Suomen kaikkien aikojen futsalottelu siirtyy koronaviruksen vuoksi – Panu Aution suuri unelma saa odottaa: "Tässä on isompiakin asioita ympärillä"

Futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Autio osasi odottaa MM-jatkokarsintaotteluiden siirtymistä.

Kuva: Petteri Tyni

Koronavirus on vaikuttanut merkittävästi yleisötapahtumiin ja urheilumaailmaan, eikä poikkeusta tehty myöskään Suomen miesten futsalmaajoukkueen kohdalla. Maajoukkueen MM-jatkokarsintaottelut Serbiaa vastaan siirrettiin eteenpäin ja ne yritetään pelata kesällä.

Miesten futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Aution mukaan maajoukkueessa oltiin varauduttu pelien siirtymiseen.

– Tässä on pari päivää seurattu uutisia, kun urheilusarjoja- ja tapahtumia on peruttu putkeen. Sitä osasi odottaa. Ei tämä hirveän isolta kolaukselta tunnu, kun seuraa maailman uutisia. Tässä on isompiakin asioita ympärillä. Tietysti sitä on vesi kielellä odotettu ja treenattu kovaa. Päällimmäisenä mielessä ovat isommatkin kysymykset, vaikka tämä henkilökohtaisella tasolla onkin suuri unelma ja iso juttu, Autio kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Maajoukkue leireili Eerikkilässä viime viikonloppuna. Vielä silloin tilanteen vakavuus ei ollut selvillä, vaikka esimerkiksi Italian Serie A:ssa pelaava Jukka Kytölä saapui leirille sen jälkeen kun selvisi, etteivät pelit Italiassa jatku hetkeen. Alun perin Kytölän piti jättää leiri väliin seurajoukkuekiireiden vuoksi.

– Aika nopeastihan tässä tuntuu, että asiat etenevät. Leirin loppupuolella oli ehkä sellaisia ajatuksia, että tässä on pientä epätietoisuutta, mitä tulee tapahtumaan. Mutta ei kukaan varmaan viikko sitten olisi osannut ajatella, että olisimme tässä tilanteessa nyt.

Kesäkuussa vai elokuussa?

Palloliiton Futsalpäällikkö Jyrki Filppu ei vielä osannut sanoa, milloin MM-jatkokarsintaottelu olisi mahdollista pelata.

– Suomen hallitus on ilmoittanut, että yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia ei suositella toukokuun loppuun. Meillä on tupa täynnä, joten emme ainakaan sitä ennen pelaa Suomessa, Filppu kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Koronavirus on peruuttanut tapahtumia myös Serbiassa, ja mahdollisia pelipäiviä on etsitty kesäkuulta.

– Serbian kanssa on alustavasti keskusteltu, että voitaisiin ehkä pelata kesäkuun ensimmäisellä puolikkaalla. Uefa ja Fifakin tykkäävät, että pelataan aikaisemmin kuin myöhemmin. Myöhempi ajankohta voisi olla elokuun puoleen väliin mennessä, Filppu sanoo.

Palloliitto tiedotti aiemmin perjantaina, että myös futsalin naisten ja miesten pääsarjat siirtyvät myöhemmin loppuun pelattavaksi.

Sitä, saadaanko sarjat pelattua loppuun ennen MM-jatkokarsintaa, ei vielä kukaan osaa sanoa. Aution mukaan mahdollinen pelituntuman puute ei kuitenkaan ole ongelmista suurin.

– Kaikki haluavat varmasti pitää omasta kunnosta huolta ja tehdä kaikkensa, jotta olemme mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tämä on kuitenkin globaali kriisi ja kaikki painivat samojen ongelmien kanssa. Tämä tuntuu pieneltä ongelmalta. Mutta on tässä tyhjä olo, kun joukkue oli huippukunnossa ja itse oli kovassa kunnossa ja tähdännyt tähän ja tehnyt kaikkensa, että on keväällä kunnossa ja nyt kaikki pelit on pelattu.

MM-jatkokarsinnan Vantaalla pelattava toinen osaottelu varattiin loppuun vain muutamassa tunnissa. Mutta säilyykö futsalhuuma kesään asti?

– Mahdoton sanoa, miten ihmiset suhtautuvat yleisötilaisuuksiin, jos tilanne tästä rauhoittuu. Olemme todella innoissaan ja ylpeitä siitä, miten nopeasti halli varattiin loppuun ja miten porukka on syttynyt futsalmaajoukkueen tarinalle. Olemme tehneet johdonmukaisesti todella pitkään töitä ja itsellä on ollut koko ajan olo, että teemme oikeita asioita ja fiksusti, Autio sanoo.

Futsalin MM-kisat on määrä pelata Liettuassa syys-lokakuussa. Euroopasta kisoihin selviää kisaisäntä Liettuan lisäksi kuusi maata.

Lue myös: