Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Urheilustudiossa purettiin valmentamisen myyttejä – "Tuntuu hassulta"

Urheilustudiossa keskusteltiin naistenpäivän kunniaksi valmennuskulttuurin muutoksesta. Urheilijoiden sukupuolta enemmän valmennukseen vaikuttaa lajikulttuuri ja yksilöiden erot. Katso keskustelu kokonaisuudessaan klikkaamalla kuvaa.

Tarinat ja ilmiöt
Anna Signeul 8.4.2018 Suomi-Espanja
urheilustudion keskustelu

Urheilustudiossa keskusteltiin naistenpäivän kunniaksi valmennuskulttuurin muutoksesta ja naisvalmentajien määrän vähittäisestä kasvusta.

Olympiakomitean valmennusasiantuntijan Pia Pekosen mukaan autoritäärisestä kulttuurista siirtyminen kohti yksilökeskeisempää ja osallistavampaa valmennusta saattaa vetää myös naisia paremmin puoleensa.

– Tuntuu hassulta ajatella valmentamista ilman vuorovaikutusta ja ilman urheilijoiden osallistamista. On itsestään selvää, että se on hyvää valmennusta, Pekonen totesi.

Ringettevalmentaja Heidi Petrellin mukaan naisten joukkueissa esimerkiksi negatiivisista tunteista puhuminen saattaa olla sallitumpaa kuin miesten joukkueissa. Tässä kyse saattaa olla enemmän lajikulttuurista, joka sekin käy läpi muutosta.

– Jos puhutaan sallivuudesta, niin valmentajathan sen luovat. Jos me laitamme luukut kiinni ja sanomme, ettei jostain puhuta, niin siitä ei puhuta. Meillä on hirveän suuri rooli siinä, että tunteiden ilmaiseminen on ok, Petrell muistutti.

Jääkiekon ja miesten joukkueiden parissa työskennellyt Pekonen haluaa myös romuttaa stereotypioita.

– Helposti ajatellaan, että lätkässä vallitsee äijäkulttuuri, mutta siellä on tosi hyvä olla ja tosi mahtava ilmapiiri.

– Nuoret ovat tottuneet erilaiseen valmentamisen tapaan. Eivät he enää hyväksy autoritääristä mallia.

Lue myös:

Henrik Dettmannin kolumni: Urheilumogulit haukkuivat kommunistiksi, rautanyrkit ja kovanaamat sulkivat toisinajattelijan pois – joko nyt Suomessa koittaisi uusi aika?

Kohti salaista maailmaa: suomalaisvalmentaja tekee tulosta hämmentävillä keinoilla – järjesti urheilijalleen ”hautajaiset”, joiden jälkeen tapahtui kummia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat