Suora

  • Urheiluruutu

Norjan naisten ykköstykki Tiril Eckhoff on jo kyllästynyt koronaan ja on iloinen, kun pääsee jälleen yleisön eteen – Oslon päätöskisoista kolme vaihtoehtoa

Norjan ampumahiihtäjät saivat matkustusluvan ja kilpailevat torstaista lähtien Kontiolahdella. Oslon maailmancupin päätöskilpailut ovat sen sijaan uhan alla koronaviruksen takia.

ampumahiihto
Tiril Eckhoff
Tiril Eckhoff on iloinen, kun pääsee jälleen kisaamaan yleisön eteen.European Pressphoto Agency EPA

Norjan hiihtoliitto ilmoitti myöhään tiistai-iltana, ettei maastohiihtomaajoukkue matkusta maailmancupin päätöskilpailuihin Pohjois-Amerikkaan koronavirusuhan takia. Norjan ampumahiihtojoukkue on sen sijaan valmis kilpailemaan Kontiolahdella.

Miksi ampumahiihtäjät saavat kilpailla maailmancupissa, mutta maastohiihtäjät eivät? Siihen ei löytynyt Norjan miesten ampumavalmentaja Siegfried Mazetiltakaan vastausta.

– Olimme kaikki yhdessä jo Nove Meston maailmancupissa viime viikonloppuna ja aika lailla eristyksissä muusta maailmasta. Meillä ei ollut kontaktia muihin ihmisiin, joten uskoisin, että sen takia meillä on mahdollisuus kilpailla täällä, Mazet kertoi Yle Urheilulle.

Samaa uskoi Norjan maajoukkuepäällikkö Per Arne Botnankin, jonka mielestä oli harmi, etteivät maastohiihtäjät päässeet matkustamaan. Hänen mukaansa ampumahiihtäjät menevät kalenterin mukaan.

– Toivottavasti kilpailemme myös Oslossa, ja näillä näkymin siellä kilpaillaan, ellei tule muutoksia. Joukkue on valmistautunut siihen, että olemme kolmen viikon kiertueella, Nove Mestosta Osloon. Kaikki haluavat mennä Osloon, myös muunmaalaiset, Botnan sanoi.

Hänen mukaansa kaikki on jo valmiina Oslon kisoja varten: lennot on varattu ja kuljetukset ovat valmiina. Botnan muistutti, ettei urheilijoilla ei edes ole kontaktia normaalin yleisön kanssa, koska he eivät käytä julkisia kulkuvälineitä.

– Uskon, että jos Oslossa kilpaillaan, se tehdään ilman yleisöä, Botnan sanoi.

Eckhoff pitää sormia ristissä

Norjan naisten joukkueen tämän kauden ykköstykki Tiril Eckhoff on jo kyllästynyt koronaviruskeskusteluun.

– Hotellilla kuulee small talkissa vain korona, korona, korona… En ymmärrä hypetystä, sillä olemme jo pitkään kiertäneet kisoissa, emmekä ole olleet kontaktissa yleisön kanssa, Eckhoff sanoi.

Hän oli erittäin iloinen, että Kontiolahdella kilpaillaan yleisön edessä, sillä edellisenä viikonloppuna Nove Mestossa ei yleisöä päästetty paikalle. Nyt hän toivoo vahvasti, että Oslossa päästään kilpailemaan.

– Pidän sormia ristissä, että Oslossa kisataan ja olen pettynyt, jos näin ei käy. Se on kuitenkin paikka, jossa olen treenannut eniten.

Kolme vaihtoehtoa, päätös torstaina

Oslon kisoista tehdään päätös torstaina. Norjan terveysviranomaiset ovat suositelleet perumaan kaikki kilpailut, jossa osallistujia on enemmän kuin 500. Kansainvälisen ampumahiihtoliiton (IBU) mukaan (siirryt toiseen palveluun)Oslon kisoihin on akkreditoitunut 631 ihmistä. 283 näistä on urheilijoita ja 348 muita joukkueen jäseniä.

Tällä hetkellä maailmancupin päätösosakilpailuilla on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto on kisojen peruutus, jolloin maailmancupin voittajat ratkotaan Kontiolahdella. Toinen vaihtoehto on, että Oslossa kisataan, mutta akkreditoitujen henkilöiden määrää joudutaan silloin vähentämään.

Kolmantena vaihtoehtona pidetään sitä, että Kontiolahdella kisataan kaksi viikkoa putkeen.

– Sehän on järjestäjien päätettävissä, onko Kontiolahdella mahdollisuutta jatkaa. Tilanne vaihtuu päivittäin, joten on vaikea sanoa, Botnan totesi.

Botnania ja Eckhoffia haastatteli Magnus Eklöv.

Korjaus 11.3.2020 kello 22.24: Korjattu Siegfried Mazetin titteliä.

Yle seuraa tiiviisti Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupia kanavillaan 12.–15.3.

Lue myös:

Ampumahiihdon maailmancupin valmistelut etenevät epävarmuudessa koronaviruksen vuoksi – järjestäjä: “Eletään päivä kerrallaan, mutta kaikki on valmista”

Koronavirus aiheutti erikoisen ruokahysterian ampumahiihdon maailmancupissa – norjalaiset turvautuivat erityisjärjestelyihin, suomalaisia tilanne ei hetkauta

Kontiolahdella kilpaileminen ilman yleisöä olisi kolaus kisajärjestäjän kukkarolle – säähän on varauduttu vakuutuksin, mutta pandemiaan ei

Perutaanko hiihdon maailmancupin päätöskiertue koronavirusuhan vuoksi? "Tietoa tulee päivittäin, jos tilanne vaihtuu"

NRK: Holmenkollenin maailmancup-hiihdot suljetaan yleisöltä koronaviruksen takia, koko kisatapahtuman peruminen myös mahdollista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat