Hyppää sisältöön

Millaisen taloussotkun koronavirus aiheuttaa NHL:lle? – Seurat ovat kartoittaneet pelipäiviä jopa heinäkuulle

Ensireaktiot NHL-kauden keskeyttämiseen olivat tietenkin järkyttyneitä, mutta huolenaiheita saattaa jatkossa ilmaantua lisääkin, sillä tyhjillään todennäköisesti useamman viikon seisovat areenat tulevat tekemään seurojen kassoihin tuntuvan loven. NHL-seurat tulevat menettämään suuria summia etenkin, kun käsillä olisi juuri ollut kevään pudotuspelihuipennus.

Antti Raanta torjuu Artturi Lehkosen maalintekoyrityksen. Kuva: Getty Images

VANCOUVER. Alkuvaiheessa voimmekin vain arvailla, millaiset taloudelliset vaikutukset pysähtyneestä sarjasta seuraa.

Vain viikkoa aiemmin NHL ilmoitti GM:ien kokouksen yhteydessä palkkakaton pomppaavan tämän kauden 81,5 miljoonasta parhaassa tapauksessa jopa 88,2 miljoonaan ensi kaudeksi. Kun huomioon otetaan, että palkkakatto määräytyy aina edelliskauden kokonaistulojen mukaan, pääsemme käsiksi ongelman ytimeen.

Mikäli NHL – pahimmassa tapauksessa – menettäisi kevään pudotuspelidollarit kokonaan, se tekisi kuluvan kauden tuloihin valtavan aukon. Tämä taas vaikuttaisi ensi kauden palkkakattoon. Toisin sanoen: mikäli viivan alle ei jää kunnon siivua, palkkakattokaan ei nouse.

Se taas olisi monelle seurajohtajalle painajaismainen tilanne. Moni seura on jo nyt ahtaalla palkkakaton alla, eikä pelaajien palkat jatkossakaan ole laskemassa. Osa seuroista voisi joutua pahimmassa tapauksessa luopumaan hyvistäkin pelaajista, koska happi palkkakaton alla ei yksinkertaisesti enää riitä.

Huoli pois, näin tuskin tapahtuu, mikäli kanadalaisen urheilukanavan TSN:n Pierre LeBrunia on uskominen. Tukalassa tilanteessa NHL ja sen pelaajayhdistys (NHLPA) voisivat LeBrunin lähteiden mukaan heittää palkkakattolaskurin ikkunasta ja sopia tulevan kauden palkkakaton keskenään ilman, että se perustuu kuluvan kauden tuloihin.

Näin todellakin varmasti tapahtuu, sillä kenenkään intresseissä ei ole yleinen talouskaaos ympäri liigan.

Ei tässä silti vielä kaikki.

Saavatko pelaajat palkkaa tauon ajan?

NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen tekemän työehtosopimuksen mukaan tulot liigan ja pelaajien välillä jaetaan tasan 50–50, minkä vuoksi pelaajien palkoista pidätetään joka kuukausi niin sanottua escrow-maksua. Tällä hetkellä pelaajien syvästi inhoama escrow-prosentti on 14.

Mikäli tulosennuste ylittyy, ylijäämä lisätään pelaajille palautettavien ennakonpidätysten päälle. Jos taas kokonaistulos on alijäämäinen, pelaajien osuus kuitataan ennakonpidätyksistä.

Viime vuosina pelaajilta on poikkeuksetta pidätetty vähintään kymmenen prosenttia ja lähes poikkeuksetta liigan kokonaistulos on ollut alijäämäinen. Pahin tilanne nähtiin kaudella 2014–15, kun pidätetystä 15 prosentista palautettiin syksyllä ainoastaan kaksi ja puoli prosenttia.

Käytännössä viiden miljoonan palkka tarkoitti tuolla kaudella 4,375 miljoonaa – matkalle jäi siis yli puoli miljoonaa.

Nyt kysymys kuuluukin: saavatko pelaajat palkkaa ajalta, jolloin ei pelata?

– Kukaan ei tiedä, miten mennään tästä eteenpäin. Perjantaina tulee palkka normaalisti, mutta siitä eteenpäin en tiedä, Arizonan Antti Raanta sanoo Yle Urheilulle.

Arizona-vahti Antti Raanta. Kuva: Getty Images

Todennäköistä on, etteivät seurat maksa hyvää hyvyyttään pelaajille, jotka istuvat kotona odottamassa COVID-19-pandemian rauhoittumista. Tai jos maksavat, se vaikuttaa liigan kokonaistulokseen merkittävällä tavalla, eikä lainkaan positiivisesti.

– Jos he maksavat palkkaa meille, seurauksena saattaa olla aikamoiset escrow-pidätykset. Siinä vaiheessa pitää sitten miettiä, että ottaako sen vai antaako olla siellä, Raanta pyörittelee.

– Huomenna meillä pitäisi olla jonkinlainen joukkueen konferenssipuhelu, missä jätkät voi sitten kysyä näistäkin, jos on jotakin kysyttävää. Toistaiseksi meillä on aika vähän tietoa kaikesta tällaisesta, mutta varmasti tämä on sellainen osa-alue, mistä keskusteluja käydään koko ajan.

Ensi kauden palkkakattopaketti uusiksi, jos kausi peruuntuu

Myös ensi kauden tilanne on tältä osin haastava.

Palkkakatto olisi noussut kokonaistuloarvioiden pohjalta noin 84 miljoonaan ensi kaudeksi. Pelaajayhdistyksellä olisi kuitenkin ollut tuttuun tapaan mahdollisuus käyttää optio (cap escalator), jolla nostaa palkkakattoa viidellä prosentilla. Tämä olisi voinut nostaa katon jopa yli 88 miljoonan.

Jos kausi peruuntuu, koko paketti menee uusiksi.

Vaikka NHL ja NHLPA heittäisivätkin mahdollisesti peruuntuneen kauden jälkeen palkkakattolaskurin ikkunasta ja sopisivat siitä keskenään, escrow-ongelmaa se ei poistaisi. Jos palkkakatto sovittaisiin vaikkapa 84 miljoonaan, escrow-pidätykset voisivat pysyä maltillisina, mutta samaan aikaan moni seura olisi tähtipelaajiensa kanssa kovilla.

Jos se taas nostettaisiin 88 miljoonaan, mikä helpottaisi seuroja ja toisi muutamille pelaajille uuteen sopimukseen lisää rahaa, escrow-maksut nousisivat merkittävästi. Tämä taas saisi monen NHL-pelurin näkemään punaista.

Hyvin palkattujen pelaajien escrow-maksut eivät tietenkään olleet torstaina se tärkein asia laajamittaisen pandemiahuolen keskellä, mutta pinnan alla edellä mainitut asiat ovat kuumia perunoita jo nyt. Todennäköisesti juuri tästä syystä NHL painotti kaikissa tiedotteissaan olevansa tauolla – NHL tarvitsee pudotuspelinsä.

NHL on riippuvaisempi ottelutapahtumistaan kuin esimerkiksi NBA, jonka televisiosopimus on kuin toiselta planeetalta. Varmistaakseen pudotuspelikassojen kilinän, NHL on valmis pelaamaan pudotuspelinsä vaikka kesällä. Seurat ovat kartoittaneet pelipäiviä jopa heinäkuulle.

Kartoittaa toki voi, mutta juuri nyt mitään takeita kauden huipennuksesta ei ole olemassa. Eikä oikeastaan tarvitsekaan olla, käsillä on tärkeämpiäkin asioita.

Lue myös:

.
.