1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Suomalaisässällä on mahdollisuus nousta Jari Isometsän rinnalle, mutta Holmenkollenin helpotettu rata ei sada Iivo Niskasen laariin – "Sopeudutaan siihen mitä on"

Rankoilla laduilla kuin kotonaan oleva Iivo Niskanen odottaa, että Holmenkollenin 50 kilometrin kisasta tulee massahiihtokilpailu.

Iivo Niskanen voitti viime viikonloppuna Salpausselällä 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan osakilpailun. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Holmenkollenin miesten 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailusta odotetaan kahden kauppaa. Aleksandr Bolshunov on ollut tällä kaudella alusta alkaen vahvassa vireessä ja on voittanut kuusi osakilpailua.

Iivo Niskanen sen sijaan on pitänyt Holmenkollenia yhtenä kauden tärkeimmistä kisoista. Hän on jo voittanut ne kaksi muuta tärkeää osakilpailua, Rukan ja Lahden 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisat.

– Kahden kaupaksi se menee, arvioi Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvikin.

Jos Niskanen voittaisi sunnuntaina, hän ottaisi ensimmäistä kertaa urallaan kaksi perättäistä osakilpailuvoittoa normaalimatkoilla. Edellisen kerran vastaavaan suoritukseen suomalaisista hiihtäjistä on pystynyt Jari Isometsä helmikuussa 2000.

Isometsä on myös viimeisin suomalaishiihtäjä, joka on voittanut vähintään kolme osakilpailua yhden kauden aikana. Voitolla Niskasella olisi mahdollisuus nousta Isometsän rinnalle tässäkin tilastossa.

Rataa helpotettu, odotettavissa letkajenkkaa

Heikkojen lumiolosuhteiden takia Holmenkollenin rataa on kuitenkin jouduttu lyhentämään, ja totuttu 8,6 kilometrin lenkki on vaihtunut 6,2 kilometrin lenkkiin. Rankoilla laduilla viihtyvän Iivo Niskasen mukaan tämä muuttaa kisan luonteen kokonaan erilaiseksi.

– Siellä on vain 40 metrin korkeuseroja isoimmissa nousuissa. Puhutaan todella helposta ladusta. Moni hiihtäjä on varmasti hyvä tuolla ladulla, Niskanen sanoi Yle Urheilulle ja veikkasi, että kilpailusta muodostuu massahiihtokisa.

– Sopeudutaan siihen mitä on, mutta totta kai se perinteinen reitti olisi ollut omille ominaisuuksilleni parempi.

Jauhojärven mielestä on harmi, ettei Kollenilla päästä kiertämään tuttuja kovia ratoja. Jo naisten kisa osoitti se, että kyseessä on selvästi helpompi rata kuin aikaisemmin.

Edellisestä Holmenkollenin 50 kilometrin suomalaisvoittajasta on kulunut kohta 20 vuotta aikaa, joten Jauhojärven mukaan olisi pikkuhiljaa aika saada voittotilastoihin uusi suomalaisnimi. Kolme vuotta sitten se oli jo lähellä, kun Niskanen jäi kisassa toiseksi.

– Iivo Niskanen on viime vuosina ollut se hiihtäjä, joka tämän 50 kilometrin voiton pystyy ottamaan. Häneltä löytyy 15 kilometrin maailmanmestaruus ja 50 kilometrin olympiavoitto, mutta sieltä puuttuu vielä Kollenin voitto.

Myös Jauhojärvi odottaa kisasta letkajenkkaa, etenkin jos sääennuste pitää paikkansa eli Oslossa sataa vettä tai räntää ja ladut ovat vähän ummessa.

– Silloin todennäköisesti nähdään ratkaisuja viimeisen kierroksen nousuosuudella, Jauhojärvi vinkkaa.

Lähetystä miesten 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailusta voi seurata TV2:sta ja Yle Areenasta kello 12.25 lähtien.

Lue myös:

Yle Urheilun tiedot: Miesten 50 kilometrin kisa voi vielä peruuntua, jos Norjan terveysviranomaiset sitä vaativat – naisten kisassa hiihtofanit vähät välittivät yleisökiellosta

Päätös tuli! Holmenkollenin kuninkuusmatka hiihdetään suunnitellusti

Holmenkollenin yleisöryntäyksen katoaminen muuttaa Krista Pärmäkosken mielestä kilpailun luonnetta – Iivo Niskanen: "Lumipallo vierii nopeammalla tahdilla kuin 20 vuotta sitten"

FIS-pomo ehdottaa Holmenkollenin kuninkuusmatkan poistamista, Sami Jauhojärvi kyseenalaistaisi mieluummin muun kisakalenterin – "Kollen on monelle urheilijalle pyhä, sitä ei voi siirtää"

Merkittävä sääntömuutos suksienvaihdossa saattaa aiheuttaa katastrofin Holmenkollenin hiihtokisoihin – Sami Jauhojärvi: "Se olisi kauhuskenaario"

Holmenkollenin metsissä juhlinut yleisö aiheutti hämminkiä naisten kisassa – Kerttu Niskanenkin pelästyi: "Siellä oli villi meininki"