1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. muodostelmaluistelu

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja saa palata työhönsä – seura voidaan pahimmillaan erottaa liiton jäsenyydestä

Valmentaja on edelleen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan asettamassa vuoden kilpailukiellossa.

HSK:n Team Unique muodostelmaluistelun SM-kisoissa Espoossa helmikuussa. Kuva: Lehtikuva

Asiattomaan käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen saa palata valmennustyöhönsä. Penttinen ehti olla hyllytettynä seuransa Helsingfors Skridskoklubbin toiminnasta seitsemän viikon ajan.

Yle Urheilu julkaisee ensimmäistä kertaa Penttisen nimen, koska päävalmentajan yhteiskunnallinen asema on muuttunut. HSK:n päätös on poikkeuksellinen. Seura päästää Penttisen takaisin valmentamaan, vaikka Taitoluisteluliitto on antanut hänelle kovimman mahdollisen kurinpitorangaistuksen. HSK kyseenalaistaa näin urheilun eettisen järjestelmän.

Seuran hallitus toteaa perehtyneensä luottamukselliseen aineistoon ja keskustelleensa eri tahojen kanssa.

– Ajanjakson aikana Penttisen tapausta on käsitelty näkyvästi ja Penttisen kohtelu julkisuudessa on ollut epäinhimillistä. HSK:n hallitus pitää mainittua seitsemän viikon hyllytystä riittävänä työoikeudellisena toimenpiteenä kurinpitolautakunnan ratkaisun johdosta, seura perustelee päätöstään tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Yle Urheilu kertoi tammikuussa laajassa jutussa valmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta.

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Penttisen vuoden kilpailukieltoon, joka on ankarin mahdollinen. HSK:n päätös ei vaikuta liiton asettamaan kilpailukieltoon.

– Liiton suhtautuminen asian vakavuuteen ei ole muuttunut. Nyt, kun seuran tänä vuonna vaihtuneen hallituksen näkemys on muuttunut aiemmasta, meidän on harkittava jatkotoimenpiteitä seuran suhteen, puheenjohtaja Laura Raitio kommentoi Taitoluisteluliiton tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Liiton tiedotteen mukaan toimenpiteenä voi vakavimmillaan olla liiton sääntöjen mukaan seuran erottaminen liiton jäsenyydestä.

– Samalla, kun iloitsemme seuran luistelijoiden viimeaikaisesta menestyksestä, emme voi katsoa läpi sormien niiden nuorten kokemuksia, jotka ovat kokeneet epäasiallista käytöstä seuran valmentajien taholta. Keskeinen edellytyksemme kaikille jäsenseuroille – ja koko lajin oikeutus merkittävänä lasten ja nuorten urheiluharrastuksena – on se, että jokainen valmennuskerta on kaikille harrastajille turvallinen, iloa tuottava ja kannustava.

Penttinen ei ole vastannut Yle Urheilun haastattelupyyntöihin aiheesta. Hän on kiistänyt syytökset asianajajansa välityksellä ja valittanut kilpailukiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Yle Urheilun haastattelemien henkilöiden mukaan useampi vanhempi harkitsee lapsensa vetämistä pois HSK:n luistelujoukkueesta.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Urheilijoita nöyryyttänyt valmentaja sai vuoden kilpailukiellon, mutta saattaa silti jatkaa työssään – Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja: "Oletamme, että hän jatkaa työskentelyä seurassa"

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja hyllytettiin työstään toistaiseksi – liitto vaatii seuralta selvitystä viikon kuluessa

Alaikäisiä nöyryyttänyt ja alistanut valmentaja sai työnsä takaisin – luistelijoiden vanhemmat järkyttyivät: "Tämä on ihan hirvittävän surullista"