1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. voimanosto

Muunsukupuolisuudestaan julkisesti puhunut Emmeth Törrönen ei pääse antamaan MM-kisanäyttöjä – seura jätti maailmanmestarin ilmoittamatta SM-kisoihin

Voimanostoliitto ei hyväksynyt Emmeth Törrösen MM-kisailmoittautumista. Törrönen valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Emmeth Törrönen voitti klassisen penkkipunnerruksen avoimen luokan maailmanmestaruuden 84-kiloisten sarjassa vuonna 2018. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Klassisen penkkipunnerruksen maailmanmestari Emmeth Törrönen ei näillä näkymin pääse osallistumaan lajin MM-kisoihin, sillä hänen SM-kisailmoittautumisensa ei tavoittanut lajiliittoa. SM-kilpailut ovat voimanostossa ainoa karsintakilpailu kansainvälisiin mestaruuskilpailuihin.

Törrösen mukaan hänen seuransa IF Sibbo-Vargarna ei välittänyt hänen ilmoittautumistaan Voimanostoliitolle. Törrönen kertoo lähettäneensä ilmoittautumisensa seuralle hyvissä ajoin. Nimi ei kuitenkaan löytynyt osallistujalistalta, jonka jälkeen Törrönen otti yhteyttä suoraan liittoon.

– En tiedä tarkemmin mikä oli syynä, mutta seuralta ei mennyt ilmoitus liitolle. Liitto ei enää ottanut ilmoittautumista vastaan sitten jälkeenpäin, Törrönen toteaa Yle Urheilulle.

Voimanostoliiton puheenjohtaja Tero Hyttisen mukaan he selvittivät Törrösen yhteydenoton jälkeen seuralta, miksi ilmoittautumista ei tullut.

– Seurassa oli sovittu, että viimeistään kolme päivää ennen SM-kisojen ilmoittautumisajan päättymistä urheilijan tulee ilmoittaa itsensä seuran yhteyshenkilölle sähköpostitse. Törrönen oli ilmoittautunut seuran yhteyshenkilön aviopuolisolle tekstiviestitse, Hyttinen sanoo Yle Urheilulle.

Hyttisen mukaan ilmoittautumisohjeista oli sovittu seuran kokouksessa, jossa paikalla oli ollut myös Törrönen.

– Tässäkään suhteessa meillä ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta harkita poikkeusmenettelyn tekemistä yhden urheilijan suhteen, Hyttinen toteaa.

Törrönen kertoo tehneensä ilmoittautumisen, kuten aina aiemminkin on seurassa tehnyt. Hän ei muista, että kokouksessa olisi painotettu muuta kuin ilmoittautumisen tekemistä hyvissä ajoin.

– Sain ilmoittautumistekstiviestiini vastauksen, jossa luki että asia on kunnossa ja ilmoittautuminen on mennyt, joten ajattelin että asia on sillä selvä, Törrönen kertoo.

– Tulee aika toivoton olo, kun olin tehnyt samalla tavalla ja ilmoittautunut samalle henkilölle kuin 14-vuotiaasta saakka olen tuossa seurassa tehnyt.

"Valitettavia unohduksia ilmoittautumisten suhteen sattuu"

Törrönen voitti lajinsa klassisen penkkipunnerruksen avoimen luokan maailmanmestaruuden 84-kiloisten sarjassa vuonna 2018. Viime vuonna MM-kisoista kotiintuomisina oli pronssia. Törrönen on myös moninkertainen juniorisarjojen MM-kultamitalisti ja maailmanennätyksen haltija.

Törrönen kokee tilanteessa erityisesti erikoiseksi sen, ettei urheilija pysty itse vaikuttamaan asiaan jälkeenpäin tämänkaltaisessa tilanteessa.

– Seurassa nämä henkilöt tekevät tätä vapaaehtoisesti, enkä halua heitä tästä syytellä. Mutta tulee avuton olo, kun ei voi enää myöhemmin itse vaikuttaa tällaiseen unohdukseen, Törrönen kommentoi.

– Toivoisin vain, että tarkemmin kerrotaan urheilijalle, kuinka pitää toimia tai ollaan inhimillisempiä, eikä lähdetä syyttelemään urheilijaa siitä, jos hän on ymmärtänyt jotain väärin tai joku on unohtanut asian.

Törrönen on vaihtanut tapauksen jälkeen seuraa. Hän ilmoittautui MM-kilpailuihin ja toivoi poikkeusjärjestelyä, mutta Voimanostoliitto ei hyväksynyt ilmoittautumista.

– Valitettavia unohduksia seurojen taholta SM-kisojen ilmoittautumisten suhteen sattuu ja olemme vetäneet liitossa tiukkaa linjaa ja noudattaneet yhteisiä sovittuja pelisääntöjä. Varmasti kaikkia osapuolia tämä tilanne harmittaa, liiton puheenjohtaja Hyttinen toteaa.

Törrönen on valittanut liiton päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Oikeusturvalautakunta on ilmoittanut tekevänsä päätöksen ennen toukokuussa Tshekissä järjestettävien MM-kisojen viimeistä ilmoittautumispäivää 24. huhtikuuta.

Törrösen entinen seura IF Sibbo-Vargarna ei halunnut kommentoida asiaa.

Törrönen on kertonut muunsukupuolisuudestaan avoimesti viime vuonna. Yle Urheilu kertoi Törrösen tarinan maanantaina aamulla julkaistussa jutussa.

Lue myös:

"Se oli kuin painajaisesta" – menestynyt suomalaisurheilija piilotti totuuden vuosien ajan jopa perheeltään, hakeutui terapiaan ja uskaltaa nyt kertoa muunsukupuolisuudestaan