Suora

  • Urheiluruutu

Jos salibandyjoukkue Loiston nousu pääsarjaan vesittyy koronan takia, olisi se päävalmentajan mielestä käsittämätön päätös: "Sitten alan pesäpallovalmentajaksi"

Monissa palloilulajeissa täysin poikkeuksellisesti päättynyt kausi aiheuttaa päänvaivaa siinä, miten sarjapaikat jaetaan ensi kaudella.

salibandy
Loiston joukkue tuulettaa kaadettuaan Pelicansin myös kolmannessa pudotuspeliottelussa
Loisto hoiteli pudotuspelikarsinnassa Pelicansin tyylikkäästi. Kolmannen osaottelun jälkeen oli aihetta tuulettaa.Salibandyliitto

Urheiluseuroissa odotetaan nyt jännityksellä, millä tavalla eri liitot jakavat sarjapaikat tulevalla kaudelle. Monissa sarjoissa pudotuspelit ja karsinnat jäivät kokonaan pelaamatta tai kesken.

Naisten salibandyn toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, B-liigassa tällä kaudella pelannut FBC Loisto ehti jo varmistaa paikkansa ensi kaudeksi korkeimmalla sarjatasolla. Loisto voitti 21 ottelusta 20 ja nappasi B-liigan runkosarjan ykköspaikan täysin ylivoimaisesti 61 pisteellään. Pudotuspelikarsinnoissa Loisto kaatoi Pelicansin suoraan otteluvoitoin 3–0 maalieron ollessa 19–3.

Osana FBC Turku ry:tä toimiva Loisto on tavoitellut nousua salibandyn korkeimmalle sarjatasolle pitkäjänteisellä toiminnalla. Pettymys olisi suuri, jos sarjapaikka jäisi haaveeksi, sillä karsinnat ehdittiin pelata loppuun ennen kauden keskeytystä.

– Jos oikeasti käy niin, että meitä ei nosteta, niin kyllä minä sitten alan vaikka pesäpallovalmentajaksi. Harmittaa niin paljon, Loiston päävalmentaja Matti Pienihäkkinen sanoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Matti Pienihäkkistä halataan, kun Loisto on pelannut itsensä salibangyliigaan
Matti Pienihäkkinen sai vaihtopenkillä lämpimät onnitteluhalaukset, kun Loisto kaatoi Pelicansin pudotuspelikarsinnassa kolmannen kerran.Salibandyliitto

Jo vuosi sitten Loisto voitti silloisen ykkösdivisioonan, mutta viime keväänä ketään ei nostettu A-liigaan, joten Loisto jatkoi toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Jos jäämme taas toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, olisi se käsittämätön päätös. Uskon kuitenkin, että maalaisjärki voittaa, Pienihäkkinen pohtii.

Pienihäkkisen mukaan Loiston pelaajat kuuluvat taitotasoltaan A-liigaan. Hän sanoo, että kauden keskeyttäminen koronaviruspandemian vuoksi oli ainut oikea ratkaisu, mutta toisaalta harmitusta aiheutti se, että pudotuspelit jäivät pelaamatta.

– Meillä olisi ollut oikeasti sauma yllättää siellä.

Kymmenen vuoden projekti

Loiston tarina alkoi kymmenen vuotta sitten, kun Pienihäkkinen alkoi vetää E-ikäluokan tytöille iltapäivätoimintana salibandya. Pian muutamat tytöt toivoivat saavansa salibandysta harrastuksen, ja niin joukkue laitettiin pystyyn.

Vielä tänäkin päivänä osa kymmenen vuotta sitten Loistossa aloittaneista pelaajista oli mukana pelaamassa joukkuetta korkeimmalle sarjatasolle. Mukaan on tullut lisäksi uusia nuoria pelaajia.

Täytyy nostaa hattua pelaajille. Monena vuonna meiltä on jo kysytty pelaajia korkeimmalla tasolla pelaaviin joukkueisiin, mutta pelaajat ovat halunneet nostaa itsensä pelaamalla ylös.

Matti Pienihäkkinen

Pienihäkkinen kiitteleekin suojattejaan siitä, että he ovat sitoutuneet hyvin Loiston projektiin.

– Täytyy nostaa hattua pelaajille. Monena vuonna meiltä on jo kysytty pelaajia korkeimmalla tasolla pelaaviin joukkueisiin, mutta pelaajat ovat halunneet nostaa itsensä pelaamalla ylös.

Loiston joukkue on nuori ja vaarallinen. Alle 19-vuotiaiden naisten maaotteluihin Loistosta nimettiin kuusi pelaajaa vuodenvaihteessa.

Jos Loiston paikkaa pääsarjassa ei viedä, lupaa Pienihäkkinen korkeimmalle sarjatasolle paljon taitoa ja vauhtia omalta joukkueeltaan.

– Pienestä asti olemme menneet taito ja hyökkäyspelaaminen edellä. Toki puolustuspelaamista pitää kehittää ensi vuodelle, mutta pääpointti on edelleen pallollisessa pelissä.

Taloudellisesti nousu on Pienihäkkisen mukaan mahdollinen. Jo B-liigassa menot ovat olleet suunnilleen samaa luokkaa kuin mitä ne olisivat A-liigassa, sillä pelimäärä on molemmissa sama. Toisaalta taas tuloja voisi odottaa ensi vuodelta enemmän. Pienihäkkinen uskoo, että katsojamäärät kasvaisivat, kun joukkueella olisi tätä vuotta enemmän tiukkoja pelejä edessään.

Salibandyliitto tekee päätöksen sarjapaikoista maaliskuun aikana.

Lue myös:

Naisten salibandyn sarjauudistus ihastutti ja vihastutti – kiitosta kovista peleistä, kritiikkiä turhille otteluille

Suomen salibandytähti juhli Ruotsin mestaruutta lenkkipolulla – toivoi hulppeampaa lopetusta kauteen: "Kliimaksi jäi kokematta"

Salibandyn pudotuspelejä ei jatketa – kausi päättyy välittömästi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat