Hyppää sisältöön

Suomalaiset palloiluseurat raastavassa tilanteessa – koripallopomo pitää konkursseja täysin mahdollisina: "En ihmettelisi yhtään"

Suomalaisilla palloilujoukkueilla on käynnissä vaikeat ajat koronavirukseen liittyvien peruutusten takia.

JayVaughn Pinkston ja Joonas Lehtoranta taistelivat pallosta Kauhajoen Karhu Basketia vastaan tammikuussa. Nyt Korisliiga-kausi uhkaa päättyä. Kuva: Tomi Hänninen

Koronaviruksen uhka on hankaloittanut myös suomalaisten urheiluseurojen toimintaa. Kauppatieteiden tohtori ja suomalaisen urheilumarkkinoinnin sekä sponsoroinnin asiantuntija Arto Kuuluvainen on päässyt viime päivinä kokemaan tämän aivan itse. Kuuluvainen on toiminut marraskuun lopusta asti Veikkausliiga-seura FC TPS:n liiketoiminnan kehitysjohtajana. Viime päivät ovat menneet selvitellessä koronaviruksen aiheuttamaa vyyhtiä.

– Olemme peruneet viimeisen vuorokauden aikana kauden avauksen yhteyteen liittyviä isoja oheistapahtumia. Kaikki meni nyt uusiksi, Kuuluvainen kuvailee tunnelmiaan.

– Pahinta tässä on se epävarmuus, miten tilanne jatkuu ja millä aikataululla. Tässä on tehty kuukausia hommia tapahtumien eteen ja sitten ne menevät uusiksi.

Kuuluvainen myöntääkin, että koronaviruksen aiheuttama tilanne suomalaisille palloiluseuroille on vakava. Suomen hallitus on asettanut yli 500 hengen yleisötapahtumien kiellon toukokuun loppuun saakka. Veikkausliiga alkaa huhtikuun 11. päivä ja toukokuun loppuun mennessä koko liigassa oli alkuperäisen otteluohjelmaan mukaan tarkoitus pelata 61 ottelua. Epävarmuus tulevasta raastaakin kovasti.

– Myydään vaikkapa aitioita. Sanotaan, että palataan siinä vaiheessa, kun tiedämme meidän peliaikataulumme, Kuuluvainen havainnollistaa.

Veikkausliiga kertoi perjantaina, että kauden avaus siirtyy kesäkuulle. Otteluohjelma voidaan rakentaa uusiksi, kun Euroopan jalkapalloliiton UEFAn yleiset linjaukset ovat tiedossa ja kaikki aikataulumuutokset huomioitu.

– Tämä on vain niin sekava tilanne. Mennään päivä kerrallaan ja reagoidaan, kun tiedämme, mihin reagoimme, Kuuluvainen totesi ennen Veikkausliigan tiedotetta.

Pienemmillä sisäpalloilulajeilla vaikeinta

Jalkapallossa ei kuitenkaan siis ole lähtenyt vielä sarjakausi täydellä tohinalla käyntiin, vaikka toki Suomen Cupin otteluita on jo alkuvuodesta pelattu. Tilanne on toisenlainen sisäpalloilulajeissa. Esimerkiksi koripallo- ja salibandyottelut on keskeytetty toistaiseksi juuri kauden ratkaisupelien kynnyksellä. Lentopallon miesten liigassa pelataan viikonlopun aikana runkosarja päätökseen ilman yleisöä. Jatkosta ei ole missään palloilusarjassa takeita. Perjantai-iltapäivällä oli kuitenkin selvillä, että SM-liigakausi päättyy välittömästi. Vielä torstaina pelattiin runkosarjakierros, mutta lauantaina ei enää kiekkoilla.

TPS juhli viime kauden päätteeksi nousua Ykkösestä takaisin Veikkausliigaan. Kuva: Timo Aalto/Lehtikuva

Kauppatieteiden tohtori Kuuluvaisen mukaan muista sarjoista jääkiekon SM-liiga ottanee varmasti aika kovaa osumaa taloudellisesti. Liiga tiedotti tänään, että kausi jää kesken ja mestaruus jakamatta. Toisaalta Kuuluvainen muistuttaa, että heillä on myös puskuria ottaa vastaan kovat takaiskut. Vastaavaa mahdollisuutta ei ole muissa sisäpalloilulajeissa, kuten salibandyssa, koripallossa ja lentopallossa.

– Jos sarjat perutaan kokonaan, monella seuralla on varmasti todella paha tilanne, Kuuluvainen myöntää.

– Oma lajitaustani on salibandysta ja onhan siellä esimerkiksi todella vaikeaa. Siellä ei ole ikinä kellään yhtään ylimääräistä euroa. Pudotuspeleissä saisi kerrankin halliin ihmisiä. Monet salibandyseurat saavat myös kuitenkin ihan merkittäviä kioskituottoja. Ne jäävät esimerkiksi pois ja on kyllä vaikeaa. Ei voi muuta sanoa.

Kuuluvainen uskoo, että jääkiekon SM-liigaseurat ovat erittäin tärkeitä ja isoja yhteisöjä monella paikkakunnalla. Hänen mielestänsä rahaa löytyy heille kyllä hätätilanteessakin.

– Mutta esimerkiksi salibandyssa seurat ovat nuoria. Kaikilla salibandyseuroilla ei ole ainakaan niin suuria yhteisöjä takana. Salibandyseuroilla on toimistot pieniä. Siellä tehdään liigatasollakin niin, että käytännössä on vain yksi ihminen palkkatöissä. Hänen harteilla voi olla myös junioritoiminta. Ovathan nämä seurat todella tiukoilla, Kuuluvainen arvioi.

"Tästä eteenpäin olisi ollut mahdollisuus tehdä voittoa"

Korisliigassa neljäntenä olevan kotkalaisen KTP Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström harmittelee tilannetta. Korisliigassa keskeytyshetkellä joukkueilla oli runkosarjaa jäljellä kolme tai neljä ottelua ennen kahdeksaan parhaan joukkueen pudotuspelejä. Lindström näkee, että hyvin todennäköisesti tämän kauden Korisliiga-pelit on pelattu. Hän ei usko, että tyhjien katsomoiden edessä tullaan ainakaan pelaamaan.

–Tyhjien katsomoiden edessä pelaaminen olisi vähän sama asia kuin menisi torille repimään tonneja, Lindström kuvailee.

– Tulee vain pelkkiä kuluja. Jossain lätkässä on vähän eri juttu, kun siellä on miljoonien tv-sopimukset. Meillä ei sellaisia ole.

Korisliiga-seurat kokoontuvat ensi torstaina seurakokoukseen. Viikon päästä perjantaina Koripalloliiton on tarkoitus tiedottaa, miten pääsarjat jatkuvat. Lindströminkin mielestä pelien keskeyttämisellä tulee olemaan dramaattiset vaikutukset seurojen toimintaan.

– Tämä on se hetki, milloin seurat alkavat tehdä rahaa. Tähän mennessä on ollut kaudella kuluja ja tästä eteenpäin olisi ollut kenties mahdollista tehdä voittoa, Lindström kuvailee.

Uskotko, että koripallossa ja muutenkin näissä pienemmissä palloilulajeissa joidenkin seurojen toiminta lakkautuu tai seura menee konkurssiin tässä koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa?

– On se täysin mahdollista. En ihmettelisi yhtään. Jos on vetänyt vyön liian tiukalle jo heti lähtiessä, vaara on aina olemassa. Meillä KTP:ssä ei ole sitä olemassa. Mutta toivoisin, että koripallokartalla tällaista ei tapahtuisi, Lindström sanoo.

Yksi suuri kysymys suomalaislle pääsarjatason seuroille on tietysti pelaajasopimusten kohtalo, mikäli koronavirusten aiheuttama tauko venyy pidemmäksi. Kuuluvaisen mukaan pidemmän tauon tullessa kyseeseen jalkapalloseuroissakin on pakko tehdä jotain sopeuttamistoimia.

Kevin Langford edusti KTP:tä tällä kaudella jokaisessa 36 Korisliiga-ottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

KTP Basketin kausi normaalitilanteessa olisi kestänyt pisimmillään toukokuun lopulle, jolloin alkuperäisen aikataulun mukaisesti olisi pelattu viimeisiä finaaleja. Puolivälieristä pudottaessa kausi olisi päättynyt huhtikuun puolella.

– Täytyy löytyä joku keino, millä saadaan palkanmaksu poikki mahdollisimman nopeasti. Se on ihan selvä juttu ja on myös aika selvää, että varmasti monella seuralla ei ole pienintäkään mahdollisuutta maksaa kaikkia palkkoja, Lindström sanoo.

– Kyllähän tässä on jo vähän näköpiirissä, että amerikkalaisvahvistukset haluaisivat myös kotiin. Heidän presidenttinsä (Donald Trump) ei helpota asiaa tässä kohtaa. Katsotaan, miten toimitaan. Mutta veikkaan aika monen suomalaisen urheiluseuran ihmiset etsivät vahvistuksilleen kuumeisesti lentoja maanantaina.

Lindström uskoo, että jokin yhteinen ratkaisumalli palkanmaksujen ratkaisemiseen voisi löytyä.

– Muistutan, että tämä ei ole vain pelkkä Suomen asia. Tämä on koko Euroopan asia. Tässä voisi tulla isompiakin linjauksia. Epäilenpähän vaan, miten Italiassa maksettaisiin pelaajien palkkoja tässä kohtaa. Tuskin maksetaan. Varmaan itse kukin hakee ratkaisumalleja, Lindström sanoo.

Ei syytä liian suureen paniikkiin

Kumpikaan seurapomo ei kuitenkaan halu lietsoa paniikkia koronavirusten taloudellisten seurausten arvionnissa.

– Totta kai kaikki ymmärtävät, että nyt on vähän vakavammista asioista kyse kuin jonkun Korisliiga-seuran taloudesta. Ei tästä kanna niin suurta murhetta kuin yleensä talousongelmasta olisi kantanut. Nyt on vähän tärkeämmät asiat kyseessä, Lindström sanoo.

– Mutta tietysti tässä tulee radikaaleja asioita tapahtumaan. Jokainen on huolissaan omasta taloudestaan. Seura on omasta taloudestaan ja pelaaja omastaan.

Lindström muistuttaa, että aika usein Korisliiga-joukkueita lähdetään muutenkin kauden jälkeen rakentamaan lähes nollasta. Amerikkalaisvahvistukset menevät useimmiten uusiksi jokaisen kauden jälkeen.

– Eihän tämä nykytilanne ole herkullinen, mutta onhan näitä tilanteita ollut vuosien varrella ennenkin. Suomessa palloilulajin seuran vetäminen on yhtä pelkkää taistelua rahan kanssa joka vuosi. Se ei ole sillä tavalla mitään uutta. Ikävää on tietysti joutua sanomaan, että palkanmaksu loppuu nyt tähän. Jokainen joutuu katsomaan omalla tahollaan eteenpäin, Lindström sanoo.

Koripallokausi uhkaa myös Korisliigassa päättyä ennen aikojaan koronavirukseen liittyvän uhan takia. Kuva: Tomi Hänninen

Kuuluvainen on myös luottavainen FC TPS:n toiminnasta. Hän kertoo, että sponsorineuvotteluissa yhteistyökumppanit ovat olleet ymmärtäväisiä poikkeuksellisen tilanteen johdosta.

– Kaikki ymmärtävät tilanteen poikkeuksellisuuden. Tämä on globaali kriisi, Kuuluvainen sanoo.

Toinen juttu onkin se, millaisia kerrannaisvaikutuksia tulee, jos urheilujoukkueiden sponsorit joutuvat vaikeuksiin omilla aloillaan. Kuuluvainen myöntää, että vaikeuksissa olevilla yrityksillä ensimmäisenä leikataan sponsorirahoista.

– Jos on matkailualaan liittyviä sponsoreita, se voi näkyä toiminnassa viiveellä, Kuuluvainen heittää esimerkin.

– Mutta ainakin meidän kohdalla kaikesta on selvitty ennenkin. TPS:n kohdalla meillä on oikeasti myös tuo kannattajayhteisömme todella sitoutunut. He ymmärtävät ja ovat tukena. Olemme siinä mielessä ehkä jopa poikkeuksellisen hyvässä asemassa.

Kuuluvaisella on vielä heittää myös yksi ehdotus kaikille urheilun seuraajille lajista ja joukkueesta riippumatta.

– Esimerkiksi Ruotsissa kannattajat ovat ostaneet pääsylippuja ja kausikortteja, vaikka on pelattu tyhjille katsomoille. Jos haluaa auttaa paikallista seuraa, ostaa sen kausikortin epävarmuudesta huolimatta. Jokainen euro tulee varmasti tarpeeseen tällä hetkellä, Kuuluvainen toteaa.

Lue lisää:

Koronaviruksella valtavat taloudelliset vaikutukset suomalaiseen urheiluun – asiantuntija sanoo, että jääkiekko kärsii nyt eniten: ”Puhutaan miljoonista”

Näin hallituksen linjaus vaikuttaa suomalaiseen urheiluun – kotimainen jääkiekko myllerryksessä, palloilusarjoja peruttu

Jääkiekon SM-liigapelaajat eivät halua pelata enää yhtäkään ottelua – "Pelaajat tuntevat hyvin suurta vastuuta"

Useat Suomen palloilusarjat peruttu kokonaan koronaviruksen takia – katso listaus täältä