, Räty muistelee.

Venäjän naisten liigassa pelataan jo finaaleja, joiden ensimmäisessä ottelussa lauantaina Rädyn edustama Vanke Rays peittosi Ufan maalein 3–1.

MM-kisojen peruuntumisen takia Rädyn kesäloma alkaa kuukautta suunniteltua aikaisemmin. Se tarkoittaa sitä, että kolmen vuoden ajan vaivannut lonkkavamma saadaan vihdoin korjattua lähiviikkoina leikkauksella kuntoon.

– Sinänsä onni onnettomuudessa, että pääsen nyt kuukautta aikaisemmin korjauttamaan lonkan ja aloittamaan kuntouttamisen ensi kautta varten.

Räty paljastaa, että vammaa on yritetty kuntouttaa jo pitkään, ja sen paranemiseksi on mietitty erilaisia ratkaisuja.

– Nyt olen tällä kaudella tullut siihen pisteeseen, että se leikataan, Räty sanoo.

Lue myös: