NHL-miehiltä tyly tuomio SM-liiganuorten valmiuksille ottaa vastaan taklauksia: "Ei tuollaista voi jääkiekkopelissä tehdä"

Valmistetaanko nuoria fyysiseen peliin junioreissa? kysyvät NHL-pelaajat.

NHL
Patrik Puistola loukkaantui pahannäköisesti Ilvestä vastaan.
Patrik Puistola loukkaantui pahannäköisesti Ilvestä vastaan. AOP

VANCOUVER. Keskustelu jääkiekon taklaamiskulttuurin ympärillä ei ole ottanut laantuakseen – viimeistään Otto Kivenmäen ja Patrik Puistolan taannoiset taklaustilanteet nostivat keskustelun uudelleen pinnalle Suomessa. Jääkiekkoyhteisön yhteinen toive on siisti ja turvallinen peli, mutta jääkiekko on alati nopeutuva kontaktilaji, jossa myös taklattavalla on vastuunsa.

Etenkin kotoisen SM-liigan ympärillä on yhä useammin alettu kysyä, onko liigan nuorimmilla valmiuksia ottaa taklauksia vastaan.

Tapahtumia ja siihen liittyvää debattia ovat matkan päästä seuranneet myös suomalaiset NHL-pelaajat, jotka ottivat alkuviikosta ja menneen viikonlopun aikana kantaa keskusteluun. Moni esitti huolensa nimenomaan nuorten pelaajien valmiuksista.

New York Islandersissa ensimmäistä kauttaan pelaava Otto Koivula, 21, oli hyvin perillä etenkin Puistolan tilanteesta. Yli 190-senttinen ja satakiloinen Koivula todisti kauhulla pää alhaalla pelanneen Puistolan leikkausta keskustaan neljän Kärppä-pelaajan keskelle. Vain Jesse Puljujärven armo pelasti Koivulan mukaan Puistolan tilanteessa.

Otto Koivula kuvassa
Otto Koivula on pelannut tällä kaudella 12 ottelua NY Islandersin paidassa. Getty Images

Enemmän kuin taklaajien, Koivula on huolissaan taklattavien valmiuksista.

– Meillä on todellakin syytä huoleen. On erikoista nähdä, miten pelaajat eivät ymmärrä, että sieltä voi tulla taklaus. Lähdetään heittämään jalkakynää keskelle kenttää pää alhaalla, kuten Puistola tuossa tilanteessa. Jesse Puljujärvi jätti nyt vetämättä, mutta siinä olisi voinut käydä tosi pahasti, Koivula sanoo Yle Urheilulle Vancouverissa.

– Ei tuollaista voi tehdä jääkiekkopelissä, sen verran pitää olla hoksottimet hereillä.

Columbuksen Markus Nutivaara näki myös tilanteen ja kiitteli Ismo Lehkosen ohjeistavaa puheenvuoroa tilanteeseen liittyen Telian studiossa.

– Se "Ikan" video oli hyvä. Pitää olla tietoinen, että taklaus saattaa tulla koska tahansa ja mistä tahansa. Tuossakin tapauksessa siinä voi olla vastassa pakki, joka pelaa kymmenen minuuttia illassa. Vaikka hyökkääjä tulee sieltä pää alhaalla, lähes ainoa keino pysäyttää hänet on mennä iholle. Jos et mene, se ei näytä hyvältä, Nutivaara huomauttaa.

Koivula ja Nutivaara ovat samoilla linjoilla, että Puistolan kaltainen liike NHL:ssä olisi itsetuhoista.

– Kyllä se niin on. Harvoin täällä näkee kenenkään tulevan keskelle noin, Nutivaara sanoo.

Valmistetaanko nuoria junioreissa taklauspeliin?

Patrik Puistolan tilanne oli kuitenkin vain pieni osa laajempaa keskustelua. NHL-maailmassa nuorillakin pelaajilla tuntuu edelleen olevan melko hyvät valmiudet pelata fyysistä peliä molemmilla puolilla kiekkoa. Mutta Suomessa muutamat kovemmat taklaukset ovat herättäneet keskustelun, nouseeko osa nuorista liigaan jopa liian nuorena tai valmistetaanko junioreita vastaanottamaan taklauksia.

– Onko homma mennyt siihen, ettei junioreissa tai liigan porteilla valmisteta, että sieltä voi tulla taklaus? Koivula kysyy.

– Pitäisi olla paremmat valmiudet pelata taklauspeliä. Nyt näyttää, että monella nuorella niitä ei ole. Vauhdit ovat tietenkin kasvaneet, mutta silti pitää tunnistaa tilanteet. En osaa sanoa, mistä puutteet johtuvat, mutta tähän pitäisi kiinnittää paljon huomioita.

Koivulan joukkuetoveri Leo Komarov, 32, on pelannut NHL:ssä 452 ottelua. Komarov on taklannut seitsemänvuotisella NHL-urallaan 1481 kertaa, yhdeksänneksi eniten kaikista pelaajista vuosien 2012–2020 välillä. Lienee reilua todeta, että Komarov on ollut lukuisia kertoja sekä antavana että ottavana osapuolena.

– Mitä olen noita taklauksia katsellut, niin totta kai taklaajalla on vastuu, mutta sanoisin nuorille silti, että kannattaa olla hereillä. Siellä on jätkiä, jotka taistelevat pelipaikoista ja pelaavat siksikin kovaa. Peli ei ole pelkkää taitoa, siellä myös taklataan, joten joskus voi sattua, Komarov muistuttaa.

Markus Nutivaara lähikuvassa.
Markus Nutivaara on saanut vastuuta tällä kaudella 37 kamppailussa. AOP

– Itse olin junnuissa aina se pikkupoika, minkä vuoksi pään piti olla ylhäällä koko ajan. Ajatukseni oli, että koska tahansa voi tulla mistä tahansa. Tämä on tullut aika luonnostaan itselleni myös miesten sarjoihin. Kyllä minä sitä mieltä silti olen, että liikaa luotetaan tällä hetkellä vastustajaan, Nutivaara lisää.

Coloradon Joonas Donskoi on kärsinyt urallaan useista aivotärähdyksistä, mutta on valmis ottamaan joistakin saamistaan osumista vastuun itselleen.

– Kerrankin kävi niin, että pakki tuli kovaa kohti ja minä suojasin kiekkoa. Ajattelin, että pyörähdän alta pois, ja nyt pitää ymmärtää, että tässä vaiheessa se homma oli ihan minun vastuulla. Sitten minä käännyin, pakki tuli kovalla vauhdilla suoraan selkään ja minä menin pää edellä laitaan. Otan tuollaisen täysin omaan piikkiini, Donskoi sanoo Yle Urheilulle.

– Kun lähdin siinä vaiheessa kääntymään, niin kyllä minä tiesin, ettei se pakki ehdi enää jarruttaa. Tuollaiset selän käätämiset ovat todella vaarallisia, Donskoi jatkaa.

Myös Donskoin mielestä nuoria on valmistettava kovaan ammattilaispeliin aiempaa huolellisemmin.

Joonas Donskoi luistelee jäällä.
Joonas Donskoi pelaa hienoa kautta Coloradon väreissä. Getty Images

– Nuorille pitää opettaa, että peli on fyysistä ja se kuuluu lätkään. Pitää olla hereillä. On niitäkin tilanteita, missä sinun on esimerkiksi pelattava kiekko ulos alueelta, eikä siinä ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa se osuma. Se sattuu ja kuuluu asiaan. Toinen vaihtoehto on jänistää ja mennä sinne sörkkimään kiekkoa yhdellä kädellä, ettei vain osuisi.

Nutivaaran mukaan SM-liiga ja NHL eroavat toisistaan juuri nuorten pelaajien valmiuksissa.

– Minun mielestäni NHL:ssä nuoret osaavat varoa hyvin. He tietävät, että jos täällä pelaa huolimattomasti, tekee tosi kipeää. Nuoret ymmärtävät täällä, että vastassa on isoja ukkoja, sen kautta se itsesuojeluvaisto tulee.

Ei tukea viiden pelin minimirangaistukselle

SM-liigan sääntömuutokset eivät nekään saa NHL-pelaajien varauksetonta hyväksyntää. Suomessa päähän kohdistunut taklaus on johtanut joulukuusta alkaen vähintään viiden ottelun pelikieltoon. SM-liiga on jakanut joulukuun puolenvälin jälkeen 11 pelikieltoa, joiden yhteenlaskettu ottelumäärä on peräti 58.

– Ei ole hyvä tällainen pelikieltosysteemi. Ei se tietenkään ole aina taklattavan vika, mutta ei aina taklaajankaan. Itse painottaisin edelleen enemmän taklattavan vastuuta, Koivula linjaa.

– Aika kova linjaus. Peli menee helposti siihen, ettei kohta ei saa taklata lainkaan. Minunkin uran aikana joskus on osunut selkään ja joskus päähän. Joskus vastuu on ollut taklattavalla, kun hän on kääntynyt yllättäen ja joskus on osunut vahingossa. Törkeät vahingoittamiset näkee helposti, mutta usein vastuu on taklattavalla, Komarov komppaa.

Leo Komarov
Leo Komarov tunnetaan kovana taklaajana.AOP

Vaikka pelaajat korostavat valmiuksia ottaa taklauksia vastaan, he muistuttavat useaan otteeseen myös taklaajan vastuista.

– Taklaajallakin on vastuunsa. Esimerkiksi tilanne, jossa joku pelaa kiekkoa ulos alueelta huonossa asennossa, siinä voi hieman käyttää järkeä, ettei vedä kaveria ihan paskaksi sinne, Donskoi sanoo.

– Mitä tulee pelikieltoihin, niin olisihan se hyvä tilanne kerrallaan katsoa, mitä niistä antaa. Jääkiekko on kuitenkin nopea peli, missä sattuu joskus myös vahingossa. Mutta kyllä se selvä homma on, että näistä päähän kohdistuneista osumista pitää päästä eroon. Ehkä se on sitten askel oikeaan suuntaan antaa viisi peliä, Donskoi jatkaa.

Varmaa lienee lopulta vain, ettei käsillä olevaan taklauskeskusteluun ole yhtä oikeaa ratkaisua tai vastausta. Kuitenkin niin kauan kuin jääkiekossa saa taklata, vastuu kuuluu molemmille osapuolille: taklaajalle ja taklattavalle. Taklattavan näkökulmasta turvallisempaa on kuitenkin olla valmis kaikkeen sen sijaan, että luottaisi taklaajaan, kuten Nutivaara aiemmin totesi.

Nuorille kova totuus iskee vasten kasvoja viimeistään NHL:ssä.

– Täällä taklataan aina, kun on paikka. Täällä tiedostetaan paremmin, milloin se taklaus voi tulla ja sehän on se tärkein juttu, Koivula sanoo.

– Onhan tässä tullut uran varrella itsellekin näitä pääpommeja jo ihan tarpeeksi. Tämä on todella vaikea aihe. Olisikin yksi oikea vastaus kaikkeen, niin sehän olisi helppoa, Donskoi huokaili loppuun.

Lue myös:

Aleksi Saarela avitti Floridan lähelle pudotuspelipaikkaa uran ensimmäisellä kahden tehopisteen pelillään – Patrik Laine mukana Winnipegin voittomaalissa

Kommentti: Minkä ihmeen takia nuorten annetaan tapella kaukalossa? Koko loppuelämän terveyteen vaikuttava vakava kierre alkaa monella jo alaikäisenä

Yksi Pohjois-Amerikan suurista juniorisarjoista aikeissa kieltää tappelut kaukalossa – äänestys merkittävästä muutoksesta siirtyi kesälle

Kommentti: Vihdoin joku sanoi sen ääneen – Kanadalaishyökkääjä lyttäsi NHL:n kurinpidon

Päähän kohdistuneet taklaukset osuvat nuoriin, taklaajat ovat runsaasti vanhempia – erotuomarijohtaja vaitonaisena

SM-liigan kova linja johtanut myös kyseenalaisiin rangaistuksiin päähän kohdistuneista taklauksista – asiantuntija ihmettelee lajin ympärillä vellovaa kaksinaismoralismia¨

Kommentti: SM-liigan kovennetut rangaistukset eivät suojaa pelaajia – nyt on sanottava ääneen epämiellyttävä totuus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat