Kommentti: Naisleijonien olympiaprojekti kohti Pekingiä otti kovan kolauksen MM-kisojen perumisesta

Suomelta jäi tältä kaudelta kokonaan väliin ottelut Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan, kirjoittaa Yle Urheilun Kirsi Teiskonlahti.

Suomen jääkiekkomaajoukkue ei päässyt tällä kaudella pelaamaan Kanadaa vastaan. Viime keväänä Suomi pudotti Kanadan ensimmäistä kertaa historiassa ulos MM-finaalista. Kuva: Emil Hansson/AOP

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen viime keväänä saavuttaman historiallisen MM-hopean jälkeen moni odotti innolla tämän kevään naisten jääkiekon MM-kisoja Kanadassa. Rohkeimmissa arvioissa Halifaxin kisoista puhuttiin Naisleijonien osalta jopa hopean kirkastamisreissuna.

Todellisuudessa hurjasti uusiutuneelle Suomen joukkueelle pronssimitali Kanadasta olisi ollut lähes yhtä suuri pommi kuin hopea MM-kotikisoista. Siksi on turha haihatella menetettyjen mitalien perään. Suomelle MM-matkan peruuntumisessa suurin huolenaihe on Pekingin talviolympialaiset.

Jo viime keväänä Naisleijonien mukaan nousi kolme tulokasta. Tänä vuonna naisten MM-kisojen ensikertalaisia joukkueessa olisi ollut seitsemän lisää. Siten lähes puolet tutusta joukkueesta on mennyt uusiksi kahdessa vuodessa.

Maajoukkueen sukupolvenvaihdoksen keskellä tulokkaille on ensiarvoisen tärkeää päästä aikaisessa vaiheessa testaamaan tasoaan naiskiekon huippumaita, Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan. Nämä kohtaamiset kertovat joukkueen tuleville vastuunkantajille, mitä omassa seura-arjessa on tehtävä, jotta Espoon MM-kisojen ihmeen kaltaiset tapahtumat olisivat tulevaisuudessa mahdollisia.

Nyt kohtaamiset pohjoisamerikkalaisia vastaan jäivät tältä kaudelta kokonaan väliin, kun MM-kisojen lisäksi jo syksyllä peruttiin Ruotsiin kaavailtu neljän maan turnaus.

Seuraavan kerran Naisleijonat kohtaa Kanadan ja Yhdysvallat todennäköisesti vasta ensi marraskuussa.

Hukkaan kuluva kausi ei mennyt, vaikka täyttä hyötyä siitä ei Pekingin-projektiin saatu. Suomen erikoistilanteita pelaavat koostumukset menivät viime kevään jälkeen täysin uusiksi, kun Venla Hovi, Riikka Sallinen ja Linda Välimäki lopettivat uransa, eikä puolustaja Isa Rahunen ole ollut tällä kaudella maajoukkueen käytettävissä.

Tämän kauden maajoukkueturnauksissa Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen löysi toimivia koostumuksia ali- ja ylivoimalle. Nyt palikat ovat paremmin koossa ensi kautta varten, ja ainakin eurooppalaisia joukkueita vastaan voidaan odottaa tätä kautta voitokkaampia otteluita.

MM-kisojen perumisessa ei ole Naisleijonille mitään hyvää, sillä se tietää Kanadan ja Yhdysvaltojen etumatkan kasvamista entisestään.

Lue myös: