Sprintticupin voittaja Kläbo latasi NRK:lle mielipiteensä Kansainvälisen hiihtoliiton toiminnasta – "On yksinkertaisesti häpeällistä nähdä, miten FIS käyttää valtaansa"

Norjan sprinttitähti Johannes Hösflot Kläbo ei ollut tyytyväinen FIS:n toimintaan Quebecin osakilpailujen perumisessa.

urheilu
Johannes Hösflot Kläbo
Johannes Hösflot Kläbo voitti tämän kauden sprintticupin mestaruuden.Tomi Hänninen

Norjan hiihtojoukkue teki jo hyvissä ajoin päätöksen, ettei se matkusta Pohjois-Amerikkaan maailmancupin päätöskiertueelle koronavirusuhan takia. Sen sijaan muun muassa Suomen ja Ruotsin joukkueet matkustivat paikan päälle, sillä tänä viikonloppuna piti vielä kisata Quebecin sprinttikisat.

Sekä Suomen että Ruotsin, mutta myös Tšekin, Ranskan, Saksan, Ison-Britannian, Sveitsin, Kanadan ja Yhdysvaltojen joukkueet päättivät kuitenkin jättää viimeiset kisat väliin. Tuolloin kisajärjestäjä ja Kansainvälinen hiihtoliittokin (FIS) reagoi asiaan ja perui viimeiset osakilpailut.

Kisojen peruminen varmisti Johannes Hösflot Kläbon sprintticupin voiton, mutta norjalainen ei ollut lainkaan tyytyväinen siihen, miten FIS toimi koronavirusuhan kanssa.

– Voitin sprintticupin, mutta sillä on vähän merkitystä tässä tapauksessa. Urheilulla ja maailmancupin voitoilla ei ole merkitystä nyt. Nyt meidän pitää keskittyä tekemään paljon oikeita päätöksiä, jotta voimme pysäyttää koronaviruksen. Sillä on merkitystä nyt, Kläbo sanoi NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Oli surullista nähdä, miten FIS toimi – ja kuinka kauan meni, ennen kuin he ymmärsivät tilanteen vakavuuden.

Kläbon mielestä FIS pani maailmancupin kilpailut terveyden edelle, ja sen lisäksi he asettivat maastohiihdon lajina negatiiviseen valoon.

– Se on yksinkertaisesti tuomittavaa. Olen iloinen, että oma liittoni on ollut luja ja selkeä päätöksissään ja osoittanut, mikä on tärkeää ja mikä ei ole tärkeää tänä päivänä.

Kläbon mielestä jopa se, että kanadalaiset hiihtäjät vetäytyivät kotikisoistaan, kertoo kuinka hukassa FIS oli. Hän vertasi tilannetta siihen, että norjalaiset vetäytyisivät Holmenkollenilla järjestettävistä maailmancupin osakilpailuista.

– On yksinkertaisesti häpeällistä nähdä, miten FIS käyttää valtaansa, Kläbo lisäsi.

Pääsihteeri muistutti: päätöksen teko paikallisilla

FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis vastasi NRK:n haastattelupyyntöön ja kysymyksiin tekstiviestillä. Hänen mukaansa Kläbon syytökset eivät pidä paikkaansa, eikä FIS pane kilpailuja kenenkään terveyden edelle.

Lewis muistutti, että kansalliset liitot vastaavat tapahtumien järjestelyistä myös oikeudellisesti, joten sen takia päätöksenteko on paikallisten tapahtumajärjestäjien harteilla.

Lewisin mukaan Norjan joukkueen päätös jättää Pohjois-Amerikan kiertue väliin ei saanut kaikilta mailta tukea, ja hän kehottikin katsomaan sitä seikkaa, että Norjan joukkue päätti osallistua kuitenkin ampumahiihdon maailmancupiin Kontiolahdella.

NRK tavoitti myös maastohiihdon kilpailujohtaja Pierre Mignereyn, joka sai viestin Kanadaan saavuttuaan, että useat joukkueet olivat päättäneet vetäytyä Quebecin kisoista.

– Olen erittäin tyytyväinen perumispäätökseen, vaikka niin moni joukkue matkustikin tänne. Ymmärrän, että kisojen peruminen on vaikeaa, ja moni olisi halunnut tietää siitä aiemminkin, mutta se oli oikea päätös, Mignerey sanoi.

Lue myös:

Koronavirus ajoi Venäjän hiihtomaajoukkueen ongelmatilanteeseen Kanadassa – "Harmi, että toimittiin näin oudosti"

Hiihdon maailmancup on päättynyt – Quebecin kisat on peruttu

Suomen hiihtomaajoukkue palaa Suomeen Pohjois-Amerikasta – myös moni muu maa jää pois Quebecin osakilpailusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat