Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

KOK on edelleen hyvin vahvasti sen takana, että olympialaiset järjestetään – karsintakisojen järjestäminen haastavaa

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ylilääkäri Maarit Valtonen toi terveiset KOK:n lääkäreiden ja eri lajiliittojen tapaamisesta Monacosta.

urheilu
Suomen Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen.
Suomen Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen.Jani Saikko / Yle

Eri maiden olympiakomiteoiden lääkärit kokoontuivat Monacoon keskustelemaan koronaviruksen vaikutuksista olympialaisiin ja karsintatapahtumiin. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ylilääkäri Maarit Valtosen mukaan tunnelma tapaamisessa oli varsin optimistinen.

Vaikka asiat etenevät nyt vauhdilla, pysyy KOK vahvasti sen takana, että olympialaiset järjestetään Tokiossa suunnitellusti.

– Muilla vaihtoehdoilla ei lähdetty spekuloimaan ollenkaan, Valtonen kertoo.

– Kansainväliset lajiliitot ovat toki haasteissa olympiakarsintojen kanssa, mutta siihenkin pohditaan erilaisia ratkaisuja. Karsintakisoja siirretään ja rankingaikoja pidennetään.

Lääkäreiden keskusteluissa keskityttiinkin pitkälti viruksen leviämisreittien pohdintaan ja arvioimaan, miten katsojien, urheilijoiden ja taustajoukkojen tartuntatauteihin ja kuumiin olosuhteisiin liittyviä riskejä saadaan minimoitua Tokiossa.

Valtonen ymmärtää, että virus tuo paljon epävarmuutta ja muun muassa Italiasta tulleet tiedot aiheuttavat pelkoa siitä, miten tauti etenee. Tehdyt toimenpiteet, eli kisojen perumiset ja lykkäykset sekä sarjojen keskeytykset, ovat perusteltuja.

– Olemme nyt niin poikkeuksellisessa tilanteessa, tällaisia järeitä toimenpiteitä tehdään epidemiahuipun hallitsemiseksi. Miten paljon niillä loppujen lopuksi on merkitystä, se jää nähtäväksi.

Valtosen mukaan on perusteltua, että epidemian huippua yritetään loiventaa, jotta saadaan varmistettua terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys.

– Tämä urheilunkin kannalta täysin poikkeuksellinen tilanne. Urheiluseurat ja lajiliitot yrittävät parhaansa auttaa tartuntareittien pysäyttämisessä tapahtumia ja harjoituksia perumalla, mutta urheilu on toki vain pieni osa ihmisten arkea. Epidemia näyttää etenevän tavalla tai toisella.

Lue myös:

Tokion kuvernööri: Olympialaisten perumista ei voi ajatellakaan

Suomen mitalisuosikki olympialaisiin valmistautuu uransa viimeisiin arvokisoihin – karsintaturnauksen on tarkoitus alkaa lauantaina Lontoossa

Painin Euroopan olympiakarsintaturnaus siirtyy koronaviruksen takia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat