1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koronavirus

Koronaviruksella valtavat taloudelliset vaikutukset suomalaiseen urheiluun – asiantuntija sanoo, että jääkiekko kärsii nyt eniten: ”Puhutaan miljoonista”

Urheilujohtamiseen -ja markkinointiin erikoistunut Jaakko Haltia Turun ammattikorkeakoulusta arvioi, että moni suomalainen urheiluseura joutuu nyt ennennäkemättömään tilanteeseen.

Asiantuntijan mukaan jopa pelaajien irtisanominen tilanteen takia on mahdollista. Kuva: Mika Kylmäniemi / AOP

Suomen hallitus reagoi torstaina koronavirukseen tiedottamalla, että kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat suositellaan perumaan. Tämä aiheutti ketjureaktion ja nopeasti Suomessa eri urheilusarjojen pääsarjoista ilmoitettiin, että kausi keskeytyy tai otteluita siirretään.

Esimerkiksi jääkiekon SM-liigan torstain ottelut pelataan ilman yleisöä. Suomen Koripalloliitto tiedotti, että kausi keskeytetään ja jatkosta tiedotetaan myöhemmin.

Urheilujohtamiseen- ja markkinointiin erikoistunut Jaakko Haltia Turun ammattikorkeakoulusta sanoo, että suomalaiset seurat joutuvat nyt tilanteeseen, jota ei ole ennen nähty.

– Joka puolella seurojen hallitukset kokoontuvat ja alkavat ratkoa, miten tästä edetään. Tähän tilanteeseen tuskin kenelläkään on ollut ennakkosuunnitelmaa. Varmasti moni seura on vakavan keskustelun edessä. Tämä myös vaikuttaa ensi kauden budjetointiin todella paljon, Haltia sanoo Yle Urheilulle puhelimessa.

Yleisökielto aiheuttaa kovan paineen etenkin seurojen finanssipuolelle. Haltian mukaan on vaikea arvioida, mihin lajeihin ja seuroihin koronavirus vaikuttaa eniten.

– Tällaista tilannetta ei ole ollut aikaisemmin. Ei voi tietää yksittäisten seurojen taloudellista tilannetta. On osakeyhtiöitä ja yhdistysmuotoisia seuroja, jotka pyörivät yhden kauden tuottona. Ja nollaa niissä tavoitellaan ja taseessa ei ole varaa missään, Haltia kertoo.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen hallituksen koronavirusta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Haltian mukaan koronavirus kirpaisee eniten jääkiekon SM-liigaa, jossa alkavat pudotuspelit ovat monille seuroille iso rahanlähde. Tappiot ovat rahallisesti isot. Yleisökielto verottaa myös esimerkiksi koripallo- ja lentopalloseuroja, koska kevään otteluissa käy enemmän väkeä ja lippujen hinnat ovat kovemmat.

– Jääkiekolle tulee varmasti merkittävät menetykset ja suurimmat paineet. Kun ravintolatuotto, fanimyynnit, yleisöliput ja aitiomyynnit lakkaavat, niin miljoonista puhutaan. Se vaatii ulkopuolisia resursseja, jos menetykset kovat.

Onko mahdollista, että joku SM-liigaseura menee konkurssiin ennen syksyä?

– En pysty siihen vastaamaan.

"Suomalainen urheilu perustuu yleisön kiinnostukseen"

Haltian mukaan seurat alkavat nyt katsoa, mistä voi säästää. Esiin saattavat nousta myös urheilijasopimukset.

– Ovatko pelaajat lomautettavissa tai irtisanottavissa, en tiedä? Joidenkin oikeusoppineiden mielestä nykyinen tilanne mahdollistaa tämän toiminnan. Suurin osa kuluista muodostuu henkilöstökuluista, eli tuleeko nyt paine niiden pienentämiseen?

Haltia kertoo, että Suomessa urheiluseurat ovat eri pohjilla kuin Ranskassa ja Saksassa. Haltian mukaan suomalainen urheilu on pääasiassa fanien varassa.

– Suomalainen urheilu perustuu hyvin vahvasti yleisön kiinnostukseen ja yrityksien mahdollisuuksiin käyttää urheilua viestintävoimana. Esimerkiksi Ranskassa julkinen puoli on hyvin voimakkaasti liigaseurojen rahoituksessa. En tiedä, onko se ongelma, mutta tällaisessa tilanteessa olemme totisen paikan edessä.

Lue myös:

Uefalla kriisikokous ensi viikolla – ranskalaislehti: EM-kisat siirretään vuoteen 2021

The Hockey News: Jääkiekon miesten MM-kisat on peruttu – Kalervo Kummola kiistää tiedon

Ampumahiihdon maailmancup loppuu Kontiolahdelle – Oslon päätöskisa on peruttu

Koronaviruksesta johtuva yleisökielto iskee myös seurojen talouteen – HIFK:n viestintäpäällikkö: "Kyllähän tästä osumaa otetaan"

SM-liigan pudotuspelien peruminen mahdollista: "Taloudelliset menetykset ovat sellaista suurusluokkaa, että ei olla aikaisemmin nähty"