Suora

  • Urheiluruutu

Korisseura laittoi pelaajien yläfemmat pannaan – näin SM-tason urheilussa estetään koronatartuntojen leviämistä

Urheiluseurat luottavat viranomaisten neuvoihin ja ahkeraan käsien pesuun. Paniikkinappulaa on turha vielä painaa.

koripallo
koripalloilijat tavoittelevat palloa
Kotkalaisen KTP-Basketin pelaajia on ohjeistettu välttämään "turhaa hiplailua".Tomi Hänninen / Yle

Urheiluseurat pyrkivät estämään koronaviruksen leviämistä parantamalla käsihygieniaa. Esimerkiksi koripalloseura KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen kertoo, että tarpeetonta koskettelua pyritään nyt vähentämään.

– Käsidesejä on lähes joka pöydän kulmalla eikä yläfemmoja enää heitellä. Kannustavat eleet korvataan puheella, sanoo Kaminen.

Kamisen mukaan KTP-Basketin pelaajat eivät myöskään tee tällä hetkellä kouluvierailuja ja välttelevät muutoinkin tapahtumia, joissa on paljon ihmisiä.

– Muistamme käyttää tervettä maalaisjärkeä ja välttää turhia kontakteja ja hiplailua. Näin vältetään pöpöjen leviäminen.

Pelaajat on myös ohjeistettu heti kääntymään lääkärin puoleen, mikäli flunssaoireita ilmaantuu.

Muiden juomapulloista ei hörpitä

Suomen Koripalloliitto ei ole rajoittanut pelaajien yläfemmoja, mutta se korostaa huolellisen käsihygienian merkitystä kaikessa kanssakäymisessä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ohjeistus on julkaistu liiton sivuilla, ja sitä on jaettu myös junioreille.

Ohjeistuksen mukaan kädet tulee pestä jokaisen harjoituksen ja pelin jälkeen ja myös ennen peliä. Erityisesti ennen ruokailua tulee kädet pestä huolellisesti vedellä ja saippualla. Silmiä, nenää tai suuta ei tule kosketella, ellei ole juuri pessyt käsiään.

Liiton mukaan jokaisella pelaajalla on oltava oma juomapullo ja pyyhe, eikä yhteisiä juomapulloja ja pyyhkeitä käytetä.

Se muistuttaa pelaajia myös yskimään oikein ja käyttämään nenäliinaa. Ellei nenäliinaa ole, tulee liiton mukaan yskiä tai aivastaa puseron hihan yläosaan, ei käsiin.

Kättelyt normaalisti

Peleissä tapahtuviin kättelyihin ei sen sijaan ole ainakaan toistaiseksi tullut liitolta muutoksia. Koripallossa pelaajilla on tapana kätellä vastustajansa ja erotuomarit ottelun jälkeen.

Samoin aloitusviisikot tervehtivät ottelun alkaessa toisensa ja erotuomarit kättelemään. Ohjeistuksen mukaan kättelyiden osalta toimitaan peleissä kuten ennenkin.

Ottelutapahtumien järjestämisen osalta Koripalloliitto seuraa mahdollisia viranomaisten tekemiä ohjeita ja suosituksia yleisötapahtumiin liittyen.

KooKoo
KooKoon pelaajia on neuvottu välttämään sellaisten sukulaisten ja tuttujen tapaamista, jotka ovat käyneet koronaepidemia-alueilla.AOP

Jääkiekkoliigassa ei paniikkia

Jääkiekkoliigan runkosarjan pelit ovat loppusuoralla. Tärkeät playoff-pelit ovat alkamassa, ja liigassa ohjeistetaan joukkueita toimimaan normaalin kausi-influenssan hoito-ohjeiden mukaan. Hysteriaan koronaviruksen osalta ei ole aihetta, sanoo SM-liiga oy:n toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

– Tällä hetkellä ei ole mitään normaalista poikkeavaa suunnitteilla. Skenaarioita on tällä hetkellä niin paljon, että yhtä toimintalinjaa on hankala muodostaa. Seuraamme tarkasti viranomaisten ohjeistuksia, sanoo Riku Kallioniemi.

Riku Kallioniemi pyytää tässä vaiheessa malttia ja toivoo, että piruja ei vielä maalata seinille. Tilanne olisi kuitenkin hankala, jos joukkue joutuisi esimerkiksi karanteeniin ja perumaan pelejä.

– Olisi aika mahdotonta siirtää pelejä eteenpäin playoffien osalta. Tietysti asia riippuisi myös mahdollisen karanteeniajan pituudesta, jos tällainen uhkakuva ilmaantuisi.

Voiko korona estää playoffit?

Sekin mahdollisuus on otettava huomioon, että osa peleistä pelattaisiin tyhjissä halleissa, jos koronavirustartunnat lisääntyvät ja viranomaiset niin päättävät.

– Joka tapauksessa tarkoitus on, että Suomen mestaruus saadaan ratkaistua pelaamalla, sanoo SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

Taloudelliset menetykset olisivat merkittäviä, jos pelejä jouduttaisiin pelaamaan tyhjille katsomoille.

– Liigajoukkueissa ollaan hygienian suhteen nyt todella huolellisia, ettei koronavirus sotkisi jääkiekon playoff-pelejä.

KooKoo neuvoo välttämään altistuneita sukulaisia

Kouvolan KooKoo on ohjeistanut pelaajia välttämään sukulaisia ja muita tuttavia, jotka ovat vierailleet epidemia-alueella. Lisäksi sen kotihalliin on lisätty käsidesinfiointiaineita katsojia varten.

KooKoon toimitusjohtajan Sakari Välimaan mukaan joukkueessa hyvä käsihygienia on todella tärkeä asia.

– Se osataan, koska normaali kausi-influenssakin saattaa kiertää koko joukkueessa, jos hygieniaan ei kiinnitetä huomiota.

Välimaa korostaa maalaisjärjen käyttöä koronavirusasiassa.

– Ei ehkä kannata lähteä sukulaistädin luo kahville, joka on juuri tullut esimerkiksi Italiasta, sanoo Sakari Välimaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat