Ampumahiihtäjiltä löytyi ymmärrystä peruutuksille ja halusivat antaa kaikkensa faneille tv-ruutujen ääressä – "Tämä on kuitenkin vain urheilua ja isot asiat on kyseessä"

Ampumahiihtäjät joutuivat odottamaan pitkään, ennen kuin päätös Kontiolahden miesten pikakilpailusta tehtiin.

ampumahiihto
Kontiolahden ampumahiihtostadionin katsomo
Kontiolahden ampumahiihtostadionin katsomo oli miesten pikakilpailussa ilman katsojia.Tomi Hänninen

Koronavirusuhka on vaikuttanut vahvasti myös urheilukisoihin. Kontiolahden maailmancupissa pystyttiin kilpailemaan ainakin torstaina miesten pikakilpailu, mutta pitkään oli epäselvää pystytäänkö tähänkään kisaan starttaamaan.

Epätietoisuus vaikutti urheilijoihin, etenkin suomalaisiin, jotka odottivat katsomoihin perheenjäseniä ja ystäviä. Runsas tunti ennen kilpailun alkua tuli kuitenkin tieto, että kisa käydään ilman yleisöä.

– Minulla oli paljon tuttuja ja sukulaisia tulossa tänne. Sieltä tuli paljon kyselyä, että mikä tilanne on. Se toi ylimääräistä valmistatumiseen, Tero Seppälä sanoi ja totesi, että ilman yleisöä kilpaileminen oli kuin harjoituksissa olisi ollut.

Olli Hiidensalon mukaan Kontiolahden takanurkkaan oli löytynyt yleisöä jonkin verran, mutta hän olisi mielellään halunnut nähdä enemmänkin katsojia.

– Tämä on kuitenkin vain urheilua ja isot asiat on kyseessä. Pakko kunnioittaa noita päätöksiä, vaikka tuskin täällä tautiriskiä olisi ollut yleisönkään kanssa, Hiidensalo sanoi.

Bö elää vain tunti kerrallaan

Kilpailussa toiseksi tullut Martin Fourcade kertoi, että urheilijoiden ja joukkueiden kesken oli paljon puhetta, mitä nyt tapahtuu, lähtevätkö joukkueet kotiin vai matkustavatko he vielä ensi viikolla, kilpaillaanko huomenna tai edes tänään.

– Huoltokopilla puhuttiin koronaviruksesta ja sanoin, ettei puhuta siitä nyt, koska meidän täytyy keskittyä kisaan. Me emme kuitenkaan päätä mitään, Fourcade muistutti.

– Ainoa mitä pystyimme tekemään, oli antaa kaikkensa. Jos tämä oli kauden viimeinen kisa, niin halusimme antaa kaiken ampumahiihtofaneille ruutujen toisella puolen.

Kilpailun voittaja Johannes Thingnes Bö sanoi, että hän oli vakuuttunut siitä, että Kontiolahdella kisataan, sillä kisajärjestäjät olivat niin kertoneet koko viikon ajan.

– Me elämme hieman omassa kuplassamme täällä ampumahiihdon maailmancupissa. Kun kuulee uutisia maailmalta, on vaikea tietää, mitä tapahtuu urheilussa tai maissa, jossa tilanne on päällä. Meidän täytyy vain edetä tunti kerralla ja valmistautua normaalisti kisoihin, Bö sanoi.

Kontiolahden ampumahiihtostadion
Kontiolahden ampumahiihtostadion tyhjennettiin katsojista ennen kisan alkua.Tomi Hänninen

Peruutuspäätökselle ymmärrystä

Tiukasti maailmancupin kokonaiskilpailun voittoon tarrannut Bö kertoi keskittyneensä vain omaan työhönsä. Samaa teki myös hänen isoveljensä Tarjei Bö, joka sijoittui kisassa viidenneksi.

– Oli erikoista vain istua ja odottaa tietoa siitä, kisataanko. Mutta tuloslistalta pystyy katsomaan, miten hyvin pystyimme keskittymään. Norjan joukkue teki loistavan tuloksen ja Johannes vielä voitti, hän hehkutti.

Pikakilpailun kymmenen parhaan joukossa oli neljä norjalaista. Bön veljesten lisäksi Vetle Sjåstad Christiansen sijoittui neljänneksi ja Sturla Holm Lägried kymmenenneksi.

Norjalaiset olisivat mielellään halunneet päättää maailmancupin kisarupeamansa kotiyleisön ja ystäviensä edessä Oslon Holmenkollenilla, mutta Kansainvälinen ampumahiihtoliitto päätti torstaina perua päätöskilpailut.

– Ymmärrämme tuon päätöksen. Nyt täytyy vain keskittyä siihen, että Johannes saa maailmancupin voittajan kultaisen liivin haltuunsa, Tarjei Bö sanoi.

Tästä liivistä tiukasti taisteleva Martin Fourcadekin olisi halunnut kilpailujen jatkuvan suunnitelmien mukaan. Hän on tyytyväinen jo siihen, että hän varmisti pikakilpailun toisella sijallaan sprintticupin pieneen kristallipalloon, mutta haluaisi mielellään taistella myös kokonaiscupista lauantain takaa-ajokilpailussa.

– Toivottavasti kisat jatkuvat, koska urheilijoina haluamme päättää kauden kunnolla, mutta täytyy myös muistaa, ettei tämä koske vain urheilua.

Lue myös:

Bö jälleen voitokas Kontiolahdella, mutta Fourcade otti cupin voiton suhteen torjuntavoiton – pystypaikka Seppälän kohtalona

Ampumahiihdon maailmancup loppuu Kontiolahdelle – Oslon päätöskisa on peruttu

Yhdysvaltain ampumahiihtäjät kiirehtivät aamuviideksi Joensuun lentokentälle ja lähtivät kotiin – joukkueen suomalaishuoltaja kertoo nyt yön tapahtumista: "Neljältä aamuyöllä alkoi hotellihuoneen puhelin soida"

USA:n ampumahiihtäjät lähtivät kotiin Kontiolahdelta – Trumpin julistama matkustuskielto pakotti todella nopeaan ratkaisuun

Kontiolahden maailmancup järjestetään ilman yleisöä

Joensuun kaupungin maailmancupin Kisatori on peruttu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat