Suomen mitalisuosikki olympialaisiin valmistautuu uransa viimeisiin arvokisoihin – karsintaturnauksen on tarkoitus alkaa lauantaina Lontoossa

Rion pronssimitalisti Mira Potkonen kilpailee viikonloppuna Lontoon olympiakarsinnoissa, joita ei ole – ainakaan vielä – peruttu.

nyrkkeily
Mira Potkonen ja Maarit Teuronen
Mira Potkonen kuuntelee tarkasti Maarit Teurosen ohjeita Italian-leirillä.Ghadi Boustani / Yle

ASSISI. Olympiamitalisti Mira Potkonen ja valmentaja Maarit Teuronen ovat jo vuosia luottaneet Italian maaseudun rauhaan.

Keski-Italiassa sijaitseva Assisi tunnetaan pyhistä kirkoista ja fransiskaanikohteista, mutta niiden lisäksi kaupungin laidalla komeilee askeettinen nyrkkeilypyhäkkö. Harmaanruskeassa salissa Teurosen komennot kajahtelevat Potkoselle.

– Nopeus, oveluus, herkkyys. Vasemmalta hyökkää, pakita pois sieltä. Jalat, jalat.

Varjonyrkkeily on jo sellaisenaan hikistä hommaa, mutta Teuronen heittää peliin vielä omat lisämausteensa. Potkosen on pysyttävä hetkessä, reagoitava ärsykkeisiin.

– Maaritin tarkoitus on häiritä mua. En sitten ylläty häiriötekijöistä tiukan paikan tullen. Kaikkiin uusiin tilanteisiin täytyy tottua, sitä se on, Potkonen sanoi ja vilkuili Teurosen suuntaan.

Päivän päätreeninä on kuuden erän sparrisessio. Italian-leirillä urakoi olympianyrkkeilijöitä kaikkiaan 12 maasta.

Maarit Teuronen ja Mira Potkonen.
Valmentaja Maarit Teurosen ja Mira Potkosen vuosien yhteistyö on huipentumassa Tokion olympiakisoihin.Ghadi Boustani/Yle

Eri maiden valmentajat seuravat tarkasti Potkosen otteita, ja sehän sopii suomalaisille. Leiri on eurooppalaisten yhteinen vastaisku Aasialle ja Amerikalle.

– Olimme viime vuonna kolmesti täällä. Hienoa, miten Italiassa valmentajat ovat tuoneet lajia eteenpäin ja auttavat meitä, joten me autamme heitä. Kehitymme yhdessä ja laitamme muille maanosille kapuloita rattaisiin, Teuronen avasi kansainvälisen leirin perusajatusta Yle Urheilulle.

– Täydellistä meille, kun voimme vetää kovaa ja saamme laadukkaita, kovatasoisia sparreja. Tämä on juuri sitä, mitä tarvitsimme tähän väliin.

Huipuista vain britit ovat poissa. Leiri järjestettiin helmikuun alkupuolella, ennen suurta koronavirusuhkaa.

– Täällä on uusi nuoria junnuja, jotka eivät ole hävinneet otteluita. Otan tilanteen niin, että on ihana päästä treenaamaan heidän kanssaan. Ajattelen, etteivät ne halua jahdata minua vaan minä jahtaan heitä, Potkonen naurahti sparritreenien päätteeksi.

Potkonen rankattu Lontoossa ykköseksi

Rion olympiapronssin jälkeen Potkonen on iskenyt vakuuttavaa jälkeä kehässä. Potkonen onkin rankattu alle 60-kiloisissa Euroopan ykkösnyrkkeilijäksi Lontoon olympiakarsintoihin.

Neljän arvokisamitalin lisäksi Potkonen on nyrkkeillyt vuodesta 2017 lähtien 65 ottelua, joista hän on voittanut 61. Siis vain neljä tappiota reilun kolmen vuoden aikana.

Menestyksestä huolimatta Teuronen on pitänyt kaksikon tavoitteet maltillisina. Seuraava etappi odottaa Lontoossa, jossa jaetaan Potkosen sarjassa kuusi ensimmäistä olympiapaikkaa Tokioon.

Maailmalla on peruttu lukuisia urheilutapahtumia koronaviruksen takia, mutta lauantaina alkavat nyrkkeilyn olympiakarsinnat on viimeisimmän tiedon mukaan tarkoitus järjestää normaalisti Lontoossa. Potkosen valmentajaMaarit Teuronen viestitti Yle Urheilulle, että valmistelut ovat Lontoossa edenneet normaalisti.

Mira Potkonen
Mira Potkonen viimeisteli kuntoaan olympikarsintoihin kansainvälisellä leirillä Italiassa.Ghadi Boustani/Yle

Välieriin pääsy Lontoossa takaisi suoran paikan Tokion kisoihin. Puolivälieränsä hävinneet nyrkkeilijät ottelevat vielä kahdesta olympiapaikasta, joten Lontoon karsinnoissa vaaditaan vähintään kolme voittoa olympiaturnaukseen.

– Tosi kova turnaus tulossa. Tämä 60 kilon sarja on ehdottomasti naisten kovin. Hiuskarvan varassa mennään, että kuka vie voiton, Teuronen tähdensi.

Potkonen välttää Lontoon karsintojen avauskierroksilla sarjan kärkinyrkkeilijät. Potkosen takana kakkoseksi on rankattu Irlannin Kellie Harrington, kolmoseksi Ruotsin Agnes Alexiusson ja neljänneksi Venäjän Anastasia Beljakova.

Nuoremmasta kaartista kovimmat uhkaajat ovat nuorten maailmanmestari, Englannin Caroline Dubois, 19, ja Italian 20-vuotias Rebecca Nicoli, joka on juhlinut alle 22-vuotiaiden EM-kultaa.

Kaksikon viimeinen kausi kohti olympialaisia

Potkonen on nyrkkeillyt Teurosen valmennuksessa vuodesta 2008. Kaksikko uurastaa viimeistä kautta yhdessä, sillä Potkonen täyttää marraskuussa 40 vuotta, joka on olympialaisten yläikäraja. Potkosen amatööriottelut päättyvät siis joulukuussa.

Haikeus on kuitenkin kaukana, sillä tähtäin on lujasti Tokiossa.

Vuosi käynnistyi komeasti. Potkonen voitti kansainvälisen turnauksen Bulgariassa tammikuun lopussa. Finaalissa Harrington kaatui niukasti 3–2.

– Me olemme vieneet pään sisältöä eli psyykettä eteenpäin. Emme hätkähdä mistään, tekeminen on laadukkaampaa ja nopeampaa. Koko ajan parantuu, Teuronen vakuutteli.

Kaikki keinot ovat käytössä, jotta Potkonen olisi kesällä iskussa. Potkosesta huokuva itsevarmuus pohjautuu rautaiseen ottelukuntoon.

– Fyysisyyden lisäksi taustalla on ehjä treenikausi. Miralla on hyvä ajoitus, reaktio, nopeus ja räjähtävyys. Lisäksi hyvät jalat ja ottelun luku. Keskitymme omiin hyviin suorituksiin, mutta toki luemme ja analysoimme vastustajia, Teuronen kertoi.

– Viime vuodet ovat olleet ammattimaista valmentautumista. Taustalla on hyviä tukitoimia, fysiikka- ja ravintovalmennusta. Olen pystynyt treenaamaan laadukkaasti ja kehittymään eteenpäin, Potkonen kiitteli.

Potkonen Suomen olympiajoukkueen ykköstoivo

Suomen olympiajoukkueen laskelmissa Potkoselta odotetaan eniten. Hän on Suomen ykkösehdokas mitalikamppailuihin Tokiossa.

Potkonen tietää, että hänellä on jälleen sauma saavuttaa jotakin ainutlaatuista ennen kuin amatööriura päättyy.

– Olympialaiset lähestyvät ja on valmistautumisen fiilis, nyt se alkaa olla lähellä. Olemme isojen haasteiden edessä, ja se on mielenkiintoista. Yritän nauttia matkasta. Kaikki tekeminen ja fokus on Tokiossa ja kisat kiiltelevät silmissä, Potkonen kuvaili kesän päätapahtumaa.

Maarit Teuronen ja Mira Potkonen.
Valmentaja Maarit Teuronen ja Mira Potkonen ovat matkustaneet yhdessä eri nyrkkeilyleireillä ja kisoissa vuodesta 2008.Ghadi Boustani/Yle

Jännityksen näkee myös valmentaja Teurosesta.

– Se on hieno tunne, että pääsemme testaamaan tulosta, jonka eteen olemme tehneet neljä vuotta töitä. Mitä olemme oikeasti saaneet aikaiseksi. Sytyn tiukoista paikoista.

Kestomenestys kesäolympialaisissa on Suomessa melko harvinaista. Potkonen on vahva ehdokas toiseen peräkkäiseen olympiamitaliin, mutta edellinen urheilija, joka on onnistunut tempussa, on painija Marko Yli-Hannuksela, joka väänsi Sydneyssä 2000 pronssia ja Ateenassa 2004 hopeaa.

Nyrkkeilyn aikakirjoissa mennään vielä syvemmälle. Pentti Hämäläinen voitti kaksi peräkkäistä olympiamitalia 1952 ja 1956.

Potkosella ei ole vielä suurempia tulevaisuuden suunnitelmia. Nyrkkeilyuran jälkeen työt voivat jatkua vaikkapa kahvilassa, kuka tietää. Potkonen on jo kiitollinen reilun 12 vuoden yhteisestä jaksosta Teurosen komennossa.

– Onhan tämä ollut huikea matka. Olen päässyt tekemään paljon, kiertämään ja näkemään erilaisia treenipaikkoja. Arvokisat ovat niitä hyviä juttuja, koska tykkään isoista kovista haasteista.

– Tämä on ollut tiivistä. Olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä. Suomessakin pari kertaa päivässä salilla ja reissattu paljon. Hienoa, kun molemmilla on sama päämäärä, haluamme sinne täysillä, Teuronen päätti.

Lue myös:

Urheilupomo myöntää, että Suomen mitalitavoite Tokioon on epärealistinen – Petra Ollin lopettaminen synkisti tilannetta entisestään: "Vain kourallinen sellaisia urheilijoita"

Koronavirus vaikuttaa nyt jatkuvasti urheilutapahtumiin maailmalla – pysy kartalla tilanteesta Yle Urheilun seurannassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat