Suora

  • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut
  • Urheiluruutu

"Voisitko lopettaa, että saisin nauttia ennen kuolemaani" – äidin sanat pysäyttivät Eva Wahlströmin, suomalaisen naisnyrkkeilyn pioneeria odottaa urheilu-uran jälkeen vapaus

Eva Wahlström ei usko lokerointiin, vaan hän voi olla, mitä haluaa. Huonekalumuotoilijaksi kouluttanut nainen odottaa jo innolla, mitä elämä seuraavaksi heittää eteen.

nyrkkeily
Eva Wahlström
Eva Wahlströmin nyrkkeilyura kesti lähes 25 vuotta. Nyt polku on avoinna uuteen suuntaan.Mikko Ahmajärvi / Yle

Minun sieluni on taiteellinen.

Niin itseään kuvailee vielä nyrkkeilijänä paremmin tunnettu Eva Wahlström. Tuleville sukupolville Suomen naisnyrkkeilyn pioneeri voi kuitenkin olla tutumpi taidemaalarina tai huonekalusuunnittelijana, molemmissa Wahlström kun on kunnostautunut jo urheilu-uransa aikana.

Wahlström ei silti itse halua luokitella itseään mihinkään yhteen lokeroon. Hän uskoo, että ihminen voi olla onnellinen monessa eri roolissa.

– En tiedä, tarvitseeko jakaa erikseen, missä on parhaimmillaan tai turvallisimmillaan. Viihdyn työhuoneella tosi hyvin, viihdyn salilla tosi hyvin ja viihdyn kotona tosi hyvin. Ihminen voi olla paljon kaikkea eikä tarvitse valita vain yhtä polkua, Wahlström kertoo Yle Urheilulle istuskellessaan rennosti risti-istunnassa uudessa turvapaikassaan sirkustrapetsin alapuolella.

Eva Wahlström
Sirkukseen Wahlström päätyi jo kymmenen vuotta sitten, mutta vasta nyt sille on jälleen aikaa.Mikko Ahmajärvi / Yle

Mutta palataan sirkukseen vähän myöhemmin.

Tiistaina tieto Wahlströmin lähes 25-vuotisen nyrkkeilyuran päättämisestä vuoti mediaan. Vielä helmikuun 8. päivänä Wahlström puolusti maailmanmestaruusvyötään tiukassa ottelussa brittivastustajaa vastaan. Sheffieldistä ilman vyötä kotiin matkasi entinen maailmanmestari. Kuudes perättäinen vyön puolustaminen päättyi tappioon. Nyt oli hyvä hetki lopettaa.

– Saavutin kaiken, mitä halusin ja paljon enemmän. Tunsin, että olin valmis, Wahlström sanoo, huokaisee ja katselee ajatuksiinsa uppoutuen kohti kattoa.

– Tuntui, että toistin itseäni kerta toisensa jälkeen ja minulla tuli kova tarve uusiutua. En kyllästynyt missään vaiheessa nyrkkeilyyn, mutta kyllästyin jollain tavalla itseeni nyrkkeilijänä. Olen aina miettinyt, että tämän ja tämän asian haluan tehdä nyrkkeilyn jälkeen ja huomaan, että koko ajan on vähemmän ja vähemmän aikaa muiden asioiden toteuttamiseen, hän jatkaa.

Hektisestä treeniarjesta kiireettömiin torkutuksiin

Ajatus lopettamisesta oli pyörinyt 39-vuotiaan mielessä jo vuosia. Hän myöntää, että haluaa juuri nyt olla puolisonsa Niklas Räsäsen tukena. Nyrkkeilijäpariskunnasta Wahlström on pitkään ollut se, joka on saanut astua valmiiseen pöytään. Nyt hän odottaa, että voi olla se, joka laittaa ruoan uraansa jatkavalle puolisolleen.

Vähintään yhtä tärkeää on olla läsnä esiteini-iässä olevan Leon-pojan arjessa. Kiireettömät aamut, joiden aikana äiti voi makoilla muutaman herätyskellon torkun ajan poikansa vieressä, ovat jo kuuluneet perheen arkeen, mutta Wahlström janoaa vieläkin enemmän aikaa.

– Vaikka olen urheillut tällä tasolla ja tehnyt kaksi harjoitusta päivässä, olen muuten kuitenkin aina ollut perheen kanssa. Mutta olen ollut koko ajan väsynyt. Ammattiurheilu on sellaista, että aina väsyttää ja aina sattuu. En ole voinut antaa parasta itsestäni perheelleni, koska olen antanut sitä urheilulle.

Eva Wahlström
Wahlströmin äiti on ollut koko tyttären uran hänestä huolissaan. Nykyiset harrastuksetkaan eivät ole ihan kevyitä.Mikko Ahmajärvi / Yle

Vanhemmat puolestaan suhtautuivat aluksi tyttären nyrkkeilyuraan kauhistellen, mutta sekä äiti että isä olivat silti tiuhaan katsomossa tukena ja turvana. Pelko oli kuitenkin läsnä. Äidin pyyntö olikin lopulta se, joka pysäytti Wahlströmin tosissaan miettimään uran päättämistä.

– Äiti pyysi, että voisitko lopettaa, että hän saisi nauttia eläkkeestä edes hetken ennen kuin kuolee. Se oli minusta ihan hirvittävästi sanottu, mutta ymmärrän sen. Hän on ollut jatkuvasti huolissaan siitä lähtien, kun aloitin nyrkkeilyn. Annan hänenkin hengähtää, Wahlström nauraa.

Jokainen harjoitus oli lahja

Wahlström on ollut urallaan todella onnekas. Vuosittain otetuissa aivokuvissa ovat aina näkyneet virheettömät aivot, joissa ei ole merkkiäkään nyrkkeilystä. Kaikkea muuta remppaa pienestä ongelmasta massiiviseen sairasteluun onkin sitten mahtunut Wahlströmin uralle.

Kun on juuri katsellut tunnin ajan pää alaspäin sirkustrapetsilla roikkuneen Wahlströmin hurjaa taiteilua, hengästyttää kuunnella sairauslistausta: on ollut Intiasta tullutta ja parantumatonta jännetulehdusta, on ollut koko ammattilaisuran vaivannut selkävamma, on ollut keuhkoveritulppaa ja keuhkokuoliota. Kaikkien näiden seurauksena Wahlström ei ole ammattilaisuransa aikana pystynyt juoksemaan lainkaan. Seisomaankin hän pystyy lähinnä vain treenin aikana, sillä muuten jalkoja alkaa särkeä.

– Urani päättäminen on ollut oikeastaan läsnä koko ammattilaisurani ajan. Olenkin ajatellut, että jokainen harjoitus, jonka saan tehdä, on lahja. Näin ei voi jatkaa hirveän pitkään, ja silti se on vienyt niin moneen paikkaan, Wahlström nauraa.

Eva Wahlström
Terveysongelmatkin ovat Wahlströmin mukaan tuoneet mukanaan hyvää. Kun fysiikkaan ei voinut luottaa, hän keskittyi peliälyn kehittämiseen.Mikko Ahmajärvi / Yle

Nyrkkeilijätähden hyvästä voinnista on kiittäminen yhtä henkilöä. Teini-ikäisestä vuoteen 2018 Wahlströmiä valmentanut Risto Meronen oli tarkka siitä, miten suojatti otteli. Meronen halusi, että Wahlström on koskematon ja sanoi, että voittaa voi myös satuttamatta itseään liikaa.

– "Ripalle" tärkeintä ei ollut minun voittoni, vaan hyvinvointini ja hän piti aina puoliani. Jos laihduin liikaa, hän heräsi aamulla leipomaan minulle leipää ennen treeniä. Ihan uskomatonta, Wahlström nauraa.

Yhteisö, josta tuli koko elämä

Wahlströmin ja Merosen väliseen valmennussuhteeseen kiteytyy oikeastaan kaikki, mitä nyrkkeily Wahlströmille on. Se on elämä. Kun Leon-poika oli kymmenen vuorokauden ikäinen, oli hän mukana, kun Meronen ja Wahlström treenasivat salilla. Vain vähän vanhempana poika lepäsi Merosen sylissä, kun hän pistehanska toisessa kädessä otti Wahlströmin iskuja vastaan. Ja kesäisin, silloin oli tapana nauttia piknikillä kahvit yhdessä valmentajan kanssa ennen kuin päivän treenit aloitettiin.

Wahlström muistelee uransa hienoimpia hetkiä, ja edelleen yksi upeimmista on ensimmäinen SM-kulta vuonna 2000. Ottelu, vaikkakin tappiollinen Katie Tayloria vastaan Madison Square Gardenissa New Yorkissa 2018 saa edelleen Wahlströmin hihkumaan innosta.

Parasta on kuitenkin ollut treenikaverien kanssa itsensä haastaminen.

– Yhteisö, mihin kuuluu, on ollut kaikkein tärkeintä. Olen elänyt nyrkkeilyn kautta tosi paljon, ja siihen liittyy kaikki. Niin, elänyt, Wahlström sanoo hätkähtäen. Aivan kuin hän tajuaisi juuri tuolla hetkellä, miten iso asia nyrkkeily on hänen identiteetissään.

Eva Wahlström
Enää Wahlströmin ei tarvitse stressata, miten hänen ottelunsa vaikuttaa muihin. Nyt saa olla vapaasti.Mikko Ahmajärvi / Yle

MM-titteliottelun jälkeen Wahlström ei ole nyrkkeillyt, hän ei omien sanojensa mukaan ole siihen vielä valmis. Jonain päivänä senkin aika kuitenkin varmasti on. Nyt on kuitenkin jonkin lempeämmän vuoro. Wahlström huokailee, kun hän puhuu ajasta, jolloin hänen otteluidensa tulos ei vaikuta muiden toimeentuloon. Nyrkkeily oli rakasta, mutta se oli työtä, jossa oli iso vastuu.

– En ole lainkaan jännittynyt tulevasta, vaan innoissani. Samaan aikaan ikävöin nyrkkeilyä tosi paljon. Minulla on sellainen ihmeellinen tunne sisällä, miten sen sanoisin, sellainen tarve, se tuntuu vähän kuin nälkä tai jano, mutta se ei ole sitä. Se on se kaipuu nyrkkeilyä kohtaan. Mutta samalla olen tosi helpottunut, ettei tarvitse elää enää paineen alla, Wahlström sanoo.

Nyt saa olla vapaa

Reilut kymmenen vuotta sitten Wahlströmin selkävamma oli pahimmillaan ja hän löysi sirkuksen. Maallikosta tuntuu kummalliselta ajatella, että selkä muusina Wahlström ei suinkaan jäänyt laakereilleen lepäämään, vaan roikkui pää alaspäin trapetsilta. Nyt kymmenen vuoden takaiselle harrastukselle on aikaa, ja parikin on pysynyt samana.

– Tämä on niin vapaata ja erilaista. Saan olla ihan susipaska ja sille voi nauraa, se ei haittaa.

Wahlström sanoo, ettei koskaan ollut kummoinen nyrkkeilijä, vaan menestyksen salaisuus oli ankara harjoittelu. Nainen piiskasi itseään onnistumisiin. Nyt on kuitenkin toisin. Eva Wahlström tulee aina olemaan nyrkkeilijä, mutta tulevaisuudessa on muiden roolien aika astua isommin estradille.

– Kyllähän minä olen taiteilija. Odotan, mitä tapahtuu, kun saan alkaa toteuttaa itseäni muulla tavoin kuin nyrkkeilyllä. Ja mitä minusta tulee, kun puhkean kukkaan. Nyt voin vain katsoa, mitä minusta tulee tällaisena. En osaa sanoa, ehkä olen Eva vain, Wahlström hymyilee loistavan hammasrivin paljastavaa hymyään.

Edessä voimistelupatjalla, monen tunnin hassuttelevan sirkustreenin jälkeen istuu vapautunut Eva. Elämässä on juuri nyt kaikki kohdallaan.

Lue myös:

Nyrkkeilijä Eva Wahlström päättää urheilu-uransa

Eva Wahlström pokkasi Vuoden esikuva -palkinnon paljain jaloin ja paljasti kengättömyyden syyn Urheilustudiossa – "Kieltämättä aika eevamainen reaktio"

Nyrkkeilijä Eva Wahlström ei halua lyödä vastustajaansa – tuore dokumentti paljastaa yllättäviä tilanteita kehästä ja sen ulkopuolelta

Eva Wahlströmin hurja haaste Madison Square Gardenissa – ”Taylor on kaikkien aikojen paras nyrkkeilijä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat