Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Keihäsmestari Thomas Röhler hämmästelee, miksi naisheittäjät saavat selvää erityiskohtelua verrattuna miehiin – "Ei mitään järkeä"

Miesten keihäänheiton asema arvokisaohjelmissa kummastuttaa hallitsevaa olympiavoittajaa. Neuvotteluvaraa ei kuulemma ole.

yleisurheilu
Virolaisheittäjä Magnus Kirt loukkaantui viime vuoden MM-finaalissa, jonka karsinta oli heitetty edellisenä päivänä. Kun palautumisaika jää lyhyeksi, heittäjien loukkaantumisriski kasvaa huomattavasti.
Virolaisheittäjä Magnus Kirt loukkaantui viime vuoden MM-finaalissa, jonka karsinta oli heitetty edellisenä päivänä. Kun palautumisaika jää lyhyeksi, heittäjien loukkaantumisriski kasvaa huomattavasti.Ullstein Bild / All Over Press

Barcelonan EM-kisat 2010, Helsingin EM-kisat 2012, Amsterdamin EM-kisat 2016, Berliinin EM-kisat 2018 ja Dohan MM-kisat 2019.

Edellä mainittuja arvokilpailuja yhdistää miesten keihäänheiton vinkkelistä se, että karsinta ja finaali on heitetty peräkkäisinä päivinä. Vaikka tiukkaan ahdetut keihäskisat ovat menneet suomalaisittain mukiinmenevästi (kolme EM-pronssia ja huonoin sijoitus viides) tulostaso on jäänyt yleisesti latteaksi.

Pistesija eli kahdeksas sija on lähtenyt kolmesti alle 80 metrin tuloksella. Neljänteen sijaan on tarvinnut heittää vain kerran yli 82,50 metrin laaki. Pronssi on lähtenyt kahdesti jakoon 82-metrisellä, Ari Manniolle vuonna 2012 ja Antti Ruuskaselle 2016.

Ripeä kilpailutahti on avannut finaalissa oven yllätyksille, etenkin nuorille tulokkaille. Yllätyksiksi voidaan nopealla otannalla laskea grenadalaisen Anderson Petersin, 21, MM-kulta Dohassa, 20-vuotiaan venäläisen Valeri Iordanin EM-hopea Helsingissä tai latvialaisen Zigismunds Sirmaisin, 24, EM-kulta Amsterdamissa.

Joka kerta varmaa on ollut vain, että viimeistään finaalin jälkeen miesheittäjät ovat puhuneet suunsa puhtaaksi mitä tulee peräkkäisinä päivinä kilpailemiseen. Tasa-arvon aikakaudella heittäjien keskuudessa on myös aiheuttanut hämmennystä, että edellä mainituista kilpailuista niin Barcelonassa, Helsingissä kuin Amsterdamissa naiset ovat saaneet palautumisen kannalta tärkeän välipäivän.

Mikäli tämän kesän arvokisat päästään kilpailemaan suunnitellusti, Tokion olympialaisissa niin naisilla kuin miehillä on karsinnan ja finaalin välillä kaksi lepopäivää. Naisilla sama aikataulu pätee elokuun lopulla käytävissä Pariisin EM-kisoissa, mutta miehet joutuvat tyytymään yhteen välipäivään.

Tätä kummastelee molemmissa kesän arvokisoissa puolustavana mestarina heittävä Thomas Röhler, joka on myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton urheilijakomission jäsen. Saksalaisen mukaan titteli ei kuitenkaan paina vaakakupissa, kun kyse on esimerkiksi EM-kisojen aikataulujen suunnittelusta.

– Jos saamme tiedon kisakalenterista aina vain päivän ennen sen julkistusta, muutoksia on mahdotonta tehdä. Hämmästyttää, ettei meitä urheilijoita konsultoitu lainkaan esimerkiksi Pariisin EM-kisojen ohjelmasta. Päättäjiä ei selvästi kiinnosta, Röhler sanoo kimpaantuneena.

– Luulisi, että viimeistään Dohan MM-finaali olisi herättänyt päättäjät, hän jatkaa.

Thomas Röhler juhli olympiavoittoa Rio de Janeiron kesäkisoissa 2016.
Thomas Röhler juhli olympiavoittoa Rio de Janeiron kesäkisoissa 2016.Ullstein Bild / All Over Press

Pidemmän palautumisajan myöntäminen naisille on kummallista myös siksi, että puhtaasti fysiologian kautta ajateltuna: massaltaan naisia huomattavasti isommat miesheittäjät eivät yksinkertaisesti voi palautua 85–90 metrin heitoista yhtä nopeasti kuin 65 metrin nurkilla liikkuvat kilpasiskonsa.

– Siinä, että naiset saavat pidemmän palautumisajan, ei ole mitään järkeä, Röhler sanoo.

Lisäksi vuosina 2014–2019 miesheittäjien arvokisafinaaleihin kohdistuva odotusarvo on kauden tilastojen valossa ollut huomattavasti naisia korkeampi.

Pahimmillaan kova hinta

Loukkaantumisriski kasvaa merkittävästi palautumisajan jäädessä olemattomaksi. Dohan MM-finaalissa Viron Magnus Kirt maksoi kalliin hinnan, kun hänen olkapäänsä hajosi kilpailun viidennellä kierroksella. Peräkkäisinä päivinä kilpailemisesta voi kysyä myös esimerkiksi Ruuskaselta, jonka kylki petti kesken Amsterdamin EM-finaalin.

Röhlerin ja muiden miesheittäjien onneksi välipäiviä on luvassa, kun MM-mitaleista kilpaillaan ensi kerran Yhdysvaltain Eugenessa 2021. Vaikka virallista ohjelmaa ei ole vielä julkaistu, Yle Urheilun tietojen mukaan miesheittäjät saavat karsinnan ja finaalin välillä kaksi palautumispäivää.

Kuluvan kisakauden suunnittelussa Röhler antoi päättäjille risuja vain Dohan Timanttiliigan sijoittamisesta huhtikuun 17. päivälle. Haastattelun jälkeen Dohan Timanttiliigan kilpailu peruttiin.

– Kalenteri on kuitenkin paljon parempi kuin aiemmin. Viime vuonna oli tilanteita, joissa yhdelle viikolle ahdettiin 3–4 tärkeää kisaa. Se on yksinkertaisesti ihan liikaa, Röhler sanoo.

Saksalaismestari kertoo, että jos tilanne koronaviruksen ympärillä rauhoittuu, hänen on tarkoitus osallistua Suomessa 9. kesäkuuta Turussa järjestettäviin Paavo Nurmen kisoihin.

Lue lisää:

Suomalaisvalmentajat tyrmäsivät MM-kisoissa flopanneen Thomas Röhlerin harjoitusmetodin – nyt Röhler raottaa, mitä viime kaudella tapahtui ja mikä on muuttunut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat