Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut

Virusuhka ei hetkauta Kaisa Mäkäräistä, koronaohjeet ovat Mari Ederin mielestä urheilijalle perusarkea: "Urheilijat urheilevat ja asioista enemmän tietävät tekevät päätöksiä"

Kotikisoihin Kontiolahdella valmistautuvan Kaisa Mäkäräisen mukaan hän on pelännyt joka talvi influenssaa ja flunssaa. Koronavirusuhka ei häntä jaksa hetkauttaa.

ampumahiihto
Lajipäällikkö Jouni Kinnunen Suomen ampumahiihdon maajoukkueen tiedotustilaisuudessa Kontiolahdella 11. maaliskuuta 2020. Mediatilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa niin, että urheilijat olivat paikalla etänä videoyhteyden välityksellä. Valkokankaalla näkyvät Suomen maajoukkueen naiset Kaisa Mäkäräinen (vas.), Suvi Minkkinen, Erika Jänkä sekä Mari Eder.
Lajipäällikkö Jouni Kinnunen Suomen ampumahiihdon maajoukkueen tiedotustilaisuudessa Kontiolahdella 11. maaliskuuta 2020. Mediatilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa niin, että urheilijat olivat paikalla etänä videoyhteyden välityksellä. Valkokankaalla näkyvät Suomen maajoukkueen naiset Kaisa Mäkäräinen (vas.), Suvi Minkkinen, Erika Jänkä sekä Mari Eder.Lehtikuva / Minna Raitavuo

Koronavirus on sotkenut urheilumaailmaa viimeisten päivien aikana toden teolla. Kontiolahden ampumahiihtostadionilla valmistaudutaan torstaina käynnistämään viimeistä edellinen maailmancupin viikonloppu, mutta se voi jäädä myös viimeiseksi, jos Kansainvälinen ampumaurheiluliitto (IBU) päättää perua Oslon finaalin viikonlopun koronavirusuhan takia.

Kontiolahden kisajärjestäjien mukaan he ovat saaneet viranomaisilta säännöllisesti päivitettyä tietoa, eivätkä viranomaiset ole antaneet heille rajoitteita. Kisajärjestäjät pyrkivät estämään mahdollisen viruksen leviämistä tehostetulla siivouksella ja muun muassa yleisöä ja kilpailijoita kuljettavat linja-autot desinfioidaan säännöllisesti.

Suomen joukkueen urheilijoita koronavirusuhka ei pelota.

– Ehkä olen nähnyt tarpeeksi ja matkustanut tarpeeksi, mutta ei se jaksa hetkauttaa millään lailla, valitettavasti, Kaisa Mäkäräinen totesi Yle Urheilulle.

– Joka talvi olen pelännyt influenssaa ja flunssaa ja saanut niitä molempia, vaikka olen yrittänyt kaikkeni tehdä. Välillä olen pysynyt paremmin terveenä ja välillä huonommin.

Ohjeet perusarkea urheilijalle

Mari Ederin mukaan nyt koronaviruksen takia annetut ohjeet ovat urheilijoille tuttuja. He välttelevät isoja ihmisjoukkoja muutenkin kauden aikana ja huolehtivat perushygieniasta kenties normaaliakin tarkemmin.

– Varmaan joku osaa sanoa, kuinka iso kriisi tämä on, mutta meille tämä on perusarkea, Eder sanoi.

Olli Hiidensalon mielestä viimeaikaiset ratkaisut ovat tuntuneet radikaaleilta. Hän tosin totesi, että on ollut enemmänkin median tietojen varassa.

– Terveysviranomaisilla on varmasti riittävät perusteet tehdä näin, jos on pakko tehdä. Tämä on kuitenkin vain urheilua, Hiidensalo sanoi ja samaa mieltä on Ederkin.

– Ajattelen sen niin, että urheilijat urheilevat ja he, ketkä tietävät näistä asioista enemmän, tekevät päätöksiä ja linjauksia. Niin urheilussa kuin politiikassakin asiat on aina hyvä jättää sellaisille, jotka tietävät.

"Katsojille kiva urheilla"

Nove Mestossa tyhjien katsomoiden edessä uransa parhaimman sijoituksen, seitsemännen sijan pikakilpailussa napannut Tero Seppälä pitää koronavirusta ikävänä asiana, mutta on tyytyväinen, että Kontiolahdella nähdään katsomoissa yleisöäkin.

– Muutama katsoja oli tullut katsomaan (keskiviikon) treenejäkin. Kivaa se on urheilla silloin, kun on katsojia, hän sanoi.

Mäkäräisen mielestä tyhjät katsomot olivat karut urheilijoille, mutta ennen kaikkea hänen kävi sääliksi Nove Meston kisajärjestäjiä.

– Siinä oli tehty niin iso työ kisojen eteen. Siellä oli jonkin verran faneja metalliaidan takaa huutelemassa. Ei se tuntunut hirveän hyvältä heidänkään puolesta.

Miten käy Oslon pistepotin?

Mäkäräisen mielestä olisi suuri harmi, jos IBU päättäisi peruttaa Oslon ensi viikon maailmancupin finaalikilpailut. Hänen mielestään kisat olisi hyvä järjestää muualla, jos siihen ei Oslossa pystyttäisi.

– Kärkiurheilijoiden kannalta sekä naisissa että miehissä on tällä hetkellä tiukka kokonaismaailmancupin tilanne. Nyt on vielä viisi kisaa jäljellä ja silloin se typistyisi yhtäkkiä kahteen. Se on aika iso pistesaldo, mikä olisi viimeisenä viikonloppuna kerättävissä.

Naisten maailmancupia johtaa tällä hetkellä Italian Dorothea Wierer 776 pisteellä, kun toisena olevalla Norjan Tiril Eckhoffilla on 707 pistettä ja kolmantena olevalla Ruotsin Hanna Öbergillä 705 pistettä. Miesten puolella Ranskan Martin Fourcade johtaa 853 pisteellä ennen toisena olevaa Norjan Johannes Thingnes Bötä, jolla on 810 pistettä. Kolmantena on Ranskan Quentin Fillon Maillet 800 pisteellä.

Maailmancupin pisteistä vähennetään kauden päätteeksi urheilijoiden kahden huonoimman kisan tulokset.

– Kärkikamppailu ei ole minulle ajankohtaista, mutta kun olen ollut siellä kärkikahinoissa mukana, niin ajatellen näitä urheilijoita. Uskon, että kaikki haluavat vetää tämän kauden normaalisti loppuun, Mäkäräinen sanoi.

Yle seuraa tiiviisti Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupia kanavillaan 12.–15.3. Miesten pikamatkan kilpailua voi seurata torstaina TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 16.15 alkaen.

Lue myös:

Norjan naisten ykköstykki Tiril Eckhoff on jo kyllästynyt koronaan ja on iloinen, kun pääsee jälleen yleisön eteen – Oslon päätöskisoista kolme vaihtoehtoa

Jonne Kähkönen jatkaa ampumahiihdon päävalmentajana

Ampumahiihdon maailmancupin valmistelut etenevät epävarmuudessa koronaviruksen vuoksi – järjestäjä: “Eletään päivä kerrallaan, mutta kaikki on valmista”

Koronavirus aiheutti erikoisen ruokahysterian ampumahiihdon maailmancupissa – norjalaiset turvautuivat erityisjärjestelyihin, suomalaisia tilanne ei hetkauta

Kontiolahdella kilpaileminen ilman yleisöä olisi kolaus kisajärjestäjän kukkarolle – säähän on varauduttu vakuutuksin, mutta pandemiaan ei

Kontiolahden ampumahiihtocup tehostaa siivousta ja vetoaa kisavieraisiin: "Sairaana ei saa tulla kisapaikalle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat