1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. muodostelmaluistelu

Alaikäisiä nöyryyttänyt ja alistanut valmentaja sai työnsä takaisin – luistelijoiden vanhemmat järkyttyivät: "Tämä on ihan hirvittävän surullista"

Yle Urheilun haastattelemien henkilöiden mukaan useampi vanhempi harkitsee lapsensa vetämistä pois HSK:n luistelujoukkueista.

Moni vanhempi toivoo vielä Taitoluisteluliiton vaikuttavan tilanteeseen. Kuva: Jared Wickerham / Getty Images

Helsinkiläinen taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb (HSK) kertoi maanantaina, että hyllytetty muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen palaa töihin.

Penttinen on sama valmentaja, jonka nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä Yle Urheilu kertoi tammikuussa. Yhteensä 13 entistä muodostelmaluistelijaa kertoi Yle Urheilun laajassa jutussa vuosia jatkuneesta epäasiallisesta käytöksestä.

Yle Urheilu julkaisee ensimmäistä kertaa Penttisen nimen, koska päävalmentajan yhteiskunnallinen asema on muuttunut. HSK:n päätös on poikkeuksellinen. Seura päästää Penttisen takaisin valmentamaan, vaikka Taitoluisteluliitto on antanut hänelle kovimman mahdollisen kurinpitorangaistuksen. HSK kyseenalaistaa näin urheilun eettisen järjestelmän.

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Penttisen tammikuussa vuoden kilpailukieltoon. Pian tämän jälkeen HSK hyllytti Penttisen kaikesta seuran toiminnasta. Nyt Penttisen hyllytys on peruttu.

Yle Urheilu tavoitti maanantaina kolme henkilöä, joiden alaikäiset lapset ovat luistelleet tällä kaudella kyseisessä seurassa. Yle Urheilun tavoittamat vanhemmat olivat HSK:n hallituksen tuoreesta päätöksestä järkyttyneitä. Kaksi vanhemmista antoi Yle Urheilulle haastattelun. He eivät halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään lastensa takia.

– Tämä on ihan hirvittävän surullista. Olen järkyttynyt siitä, miten tämä on hoidettu. Tämä on käsittämätön päätös, erään luistelijan äiti sanoo.

Äiti kertoo harkitsevansa, voiko hänen lapsensa jatkaa HSK:ssa.

– Olemme jo hakeneet muualle. Jos hän ei pääse muualle, jatkoa täytyy pohtia.

Äidin mukaan erään toisen luisteluseuran koeluisteluissa oli maanantaina noin kaksikymmentä HSK:n nykyistä tai entistä muodostelmaluistelijaa.

– Nyt on hirveä pelko, mitä tapahtuu seuraavaksi. Pääsevätkö omat lapset luistelemaan ja jatkuuko seurassa se sama meno. Mietityttää, mikä koston kierre tästä seuraa, äiti pohtii.

– Seuran tiedotteessa puhutaan tällaisesta uudesta toimintamallista, mutta minulla ei ole käsitystä, mikä se on.

"Suurimmalle osalle shokki"

Toinen äiti kertoo, että hänen lapsensa eivät enää jatka seurassa. Hän oli tehnyt lastensa kanssa päätöksen jo ennen maanantain uutista.

– Ilmoitin eilen, että me lopetamme HSK:ssa kokonaan. Syy oli epäluottamus hallitusta kohtaan, äiti sanoo.

HSK:n hallitus vaihtui pian sen jälkeen, kun Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta oli asettanut Penttisen vuoden kilpailukieltoon. Uusi hallitus nimettiin 11. helmikuuta. Yle Urheilun tietojen mukaan hallitus koostuu pääosin Penttisen kannattajista.

– Hallituksen ainoa agenda oli ottaa Mirjami Penttinen takaisin. He ovat nyt täyttäneet tavoitteensa, äiti sanoo.

Lapsensa jo seurasta pois vetänyt äiti ei voi ymmärtää uuden hallituksen päätöstä.

– Huomenna hän on kuulemma hallilla valmentamassa. Se on suurimmalle osalle aivan shokki.

Hallitus perusteli Penttisen työvelvoitteen palauttamista muun muassa sillä, että valmentaja on joutunut julkisuudessa "epäinhimillisen" käsittelyn kohteeksi.

– Tuntuu siltä, että näiden epäasiallisesti kohdeltujen luistelijoiden oikeudet unohdetaan täysin. Tässä annetaan ymmärtää, että se hyväksytään, miten näille nuorille on puhuttu ja miten heitä on kohdeltu, mutta Mirjami Penttisen epäinhimillistä kohtelua ei hyväksytä, äiti sanoo.

Penttisen tapaus on Yle Urheilun tietojen mukaan jakanut HSK:n kahteen leiriin. Toiset kannattavat Penttistä ja toiset vastustavat häntä. Tapauksen vuoksi HSK:hon kuuluneet yksinluistelijat jättävät seuran ja perustavat uuden seuran. Näin HSK on jatkossa pelkästään muodostelmaluisteluseura.

Seurasta jo lähteneiden lapsien äidin mukaan etenkin nuorimpien seurassa luistelevien vanhempien tunnelma on epäuskoinen. He eivät usko enää pystyvänsä vaikuttamaan tilanteeseen.

Siksi hän pyytää Taitoluisteluliitolta apua.

– On tiedossa, että kaikki luistelijat, jotka haluaisivat HSK:sta tämän päätöksen takia pois, eivät löydä paikkaa muista seuroista, koska kaikki eivät mahdu muualle. Toivon, että liitto tekisi muutoksia, jotka edesauttaisivat näiden luistelijoiden asiaa. Liitto voisi antaa esimerkiksi jotain avustuksia toisille seuroille, että he voisivat perustaa uusia joukkueita.

Kilpailukielto pysyy voimassa

Penttisen toiminnasta käynnistyi selvitys viime keväänä, kun joukko entisiä muodostelmaluistelijoita otti yhteyden Väestöliiton Et ole yksin -puhelinpalveluun. Suomen urheilun eettinen keskus aloitti aiheesta selvityksen yhdessä Olympiakomitean kanssa.

Entisten luistelijoiden mukaan Penttinen on syyllistynyt muun muassa nöyryyttävään ja alistavaan vallankäyttöön, kiusaamiseen, epäasialliseen nimittelyyn ja puhunut luistelijoiden herkistä yksityisasioista joukkueen muille jäsenille.

Yle Urheilu julkaisi aiheesta laajan jutun 17. tammikuuta. Samana päivänä tuli julki Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan päätös vuoden kilpailukiellosta Mirjami Penttiselle.

Vuoden kilpailukielto pysyy voimassa, vaikka Penttinen palaakin valmentamaan HSK:ssa. Penttinen ei siis voi valmentaa HSK:n joukkueita Suomen taitoluisteluliiton alaisissa kilpailuissa.

Penttinen on valittanut kilpailukiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Penttinen ei ole vastannut Yle Urheilun haastattelupyyntöihin aiheesta. Hän on kiistänyt syytökset asianajajansa välityksellä.

Yle Urheilu ei ole myöskään tavoittanut HSK:n uutta hallitusta kommentoimaan tapausta.

Lue myös:

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja saa palata työhönsä – seura voidaan pahimmillaan erottaa liiton jäsenyydestä

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Taitoluistelun valmennuskohu on puhuttanut seuroissa – "Toivottavasti jokainen meistä miettii, millä tavoin kohtaa lapset ja nuoret"