Yhdysvaltain ampumahiihtäjät kiirehtivät aamuviideksi Joensuun lentokentälle ja lähtivät kotiin – joukkueen suomalaishuoltaja kertoo nyt yön tapahtumista: "Neljältä aamuyöllä alkoi hotellihuoneen puhelin soida"

Yhdysvaltain ampumahiihtojoukkueelle tuli äkkilähtö kotiin.

ampumahiihto
Ampumahiihto yleiskuva
Tomi Hänninen

Yhdysvaltain ampumahiihtojoukkueen lähtö Kontiolahdelta kotiin tapahtui todella nopeasti. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti Suomen aikaa yöllä puheen, jossa hän kertoi Yhdysvaltojen kieltävän matkustamisen manner-Euroopasta Yhdysvaltoihin. Päätös astuu voimaan perjantaina keskiyöllä.

Yhdysvaltain joukkueessa eräänlaisena "monitoimimiehenä" työskentelevä Jani Pekurinen kertoi Yle Urheilulle yön tapahtumista.

– Noin neljältä aamuyöllä alkoi hotellihuoneen puhelin soida. Jostain syystä emme siihen reagoineet. Parin minuutin kuluttua kuului huoneen ovelta aika voimakasta koputusta. Oven takana oli IBU:n henkilö, joka toi meidän joukkueenjohtajamme viestiä, että nyt pitäisi lyödä kiireesti kamat nippuun ja kiirehtiä lentokentälle, lento lähtee 5.40.

Yhdysvaltain ampumahiihtojoukkueen johtoporras oli enimmäkseen kotimaassaan. Siellä oli katsottu Trumpin puhetta ja otettu sen jälkeen yhteys Suomeen.

Herätyksen jälkeen Pekurinen ja paikalla oleva joukkueenjohto varmisti tilanteen USA:n päästä ja herätti urheilijat.

– 20 minuutin kuluttua urheilijoilla oli tavarat pakattuna ja taksit odottivat hotellin edessä. Kaikki tapahtui niin nopeasti, että ei tässä ole oikein ehtinyt sisäistää koko asiaa.

Pekurisen pääasiallinen tehtävä Yhdysvaltain joukkueessa on hieronta, mutta hän on mukana myös suksihuollossa ja monessa muussa aisassa. Nyt joukkueen kausi päättyi siis kesken.

– Se tuntuu vähän surulliselta. Meillä oli täällä pieni joukkue, mutta muutamasta kisasta oli aika isot odotukset. Koronavirus on ollut niin paljon tapetilla, että olemme osanneet varautua siihen, että kaikki on mahdollista. Tällaista ei olisi kuitenkaan ikinä uskonut. Tämä tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Yhdysvaltain joukkueen kauden huippuhetki oli Susan Dunkleen hopeamitali MM-kisojen pikakilpailussa Anterselvassa. Kautta ovat sotkeneet terveysmurheet ja se, että joukkueen parhaat miesurheilijat olivat kesällä armeijassa.

Lue myös:

USA:n ampumahiihtäjät lähtivät kotiin Kontiolahdelta – Trumpin julistama matkustuskielto pakotti todella nopeaan ratkaisuun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat