1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

HSK:n puheenjohtaja: Mirjami Penttinen ei lähde MM-kisoihin joukkueen kanssa – päätös työvelvoitteen palauttamisesta tehtiin pääosin julkisuudessa olevien tietojen perusteella

Helsingfors Skridskoklubbin (HSK) puheenjohtaja Mikael Nyberg myöntää, että seura ei ole kuullut epäasiallista käytöstä kokeneita luistelijoita tai nähnyt valmentaja Mirjami Penttisen kilpailukieltoon vaikuttanutta SUEKin raporttia.

Mikael Nyberg valittiin HSK:n puheenjohtajaksi helmikuun alussa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Helsingfors Skridskoklubb (HSK) ei aio uhmata Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan 12 kuukauden kilpailukieltoa, jonka se asetti epäasiallisen käytöksen vuoksi muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttiselle. Seuran mukaan Penttinen ei lähde Team Uniquen kanssa huhtikuun alussa käytäviin MM-kisoihin, vaikka HSK sallikin valmentajan maanantaina palata takaisin työhönsä seitsemän viikon hyllytyksen jälkeen.

HSK:n puheenjohtaja Mikael Nyberg perustelee työvelvoitteen palauttamista hyvin sujuneella, nyt käynnissä olevalla kilpailukaudella. Nybergin mukaan moni luistelija on myös toivonut Penttisen paluuta. Hallitus teki Nybergin mukaan työvelvoitteen palauttamisesta yksimielisen päätöksen.

Nyberg kuitenkin myöntää, että seuran tiedot Penttisen epäasiallisesta käytöksestä perustuvat pääasiassa mediassa julkaistuihin tietoihin ja Taitoluisteluliiton julkiseen kurinpitopäätökseen (siirryt toiseen palveluun).

HSK ei ole nähnyt Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) Taitoluisteluliitolle toimittamaa raporttia eikä se ole kuullut epäasiallista käytöstä kokeneita luistelijoita.

– Näemme, että kilpailukiellon lisäksi tämä seitsemän viikkoa on riittävä seuraamus. On tärkeää antaa toinen mahdollisuus ja huolehtia, että tällaista epäasiallista käytöstä ei enää tapahdu, HSK:n puheenjohtaja Mikael Nyberg kertoo Yle Urheilulle.

Mihin kaikkeen aineistoon tämä päätös perustui?

– Meillä on tehty nyt paljon työtä seurassa sen eteen, että meillä on olemassa säännöstö, johon liittyy eettinen säännöstö, some-säännöstö ja Olympiakomitean Reilun Pelin periaatteet ja ihanteet. On olemassa normisto ja matalan puuttumisen malli.

– Eli jos valmennuksesta tulee mitä tahansa, niin siitä voi anonyymisti tehdä ilmoituksen ja se käsitellään. Meillä on olemassa menettelyt, toimenpiteet ja seuranta.

Vuoden kilpailukielto ja seuran eilinen päätös ovat vähän ristiriidassa keskenään. Kuinka hyvin tunnette perusteet ja aineistot, joiden perusteella Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta antoi vuoden kilpailukiellon Mirjami Penttiselle?

– Tunnemme ne hyvin. Kurinpitolautakunnan ratkaisussa todetaan, että kilpailukielto osittain rajoittaa Penttisen oikeutta harjoittaa elinkeinoaan. Ja kääntäen se tarkoittaa tietysti, että valmentamista ei siinä kielletä.

– Seuran kannalta estettä valmentamiseen ei ole, kunhan me huolehdimme, että äsken mainitut säännöstöt ja niiden valvonta sekä valmentajien valvonta ja kaikki nämä ovat kunnossa ja että tällaisia ei tapahdu.

Luistelijoita ei ole kuultu, kun päätös Mirjami Penttisen työvelvoitteen palauttamisesta seurassa tehtiin. Kuva: Lehtikuva

Silti nämä päätökset ovat tietyllä tavalla ristiriidassa keskenään. Penttisen kilpailukielto perustuu Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan SUEKilta saamaan selvitykseen. Antamalla Penttisen osittain palata työhönsä, kyseenalaistatte käytännössä suomalaista urheilun eettistä valvontaa ja järjestelmää, jossa ylin kurinpitovalta on lajiliitolla. Miksi ja millä perustein?

– Lajiliitto on antanut rangaistuksen eli kilpailukiellon, joka sillä hetkellä oli ainoa mahdollinen rangaistus. Mitä valmentamiseen tulee, on tärkeää muistaa myös seuran työnantajan rooli. Noudatamme Suomen työlainsäädäntöä ja toimimme työntekijän ja työnantajan suhteessa niiden sääntöjen mukaan.

Miten iso painoarvo työsuhteisiin liittyvällä lainsäädännöllä oli tässä päätöksessä?

– Erittäin merkittävä. Me olemme työnantaja ja meillä on 40 valmentajaa töissä. On tärkeää ottaa huomioon työnantajaroolimme, koska työnantajan velvollisuus on huolehtia, että työpaikka ja -ympäristö on turvallinen, mutta myös siitä, että valmentajilla on mahdollisuus valmennustoimintaan.

– Olemme erikseen palkkaamassa tämän kevään aikana urheilutoimenjohtajan eli valmentajille tulee esimies ja vanhempien suuntaan yhdyshenkilö. Lisäämme valvontaa, ohjeistusta ja opastusta työpaikoilla.

Kuka urheilutoimenjohtaja voisi olla? Millä kriteerein hänet valitaan?

– Olemme keskustelleet, että kasvastustieteen opintoja, huippu-urheilukokemusta, tällainen yhdistelmä.

Onko tarkoituksena, että hän tulee normaalin seuratoiminnan ulkopuolelta eikä välttämättä olisi kytköksissä seuraan? Onko sillä merkitystä?

– Paikka menee avoimeen hakuun ja urheilutoimenjohtaja voi löytyä myös tämän lajin ulkopuolelta.

Tiedotteessanne todettiin, että Penttinen palaa valmentajaksi vaiheittain kaudella 2020–2021. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

– Siitä on vaikea puhua, koska ne ovat työntekijän ja työnantajan välisiä luottamuksellisia asioita. Sen verran voin sanoa, että aluksi vähemmän valmennusta ja se asteittain nousee tämän kevään aikana. Ja rajoitamme sen niihin kahteen vanhempaan joukkueeseen.

Eli hän valmentaa jo tänä keväänä. Valmentaako Penttinen Team Uniquea MM-kisoissa?

– Ei, koska kilpailukielto on edelleen voimassa ja sitä me kunnioitamme. Hän ei valmenna kisoissa, ei toimi kisoissa eikä ole joukkueen mukana.

Taitoluisteluliitto julkaisi maanantaina tiedotteen vähän HSK:n tiedotteen jälkeen. Liitto pohtii aika järeitäkin keinoja, joista yksi olisi HSK:n erottaminen liitosta. Mitä mieltä olet tästä?

– Me tietysti toivomme, ettei niin pitkälle tarvitse mennä. Keskustelemme Taitoluisteluliiton kanssa ja huolehdimme, että meillä on säännöstöt ja menettelytavat kunnossa niin, että toimimme eettisesti kaikissa tilanteissa ja tällaista epäasiallista käytöstä ei meidän seurassa ole eikä tule.

Sanoit, että seuran sisällä on vahva tuki Penttiselle, mutta tiedämme myös, että seurassa on niitä, jotka eivät haluaisi, että Mirjami Penttinen jatkaa. Osa vanhemmista on hyvin huolestuneita, että hän saa palata töihin. Mikä on viestisi näille vanhemmille?

– Ei ole huolta. Meidän vahtivuorollamme epäasiallista käytöstä ei seurassa ole. Se on turvallinen ympäristö, me luotamme siihen ja toivomme, että lapset jatkossakin harrastavat meillä luistelua.

Millä voit luvata, että tällaista ei jatkossa tapahdu?

– Nimenomaan sillä, että meillä on tämä matalan kynnyksen malli ja tulee lisää esimiestoimintaa, valvontaa ja sitä kautta saamme paremmin seuran hallintorakenteita kehitettyä.

Team Unique selviytyi huhtikuussa kilpailtaviin senioreiden MM-kisoihin. Valmentaja Mirjami Penttinen ei seuran mukaan ole mukana kisoissa. Kuva: Lehtikuva

Tapauksen seurauksena HSK:n yksinluistelijat jättivät seuran ja Ylen tietojen mukaan seuran haluaa jättää myös useampi, erityisesti juniori-ikäinen muodostelmaluistelija. Mistä tämä johtuu?

– Kauden vaihtuessa on aina liikehdintää luistelijoiden keskuudessa kumpaankiin suuntaan ja se on hyvä asia. Katsotaan, mihin joukkueeseen ja mihin seuraan siirtyy. Toisaalta meidän testijäälle on tulossa 25 luistelijaa kokeilemaan meidän seuraamme. Me tietysti toivomme, että meille tulee luistelijoita ja minä lupaan, että heistä pidetään hyvää huolta.

Mutta yksinluistelijat lähtivät silti kokonaan seurasta. Se kuulostaa aika isolta ratkaisulta. Miksi näin kävi?

– Yksinluistelussa tilanne on vähän erilainen. Meillä on ollut joskus kymmenen yksinluistelijaa ja nyt heitä on 75. Olemme onnistuneet hyvin yksinluistelussa HSK:ssa. Yksinluistelijat ovat kovasti toivoneet yksinluisteluun erikoistunutta seuraa ja asia on ollut aikaisemminkin esille. Nyt ajatus on kypsynyt.

– Emme tiedä tarkkaan, kuinka moni, mutta varmasti merkittävä osa on nyt siirtymässä uuteen, perustettavaan seuraan, Luisteluakatemiaan. Se vain tarkoittaa, että me rakennamme yksinluistelua HKS:ssa jatkossakin eikä se meiltä minnekään katoa. Toivotan menestystä uudelle seuralle ja näille luistelijoille.

Jos lasketaan yhteen yksinluistelijat ja seurasta pois haluavat muodostelmaluistelijat, niin Ylen tietojen mukaan lukumäärä on suurin piirtein kuudesosa jäsenmäärästänne. Kuinka iso taloudellinen isku se on seuralle?

– Tietysti jäävuorot ja valmennus mitoitetaan luistelijamäärän mukaan, ja jäävuorot pääkaupunkiseudulla jaetaan jäsenmäärän mukaan. Sen mukaan mennään, että tuotot ja kustannukset vastaavat pitkällä aikavälillä toisiaan.

Onko kohu jo näkynyt seuran saamissa tuissa tai sponsorituloissa? Esimerkiksi Helsingin kaupunki on jo väläyttänyt, että seuratukia voidaan periä takaisin.

– On ihan totta, että seurojen, liiton ja koko Suomen maakuva sekä tämän lajin kuva on heikentynyt tässä. Se tarkoittaa, että meidän pitää entistä enemmän ponnistella, että pääsemme takaisin samalle tasolle ja vielä paremmallekin. Sillä on varmasti vaikutusta liiton ja seurojen saamaan taloudelliseen tukeen, ja tällainen riski on olemassa.

Lue myös:

Valmentajakohun keskelle joutunut HSK sai Helsingin kaupungilta viime vuonna 70 000 euron avustuksen – seura saattaa joutua maksamaan tukia takaisin

Taitoluisteluliitto voi estää Team Uniquen MM-kisamatkan, koska epäasialliseen käytökseen syyllistynyt valmentaja palaa töihin – "Puntti ei saa tutista"

Alaikäisiä nöyryyttänyt ja alistanut valmentaja sai työnsä takaisin – luistelijoiden vanhemmat järkyttyivät: "Tämä on ihan hirvittävän surullista"

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja saa palata työhönsä – seura voidaan pahimmillaan erottaa liiton jäsenyydestä

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta