1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

F1-kuliseissa käsittämättömiä hetkiä! Kimi Räikkönen ja mestarikuskit lähtivät kotiin jo ennen avauskisan peruuntumista – kausi saattaa alkaa vasta kesäkuussa

Moottoriurheilumedia The Race kertoo, miten Mercedes-pomon puhelusta alkoi kova vääntö Australian GP:n kohtalosta.

Kimi Räikkönen kävelemässä Albert Parkin radalla. Kuva: AOP/Rex Features

Autourheilun kuninkuusluokan eli F1-sarjan avauskisan ympärillä Australiassa nähtiin todella hämmentävä tilanne. Kisaviikonloppu peruttiin vain hieman vajaat kaksi tuntia ennen ensimmäisten harjoitusten alkua.

Vyyhti alkoi jo torstai-iltana Australian aikaa, kun McLaren tiedotti yhden henkilökuntansa jäsenen saaneen koronavirustartunnan. Tämä tarkoitti myös sitä, että McLaren vetäytyi kokonaan kisaviikonlopusta. Tässä vaiheessa uumoiltiin, että kisaviikonloppu peruttaisiin. F1-sarjan moottoriurheilujohtaja Ross Brawn oli nimittäin todennut aiemmin uutistoimisto Reutersin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että jos joku tiimi ei pääse paikan päälle Australiaan, kisaviikonloppu peruttaisiin. Tuolloin suurin uhkakuva liittyi Ferrariin, koska sen toiminta-alueella Italiassa on ollut paljon koronavirustartuntoja.

McLarenin ilmoituksesta meni peräti 12 tuntia ennen kuin kauden avaus Melbournessa peruttiin. Moottoriurheilumedia The Race kertoo (siirryt toiseen palveluun), miten koko saagassa nähtiin hämmentäviä käänteitä.

McLarenin ilmoituksen jälkeen Ferrari, Alfa Romeo ja Renault olivat valmiita perumaan koko kisaviikonlopun. Kansainvälinen autourheiluliitto FIA ei ollut kuitenkaan perumassa tapahtumaa. Heidän mielestään kisa olisi voitu perua vasta, kun lähtöviivalla olisi ollut vähemmän kuin 12 autoa. Tässä tilanteessa jäljelle jääneitä autoja olisi ollut radalla 12. FIA ei halunnut kisan peruuntumisesta aiheutuvia taloudellisia vahinkoja. Australian terveysviranomaiset eivät myöskään tässä vaiheessa pitäneet tarpeellisena kisan peruuttamista.

F1-sarjan omistava yhdysvaltalainen mediajätti Liberty Media ei halunnut menettää 55 miljoonan dollarin rahasummaa Australian kisajärjestäjiltä.

Tilanteen teki mutkikkaaksi se, että osa tiimeistä halusi ajaa vielä perjantain harjoitukset. Heidän joukossaan olivat viime vuosia sarjaa hallinnut Mercedes sekä Red Bull ja heidän kakkostiiminsä Alpha Tauri. Neljäntenä joukossa oli Racing Point. Williams ja Haas pidättäytyivät ottamasta kantaa. Näin kisaviikonlopun nopeaa peruuttamista puolsi neljä tiimiä ja neljä tiimiä oli sitä vastaan. Ferrarin, Alfa Romeon ja Renaultin lisäksi samalla puolella oli luonnollisesti jo kisaviikonlopusta vetäytynyt McLaren.

Mercedes-pomon puhelu muutti suuntaa

The Racen mukaan parin tunnin erittäin tuntekkaiden neuvottelujen jälkeen kisaviikonloppu oli jatkumassa. Mercedeksen pomo Toto Wolff soitti kuitenkin puhelun tiimin johtopaikalle Saksaan Stuttgartiin. Wolffia opastettiin tekemään oman näkemyksensä mukaan, mutta samalla hänelle annettiin kuitenkin johtokunnasta näkemys.

Puhelun jälkeen Wolff oli The Racen mukaan ilmoittanut, että hänen mielipiteensä on muuttunut. Hän halusi pitää huolta tiiminsä hyvinvoinnista ja olla solidaarinen McLarenia kohtaan. Yhden tiimin puuttumisen jälkeen kisaviikonlopun jatkaminen ei olisi ollut urheiluhengen mukainen ratkaisu.

Mercedes-pomo Toto Wolff (vas.) ja Red Bull -pomo Christian Horner kävivät keskusteluita Melbournessa. Kuva: AOP/XPB Images

Samaan aikaan aamu alkoi kuitenkin valjeta Australiassa. Kisajärjestäjät eivät The Racen mukaan voineet ilmeisesti ilmoittaa kisaviikonlopun perumisesta, koska vakuutusasiat eivät olleet ratkenneet. Kolmen tunnin ajan kisajärjestäjät viestittivät, että kisaviikonloppu jatkuu normaaliin tapaan. Ratavirkailijat kutsuttiin töihin Albert Parkin radalle tavalliseen tapaan.

Tilanne oli kovin absurdi, sillä The Racen mukaan kuitenkin aamulla seitsemän tiimiä pakkasi jo tavaroitansa. Myös rengasvalmistaja Pirelli käski työntekijöitänsä pysymään hotellilla. BBC kertoi jo aiemmin (siirryt toiseen palveluun), että Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel lähteneet kotimatkalle ennen virallista peruuttamista. The Racen mukaan myös Lewis Hamilton oli tässä vaiheessa lentänyt pois Melbournesta. Hamilton kritisoi jo torstaina voimakkaasti Australiassa ajamista, kun muissa isoissa urheilusarjoissa tapahtumia on peruttu koronavirusuhan takia. Hän näpäytti F1-sarjaa siitä, että "raha on vain kuningas."

Paikalta olivat siis poistuneet ennen kisan virallista peruuntumista kaksi edellisintä yhä sarjassa ajavaa mestaria sekä koko kisasirkuksen kokenein kuljettaja Räikkönen.

Muiden tiimien yrittäessä pakata kovan linjan tiimit puolestaan valmistautuivat normaalin ohjelmansa mukaisesti kisaviikonloppuun.

– Meillä on automme, kuljettajamme ja mekaanikkomme täällä. Teemme varikkopysähdysharjoituksia, yksi lähde sanoi The Racelle.

Radan porttien ulkopuolelle alkoi puolestaan kasaantua ihmisjoukko. He odottivat pääsyä katsomoihin. Mutta he joutuivat lopulta pettymään.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kabiniteissa nähtiin vielä yksi show. Ensiksi kisajärjestäjät ilmoittivat, että kisaviikonlopun tapahtumat jatkuvat tyhjille katsomoille. Tuossa vaiheessa The Racen mukaan oli kuitenkin tehty jo päätös kisaviikonlopun peruuttamisesta. Lopulta esimerkiksi Mercedes julkaisi tiedotteen, jossa he kertoivat pyytäneensä FIAlta kisaviikonlopun peruuttamista. Muutama minuutti myöhemmin FIA vahvisti omalla tiedotteellaan Australian kisaviikonlopun peruuttamisen.

Kauden jatkuminen mysteeri

F1-kauden jatkuminen Australian peruuntumisen jälkeen näyttää parhaillaan hyvin epätodennäköiseltä. Kauden pitäisi jatkua jo viikon päästä Bahrainissa. The Racen mukaan Ferrari, Mercedes ja Renault eivät ole lähdössä Bahrainiin, eivätkä he myöskään toimita moottoreita kisaan. Tämä jättäisi lähtöviivalle vain Hondan moottoreilla toimivat neljä autoa.

F1-kauden kolmas kisa olisi tarkoitus ajaa Vietnamissa 5. huhtikuuta. The Racen mukaan koronaviruksen takia asetetut rajoitteet maahan saapumiselle lyövät kiilan kisan toteutumiselle. Vietnamin kisan jälkeen oli tarkoitus ajaa Kiinassa, mutta kisa peruttiin jo aiemmin koronaviruksen takia.

Hanoissa pitäisi alkuperäisten suunnitelmien mukaan ajaa huhtikuussa F1-kauden uutuskisa. Kuva: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

F1-kauden on tarkoitus jatkua toukokuussa Euroopassa Hollannissa Zandvoortissa, Espanjassa Barcelonassa sekä ikonisella Monacon osakilpailulla. The Racen mukaan näitäkään kisoja ei välttämättä ajeta. Espanjassa ja Hollannissa on parhaillaan päällä rajoitukset suurille yleisötapahtumille. Monacon kisan perumiselle ei ole puolestaan taloudellisia rajoitteita, koska Monacon kisajärjestäjät eivät maksa järjestämisrahaa Liberty Medialle.

The Racen mukaan seuraava mahdollinen kisa tällä hetkellä kalenterissa on näillä näkymin 7. kesäkuuta Azerbaidzhanissa ajettava Bakun GP. F1-sarjan kesätauko oli alun perin tarkoitus pitää elokuuussa, mutta The Racen tietojen mukaan nyt yritetään sorvata tuota kolmen viikon taukoa kevään kisojen päälle. Tällä tavalla pyrittäisiin ajamaan keväältä mahdollisesti peruttavia kisoja elokuussa.

Lue lisää:

Vahvistus tuli: F1-kauden avauskisa perutaan koronaviruksen vuoksi – "Olihan se aika ilmiselvää"

Australian GP:n peruminen on taloudellisesti kova kolaus, mutta imagollisesti tärkeä ratkaisu: "He eivät voi sivuuttaa koronavirusta

McLaren vetäytyy Australian GP:stä – tiimissä varmistettu koronavirustartunta

Älykäs manipuloija on rakentanut kaikkien aikojen kovimman F1-tiimin, mutta vaikuttanut myös ratkaisevasti Valtteri Bottaksen uraan: "Aika täydellinen paketti koko sarjan historiassa"

Kimi Räikkönen kirjoittaa itsensä lopullisesti F1-historiaan, mutta asiantuntija tietää myös kylmän faktan tulevasta kaudesta: "Se on tiukka paikka"

Näin Valtteri Bottas voi voittaa maailmanmestaruuden – Ylen F1-asiantuntija avaa seikkaperäisesti ratkaisevat asiat: "Joutuu tekemään kivuliaitakin juttuja"