Huhhuh mikä liekkimeri! Esapekka Lapin MM-ralli Meksikossa päättyi dramaattiseen autopaloon – katso, miten suomalaisen Ford tuhoutui totaalisesti ja räjähdysmäisen nopeasti

Lappi pääsi kisan seitsemännen erikoiskokeen maaliin, mutta auto syttyi nopeasti liekkeihin ja suomalainen ajoi auton mahdollisimman kauas ihmisten luota. Dramaattisen tilanteen voi katsoa kuvan videota klikkaamalla.

Rallin MM-sarja
Esapekka Lappi Meksikon MM-rallissa 2020.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

31 kilometrin pituinen legendaarinen El Chocolaten erikoiskoe koitui Esapekka Lapin kohtaloksi Meksikon MM-rallissa. Suomalainen toi M-Sportin Fordinsa maaliin, mutta Fiesta syttyi kuumissa olosuhteissa tuleen ja tuhoutui totaalisesti.

Kartanlukija Janne Ferm hyppäsi ulos autosta jo aikatarkastuspisteellä, ja kisajärjestäjät yrittivät sammuttaa autoa vaahtosammuttimilla. Se ei kuitenkaan onnistunut, ja Lappi ajoi auton turvallisempaan paikkaan ennen omaa hyppyään pois autosta. Lappi ja Ferm selvisivät tilanteesta siis onneksi ilman vahinkoja.

Pieksämäkeläinen jäi pienen matkan päähän autosta tarkkailemaan tilannetta pettyneenä.

– Maalilinjalla vasta tajusin, että auto on tulessa, kun Janne sanoi siitä avattuaan oven. En tajunnut, kuinka paha palo se on, joten yritin vielä ajaa, mutta ei se sammunut. Onneksi olemme kunnossa. Meillä ei ollut mitään ongelmia pätkällä, enkä tiedä, mikä tuon aiheutti, Lappi kertasi WRC:n lähetyksessä.

– En nähnyt kunnolla, miten paha se on, koska ikkunat blokkaavat aika paljon näkymää taakse. Lopulta menetin jarrut lopullisesti ja hyppäsin vain ulos autosta. Tosi iso harmi, mutta tämä on osa lajia.

Lappi ei osannut kertoa Yle Urheilulle huoltoalueella, mistä palo johtui.

– Vaikea sanoa, mitä siinä tapahtui. Se syttyi palamaan siinä stoppiviivalla, muuta näkemystä minulla ei ole. Pätkällä meillä ei ollut mitään ongelmaa, enkä haistanut bensaa. Jokuhan siellä syttyi palamaan, ja aika nopeasti se leimahti isompiin liekkeihin. Olisihan se kiva tietää, mistä tämä johtui, mutta nyt sitä on varmaan vaikea selvittää, kun autosta ei ole hirveästi jäljellä, Lappi kertasi Yle Urheilulle.

Lappi tajusi poistua autosta, kun jarrut hävisivät ja konepellin alta nousi liekkejä.

– Kyllä minä ihan juoksin sieltä pois. Sain puhelimen ja aurinkolasit kuitenkin mukaan, mutta kypärä jäi sinne. Yritin kerran kauhaista kypärän mukaan, mutta käsi ei osunut siihen, Lappi nauroi.

Lappi poistui autosta kreivin aikaan.

– Ei siinä varmaan mennyt minuuttiakaan, kun alkoi paukkua. Kyllä sieltä tuli sellaiset 10–15 pamausta. Varmaan tankki ja renkaat räjähtivät, mutta en tiedä, mitä ne kaikki pamaukset olivat. Kyllä sieltä lenteli aikamoisia kipinöitä. Onneksi metsä ei syttynyt tuleen.

Lapin tallipäällikkö Rich Millener kommentoi tilannetta myös WRC:n lähetyksessä.

– Pieni shokkihan tämä on etenkin muistaen, millainen budjetti meillä on. Tärkeintä oli tietysti, että sekä Esapekka että Janne ovat kunnossa. Tämä on meille iso ongelma, Millener myönsi.

Lapin alkukausi on sujunut hyvin uudessa tiimissä, mutta Meksikossa hänellä ei ole ollut onnea aiempinakaan vuosina. Kaksi vuotta sitten Toyota päätyi rotkoon, ja viime vuonna hän ajoi Citroenillä myös ulos rotkon reunalle.

Kisaa johtaa seitsemän erikoiskokeen jälkeen Toyotan Sebastien Ogier. Toisena on Lapin tallitoveri Teemu Suninen.

Lapin autopalosta johtuen ainakin kilpailun kahdeksas erikoiskoe peruttiin.

Juttua täydennetty Lapin Yle Urheilulle antamilla kommenteilla kello 8.01.

Lue myös:

Rovanperä kellotti pohja-ajan, Suninen tukevasti toisena – "On ollut nautinnollista ajaa limitillä koko ajan"

Suninen hienosti toisena, Lapin Fiesta paloi poroksi maalissa – katso kooste Meksikon MM-rallin yön tapahtumista

Koronavirus jyllää, rallikaravaani porskuttaa – Toyotan mukaan flunssaisella Tommi Mäkisellä ei ole koronavirusta

Meksikon MM-rallin lähetysajoissa muutoksia – sunnuntain Power Stage nähdään suorana lähetyksenä myös TV2:ssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat