1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Mirjami Penttisen seura uhattiin erottaa Taitoluisteluliitosta – asiantuntijat tyrmäävät ajatuksen: "Satavarmaa, että siihen ei ole mitään oikeutta"

Urheiluoikeuden ja työoikeuden asiantuntijat pitävät epäasiallisesta käytöksestä 12 kuukauden kilpailukiellon saaneen muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen paluuta HSK:n valmentajaksi lain mukaisena.

HSK:n Team Unique on menestynyt Mirjami Penttisen alaisuudessa, mutta Penttinen toiminut epäasiallisesti valmentaessaan joukkuetta. Kuva: Lehtikuva

Helsingfors Skridskoklubb eli HSK päätti maanantaina, että epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen saapalata työhönsä. Penttinen saa jatkossa valmentaa HSK:n harjoituksissa, mutta ei osallistu kilpailuihin.

Päätös herätti tiistaina ihmetystä suomalaisissa urheilupiireissä. Penttiselle oli määrätty 12 kuukauden kilpailukielto Suomen urheilun eettisen keskuksen selvityksen ja kurinpitolautakunnan kuulemisien pohjalta.

Päätöstä kummasteltiin sekä kilpailukiellon antaneessa Taitoluisteluliitossa että Olympiakomiteassa. Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio kertoi liiton harkitsevan jatkotoimenpiteitä.

– Vakavimmillaan nämä toimenpiteet voivat johtaa seuran erottamiseen Suomen Taitoluisteluliitosta, Raitio kommentoi Yle Urheilulle.

Urheilujuristi Olli Rauste ja professori emeritus, työoikeuden professorina Lapin ja Turun yliopistoissa ennen eläköitymistään toiminut Seppo Koskinen tyrmäävät urheiluväen tyrmistyksen. Heidän mukaansa HSK:lla on täysi vapaus palauttaa Penttisen työvelvoite.

Rauste selvitti HSK:n toimeksiannosta kilpailukiellon asettamat juridiset toimintaehdot. Rausteen mukaan kurinpitopäätöksessä on kohta, jonka mukaan Penttisen ammatinharjoittamista rajattiin vain osittain.

– Jos olisi tarkoitettu, että Penttinen ei saa kilpailukiellon aikana osallistua myöskään harjoituksiin, silloin elinkeinotoiminta olisi estetty kokonaan. Johtopäätös oli, että Penttisen palaamista työtehtäviin jossakin vaiheessa ei voi laillisesti estää, Rauste sanoo.

Sen estävät Rausteen mukaan sekä työlainsäädäntö että urheilun eettiset periaatteet uuden mahdollisuuden antamisesta. Eri mahdollisuuksia oli vain ajankohdassa, milloin Penttisen paluu tapahtuisi.

Mirjami Penttinen oli hyllytettynä seitsemän viikkoa. Moni on vaatinut Penttisen erottamista (siirryt toiseen palveluun), ja ministeri Hanna Kososen mielestä Penttisen ei pitäisi antaa valmentaa missään seurassa.

Penttinen on HSK:n työntekijä, jonka toistaiseksi voimassa oleva työsuhde on jatkunut yhtäjaksoisesti vuodesta 2010. Hänelle ei ole annettu varoitusta. Seppo Koskinen korostaa, että tällaisen työsuhteen irtisanominen vaatii lain mukaan asiallista ja painavaa syytä.

– Kurinpitopäätös koski kilpailukieltoa. Tämä ei ollut valmentamiskielto. Valmentamiskiellossa ei oikeastaan olisi työsuhteen jatkamiselle edellytyksiä, mutta muodostelmaluistelussa valmentaminen voi muodostaa merkittävän osan työpanoksesta, vaikka valmentaja ei pääsisi osallistumaan kilpailutilanteeseen, Seppo Koskinen pohtii.

HSK on Koskisen mukaan katsonut, että Penttisen toiminta on ollut riittävän pitkään nuhteetonta, joten edellytykset työhön palaamiselle ovat olemassa.

– Jos työturvallisuus on työnantajan miestä kunnossa, hyllyttäminen voidaan lopettaa.

Ennakkotapaus

Olli Rausteen mukaan epäasiallisesti käyttäytyneen valmentajan irtisanominen on aiemmin johtanut valmentajalle maksettaviin korvauksiin. 1990-luvulla ykkösdivisioonatason jalkapallojoukkue FC Kontu purki valmentajansa määräaikaisen sopimuksen, kun 17 pelaajaa oli syyttänyt seuralle toimittamallaan kirjelmällä valmentajaa ”ihmisarvoa alentavasta kohtelusta”. Helsingin hovioikeus määräsi seuran maksamaan valmentajalle vahingonkorvausta työsuhteen lainvastaisesta päättämisestä.

– Hovioikeuden mukaan valmentajan käyttäytymistä ei voitu pitää niin moitittavana, että seuralle olisi työnantajana sen perusteella syntynyt oikeus päättää valmentajan yksivuotinen sopimus ennenaikaisesti, Rauste selittää.

Penttinen on myös valittanut kilpailukiellostaan Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Taitoluisteluliitto puolestaan aikoo käydä tapausta läpi maaliskuun 24. päivä pidettävässä liittohallituksen kokouksessa. Jos HSK erotettaisiin lajin kansallisesta kattojärjestöstä, seuran joukkueet eivät voisi osallistua esimerkiksi arvokisoihin.

– Kurinpitosäännöissä on monta eri kohtaa, joiden perusteella voi antaa kurinpitorangaistuksen, esimerkiksi urheilun eettisten arvojen loukkaaminen. Mahdollisena seuraamuksena on varoituksen ja huomautuksen lisäksi toimintakieltoja ja jopa erottaminen, Rauste sanoo.

– Tässä tapauksessa Taitoluisteluliiton uhkaus ajoittuu ilmeisesti seuran päätökseen palauttaa Penttinen valmennustehtäviin. Minusta on satavarmaa, että seuran tekemä päätös ei tässä tapauksessa oikeuta liittoa kohdistamaan seuraan mitään kurinpitotoimia.

Autonominen yhdistys eli tässä tapauksessa HSK on Rausteen mukaan käyttänyt sille laissa kuuluvaa harkintavaltaa. Rangaistusperusteeksi ei riitä, että kattojärjestö eli Taitoluisteluliitto toivoisi sen tekevän erilaisen päätöksen. Seppo Koskisen mielestä tapaus on hyvin erikoinen työlainsäädännön näkökulmasta.

– Tavallisesti lailla pyritään hillitsemään työnantajia suorittamasta irtisanomisia. Nyt kun tässä ei saada työnantajaa irtisanomaan työntekijäänsä, työlainsäädännöstä ei siihen oikein saada aseita, Koskinen naurahtaa.

– Esimerkiksi työnantajaliitolla ei ole mitään valtaa pakottaa työnantajaa tekemään työnantajan mielestä laitonta päätöstä.

Muokattu 18.44: Lisätty tieto Koskisen professuurista Turun yliopistossa.

Lue myös:

Urheilijoiden nöyryyttämisestä rangaistu valmentaja saa palata työhönsä – ratkaisu tyrmistytti Olympiakomitean pomon: "Ei voi kuin ihmetellä"

HSK:n puheenjohtaja: Mirjami Penttinen ei lähde MM-kisoihin joukkueen kanssa – päätös työvelvoitteen palauttamisesta tehtiin pääosin julkisuudessa olevien tietojen perusteella

Taitoluisteluliitto voi estää Team Uniquen MM-kisamatkan, koska epäasialliseen käytökseen syyllistynyt valmentaja palaa töihin – "Puntti ei saa tutista"

Alaikäisiä nöyryyttänyt ja alistanut valmentaja sai työnsä takaisin – luistelijoiden vanhemmat järkyttyivät: "Tämä on ihan hirvittävän surullista"

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta