Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Huuhkajien ykkösvahti Lukas Hradecky on epidemia-alueella – pääseekö mukaan EM-kisoihin valmistaviin otteluihin?

Huuhkajat pelaa seuraavan kerran 27. maaliskuuta, joten koronavirustilanteessa ehtii tapahtua muutoksia suuntaan jos toiseenkin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Lukas Hradecky
Leverkusenin Lukas Hradecky elää epidemia-alueella.AOP

Koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut viime viikkoina merkittävästi urheilumaailmaan. Siksi tällä hetkellä ei myöskään tiedetä, pystytäänkö jalkapallon EM-kisoja pelaamaan kesäkuussa suunnitelmien mukaisesti.

Palloliitto kertoi keskiviikkona, etteivät Italiassa pelaavat Jesse Joronen, Simon Skrabb ja Sauli Väisänen osallistu Huuhkajien harjoitusotteluihin Puolaa ja Ranskaa vastaan Italian koronavirustilanteen vuoksi.

Samalla heräsi kysymys siitä, mikä on Leverkusen-vahti Lukas Hradeckyn tilanne. Leverkusen kuuluu Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltioon, joka on todettu koronaviruksen epidemia-alueeksi.

Huuhkajien joukkueenjohtaja Lennart Wangel sanoo, että on liian aikaista sanoa, nähdäänkö Hradeckyä maaliskuun lopun otteluissa.

– Joukkue julkaistaan ensi viikon torstaina. Soittelen viikonloppuna pelaajat läpi ja käsittelen heidän lentojaan, mutta emme tiedä, mikä on koronaviruksen tilanne silloin kun kokoonnumme 23. päivä, Wangel sanoo.

Koronavirustilanne on muuttunut viime aikoina koko ajan, ja Huuhkajien seuraavaan otteluun 27. maaliskuuta Puolaa vastaan on yli kaksi viikkoa aikaa. Siksi Wangel ei osaa vielä arvioida, tuleeko pelaajatilanteeseen muita muutoksia.

Aiemmin tiistaina vahvistui, että Huuhkajat pelaa ottelunsa Puolaa ja Ranskaa (31. maaliskuuta) vastaan tyhjille katsomoille.

Mitä vaatisi, että harjoituspelit peruttaisiin?

– Sitä on todella vaikea arvioida. Kyllä siihen viranomaisten (Suomen terveysviranomaiset, ulkoministeriön matkustusohjeet, Ranskan ja Puolan viranomaiset) päätökset vaikuttaa. Nämä ovat sellaisia päätöksiä, jossa urheilu ei paljoa paina. Terveys on kaiken a ja o.

Harjoitusotteluita puhuttavampi asia viime päivinä on kuitenkin ollut jalkapallon EM-kisojen kohtalo. Koronavirusepidemian vuoksi on myös pohdittu sitä, pystytäänkö EM-kisat järjestämään normaalisti, pelataanko ne tyhjille katsomoille vai siirtyvätkö kisat vuodelle 2021.

Vuoden 2004 EM-kisoissa tapahtumapäällikkönä toiminut Wangel uskoo, että Uefa tekee kaiken mahdollisen, jotta EM-kisat voidaan pelata kesäkuussa suunnitelmien mukaan. Hän tosin myöntää, että seura- ja maajoukkueiden kilpailukalenterit ovat niin tiiviitä, ettei vaihtoehtoja ole kovinkaan montaa.

– Jos esimerkiksi koetaan, että Roomassa ei voi pelata EM-kisoja, niin silloin mietittäisiin muita paikkakuntia. Tämä on vain spekulaatiota. Uefa ei tällä hetkellä kerro ulospäin kovinkaan paljon, mutta varmaa on, että siellä käännetään kaikki kivet, jotta kisat saataisiin pelattua kesällä hyvissä olosuhteissa yleisön kanssa.

lennart wangel
Wangel uskoo Uefan tekevän kaikkensa, jotta EM-kisat pelataan. Tomi Hänninen

Entä kuinka myöhään päätöksiä voi jättää. Milloin odotat, että Uefa saa jonkinlaisen päätöksen EM-kisoista aikaiseksi?

– Tahtotila, että kisat pelataan on sellainen, että kielteinen päätös tehtäisiin varmasti vasta viime hetkellä. Suomen joukkueen pitää liikkua 8. päivä kesäkuuta Pietariin ja jos 7. päivä tulee tieto, että kisat perutaan, niin sitten emme lähde matkaan. Kyllä siinä pystyy hyvin lyhyellä varoitusajalla päättämään, ettei mennä kisoihin.

Koronaviruksen luomista epävarmuustekijöistä huolimatta Huuhkajat valmistautuu kisoihin Wangelin mukaan "täysi höyry päällä".

Myös tiukasti EM-kisapaikasta taisteleva, mutta koronaviruksen takia karanteenissa Italiassa oleva Sauli Väisänen yrittää valmistautua kisoihin niin hyvin kuin mahdollista.

Hän ei ylipäätään stressaa sellaisista asioista, mihin hän ei voi itse vaikuttaa.

– En tiedä onko huolestuttaa oikea sana, mutta enemmänkin harmittaa, jos tässä joudutaan jotain toimenpiteitä tekemään. Yritän sulkea sen ajatuksen pois ja pitää itseni mahdollisimman hyvin kondiksessa, Väisänen sanoo.

Väisänen jää pois maaliskuun lopun harjoitusotteluista kahden muun Italiassa pelaavan Huuhkajat-pelaajan tavoin siksi, ettei Suomen joukkueenjohto halunnut riskeeta heidän ja muun joukkueen terveyttä koronaviruksen vuoksi.

Lue myös:

Huuhkajien Sauli Väisänen on karanteenissa Italiassa, Helmarien pelaajat eivät voi palata maahan – kertovat nyt kokemuksistaan karanteenialueella

Huuhkajille takaisku koronaviruksen takia – Italiassa pelaavat pelaajat eivät ole mukana EM-kisoihin valmistavissa maaotteluissa

Huuhkajien EM-kisoja ei välttämättä pelata ensi kesänä koronaviruksen takia – turnauksen järjestämiselle on ainakin kolme eri vaihtoehtoa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat