Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

NRK: Maajoukkuevalmentaja luuli, että Kläbo on jo voittanut sprintticupin – todellisuudessa voittoon voi vielä nousta pitkältä takamatkalta, mutta se ei hetkauta Kläboa

Hiihdon maailmancup viedään loppuun ilman norjalaisia, jotka eivät matkusta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

hiihto
Johannes Kläbo
Johannes Hösflot Kläbo joutuu jännittämään sprintticupin ratkeamista kotona.Imago sport/AOP

Kilpailu miesten maailmancupin huippusijoista aukesi täysin, kun Norjan hiihtoliitto päätti, että koko 17 urheilijan maajoukkue jää kotiin kauden huipentavalta Pohjois-Amerikan kiertueelta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärvi pitää hyvin todennäköisenä sitä, että Iivo Niskanen nousee norjalaisten poisjäännin ansiosta kokonaiscupissa kolmanneksi ja normaalimatkojen cupissa toiseksi.

Ennen päätöskiertuetta Niskanen on kokonaiscupissa kuudentena. Hänen edellään on neljä norjalaista, joista Pål Golberg pitää kolmatta sijaa. Hän on Niskasta edellä 90 pistettä. Normaalimatkojen cupissa Niskanen on tällä hetkellä kolmantena. Tavoitettavissa on vielä kakkossijalla oleva Norjan Sjur Röthe, jonka etumatka Niskaseen on 24 pistettä.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen voitti 15 kilometrin perinteisen kisat Lahdessa ja Rukalla. Tomi Hänninen

Huippusijoitukset olisivat suomalaisittain merkittäviä. Miesten kokonaiscupissa suomalainen on viimeksi sijoittunut kolmen parhaan joukkoon 20 vuotta sitten, kun Jari Isometsä oli toinen. Lähelle kärkikolmikkoa pääsi Jauhojärvi vuonna 2009, jolloin hän oli neljäs.

Normaalimatkojen cupissa kolmen parhaan joukossa on viimeksi juhlinut Matti Heikkinen. Hän sijoittui kolmanneksi vuonna 2017. Niskanen oli tuolloin neljäs jääden 80 pistettä Heikkisestä.

Myös rahallisesti nousu kärkikahinoihin olisi Niskaselle maistuva.

– Olen melko varma, että Niskasella on bonussopimuksia yhteistyökumppaneiden kanssa sijoituksista normaalimatkojen maailmancupissa tai kokonaiscupissa. Sieltä kolahtaa jonkin verran bonuksia. Niiden varaan ei ole taloutta tai koko tekemistä missään nimessä rakennettu, vaan se on ekstraa. Lisäksi on maailmancupin palkintorahaa jaossa, Jauhojärvi valottaa tilannetta.

Matti Heikkinen
Huippukaudellaan 2017 Matti Heikkinen saavutti Lahden MM-kisoista pronssia 50 kilometrin vapaan kisassa.Tomi Hänninen

Pellegrino voi viimein voittaa sprintticupin

Tällä kaudella Norjan Johannes Hösflot Kläbo on voittanut kaikki maailmancupin sprintit, joihin hän on osallistunut. Hän johtaa sprintticupia 550 pisteellään, mutta voi vielä menettää cupin voiton. Kolmen kärjen täydentää norjalaisväri, kun Erik Valnes on kokonaistuloksissa toisena ja Pål Golberg kolmantena.

Kovimmin Kläboa sprintticupin voitosta haastaa Italian Federico Pellegrino, joka on 165 pisteen päässä norjalaisesta. Pellegrino on jäänyt kolme viime vuotta sprintticupissa toiseksi.

– Hän nousee heittämällä ohi Golbergin ja Valnesinkin, Jauhojärvi arvioi.

Viime viikolla italialainen kertoi NRK:lle, että hän on huolissaan siitä, päästetäänkö hänet Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Koko Pellegrinon kotimaa Italia on koronaviruksen tartunta-aluetta. Maassa on kielletty julkiset kokoontumiset huhtikuun alkuun saakka.

– Joihinkin maihin eivät italialaiset saa nyt mennä. Joten toivon, ettei minua estetä menemästä maailmancupin kisoihin, Pellegrino kommentoi aiemmin NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Myös Ranskan Lucas Chanavat'lla ja maailmancupin johtajalla Aleksandr Bolshunovilla on hyvä mahdollisuus nousta sprintticupissa merkittävästi ylöspäin, jopa voittoon. Bolshunov on sprinttikisassa kuudentena, 220 pisteen päässä Kläbosta.

– Kyllä Pohjois-Amerikassa Ranska, Venäjä ja yksi italialainen juhlivat aika pitkälti sprinteissä. Suomalaisillekin tämä antaa mahdollisuuden hiihtää ensimmäistä kertaa finaaliin tällä kaudella, Jauhojärvi sanoo.

Federico Pellegrino.
Federico Pellegrino on sijoittunut tämän kauden sprinteissä kolmesti toiseksi.AOP

Mielenkiintoista on, että Norjan maajoukkuevalmentajan Arild Monsenin. NRK kertoo hänen luulleen (siirryt toiseen palveluun), että Kläbo on jo varmistanut sprintticupin voiton.

Maailmancupissa hiihdetään vielä kolme sprinttiä. Jokaisen kisan voitosta jaetaan 50 pistettä. Lisäksi Pohjois-Amerikan sprinttikiertueen voittaja saa 200 pistettä. Monsen oli käsityksessä, että kiertueen voitosta jaettavaa 200 pistettä ei lasketa sprintticupin kokonaistuloksiin, vaikka näin on. Hän ei kuitenkaan usko, että Norjan hiihtoliitossa olisi päätetty lähteä Pohjois-Amerikan kiertueelle, vaikka pistelasku olisi ollut maajoukkueessa tiedossa.

Jauhojärvi antaa Norjan tietämättömyydestä risuja Kansainvälisen hiihtoliiton FISin suuntaan.

– Tämä kertoo vain siitä, kuinka sekavaksi FIS on tehnyt tämän systeemin, jos siellä ei edes maajoukkueiden sisällä tiedetä, miten säännöt menevät. Mutta kyllä ne nyt aika selkeästi on siellä kirjattuna. Olen itsekin ne läpi lukenut ja suurin piirtein olen perillä siitä, miten homman pitäisi mennä

Kolmena viime vuotena sprintticupin voittanut Kläbo hyväksyi Norjan hiihtoliiton päätöksen jättää viimeiset kilpailut väliin.

– Tuen 100-prosenttisesti päätöstä. Meidän kaikkien pitäisi toimia epidemian leviämisen estämiseksi. Se on tärkeämpää kuin mennä muutamiin kisoihin. Tässä yhteydessä urheilu ja tittelit ovat merkityksettömiä, Kläbo kommentoi NRK:lle.

Perutaanko koko kiertue?

Norjalaiset ovat olleet paikoin jopa ylivoimaisia tällä kaudella. Se, että 17 urheilijaa jää yhtäkkiä pois viimeisistä maailmancupin kilpailuista, on merkittävää.

Kläbon joukkuetoveri Golberg kummasteli NRK:lle sitä, ettei FIS ole perunut viimeisiä maailmancupin kilpailuja koronavirusepidemia vuoksi.

– Meidän päätöksemme jättää kisat väliin ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa siihen, mitä FIS päättää. Oletan, että he seuraavat neuvoja Kanadan ja Yhdysvaltain viranomaisilta.

Ei kisojen peruminen ainakaan tue FISin laajentumistavoitetta uudelle mantereelle.

Sami Jauhojärvi

Jauhojärven mukaan norjalaisten poisjäännillä ei ole ainakaan positiivista vaikutusta FISin päätöksentekoon. Hän kuitenkin uskoo, ettei kisoja peruta enää, ellei sitä ole pohdittu jo ennen norjalaisten päätöstä, sillä Kanadan ja Yhdysvaltain kisat eivät ole olleet viime vuosina varsinaisia yleisöryntäyksiä.

– Maastohiihdon markkina-alueena Pohjois-Amerikka on kuitenkin aika pieni. Sitä pitäisi kasvattaa, joten ei kisojen peruminen ainakaan tue FISin laajentumistavoitetta uudelle mantereelle.

Pohjois-Amerikan kiertue alkaa lauantaina Kanadan Quebecistä. Viikonloppuna hiihdetään sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan sprintit.

Lue myös:

Norjalaishiihtäjät jäävät sivuun loppukauden maailmancup-kilpailuista – Viekö koronaviruspelko Kläbolta sprinttisarjan voiton?

Iivo Niskanen tavoitteli Holmenkollenilta maksimaalista pottia, mutta oliko taktiikka oikea? "Siihen eivät rahkeet riittäneet"

Holmenkollenin kuninkuusmatkalla tummunut Iivo Niskanen suunnitteli kolmen kierroksen kiriä, mutta toisin kävi – "Sen jälkeen ei lähtenyt enää mihinkään"

Perutaanko hiihdon maailmancupin päätöskiertue koronavirusuhan vuoksi? "Tietoa tulee päivittäin, jos tilanne vaihtuu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat