Ylilääkäri armahtaa Kontiolahden kisajärjestäjät – Olympiakomiteassa ollaan huolissaan huippu-urheilijoista, jotka kärsivät liikuntatilojen sulkeutumisesta: "Täytyy vedota kaupunkeihin"

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ylilääkäri Maarit Valtonen antaa Kontiolahden kisajärjestäjille puhtaat paperit, vaikka kisoja ei peruttu.

urheilu
Kontiolahti
AOP

Iso osa maailman urheilusta on pysähtynyt, mutta Suomessa kilpaillaan yhä joissakin lajeissa. Esimerkiksi lauantaina Kontiolahdella kisataan ampumahiihdon maailmancupissa ja Porvoossa ratkotaan myöhemmin illalla jääpallon Suomen mestaruus.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ylilääkäri Maarit Valtonen ei suoralta kädeltä teilaa kisajärjestäjiä vastuuttomuudesta, vaikka kilpailuja ei peruttu.

– Kontiolahden järjestäjiä ei missään nimessä pidä syyllistää. He ovat monella tapaa yrittäneet leviämistä estää toimenpiteillä ja toisaalta urheilijat ja toimitsijat toimivat varmasti vastuullisesti tässä tilanteessa.

Vaikka kaikki suurimmat kilpailut on maailmalla peruttu, ei peruminen ole ainoa ratkaisu.

– Tässä ei ole absoluuttisesti oikeaa tai väärää toimintatapaa. Vaikka suurin osa valtioista reagoi tällä tavalla, on myös toisenlaisia toimintamalleja. Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo, että kyllähän me tästä käsienpesulla selviämme. Se on toinen mahdollinen lähestyminen tähän asiaan.

Myös Isossa-Britanniassa suurin osa urheilusta on kuitenkin keskeytetty ja esimerkiksi Englannin Valioliiga päätettiin keskeyttää perjantaina. Tauko kestää ainakin huhtikuun alkuun.

Peruminen vähentää lähikontakteja

Suurin osa Suomen urheilusta peruttiin sen jälkeen, kun hallitus suositteli torstaina, että kaikki yli 500 ihmisen yleisötapahtumat perutaan.

Valtosen mukaan urheilukilpailujen ja muiden tapahtumien perumisten tavoitteena on vähentää lähikontakteja.

– Suomen valtionjohto on suositellut tähän perustellusti tavoitteena vähentää ihmisten lähikontakteja ja sitä kautta pidentää epidemia-aikaa, jotta epidemian huippu ei tulisi hirveän voimakkaana, vaan käyrä olisi pidempi. Se antaisi armoa terveydenhuollon kapasiteetille, kun tartuntoja joka tapauksessa tulee.

Osa sarjoista tai tapahtumista on kuitenkin ratkaissut ongelman pelaamalla tai kisaamalla tyhjille katsomoille.

Valtosen mukaan suljetuin ovin kilpaileminen vähentää niin ikään mahdollisia lähikontakteja. Sillä, onko kyse ulkona käytävästä kilpailusta vai sisätiloista, ei Valtosen mukaan ole merkitystä mahdolliselle sairastumiselle.

– Katsomossa, olipa sitten sisällä tai ulkona, tartunta on mahdollinen.

Huippu-urheilijat kärsivät rajoituksista

Olympiakomitean huippu-urheiluyksilön vastuulääkärinä Valtonen on joutunut viime aikoina vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin.

Etenkin Tokioon tähtäävät huippu-urheilijat ovat erittäin haastavan tilanteen edessä, kun ulkomaan leirit on peruttu tai siirretty eteenpäin. Kotimaassa monissa kaupungeissa ja kunnissa urheiluhallit ovat pistäneet ovensa kiinni.

– Tässä täytyy vedota kaupunkeihin. Samalla, kun ne sulkevat tiloja, niiden tulisi ymmärtää, että meillä on useampia ammattiurheilijoita, jotka yrittävät tähdätä Tokion olympialaisiin ja ylittää rajoja. Se on heidän ammattinsa harjoittamisen kannalta ensisijaista, että harjoituspaikoille pääsee. Tässä saisi käyttää maalaisjärkeä ja päästää pienempiä ryhmiä harjoitustiloihin, Valtonen toivoo.

Maarit Valtonen / YLE
Maarit Valtonen vieraili Ylen Urheilustudiossa lauantaina.Maarit Valtonen / YLE

Suomen valtion toimet epidemian hidastamiseksi ovat hyvin järeitä. Valtosen mukaan perusterveen urheilijan riski sairastaa virus vakavana ovat pienet.

– Urheilijoiden kohdalta täytyy muistaa, että kyseessä on nuoria, perusterveitä henkilöitä. Heillä on äärimmäisen pieni riski saada vakava taudinkuva. Se on ollut viestini urheilijoille. Rauhallisuutta tämän asian kanssa.

Valtonen ei näe terveän ihmisen sairastumista taudin lievälle versiolle maailmanloppuna.

– Jos uuden koronavirustartunnan saa ja sen lievänä sairastaa siinä on positiiivista se, että tämän immuniteetin kehittää. Mitä enemmän sairastuneita on, sitä nopeammin epidemia alkaa sammumaan.

Vanhemmilla vastuu liikuttaa lapsia

Myös lasten ja nuorten harrastustoiminta on toistaiseksi keskeytetty. Valtosen mukaan tilanne on aiheuttanut kovasti hämmennystä.

– Tässä tilanteessa on todella tärkeä muistaa, että kuitenkin se liikunta ja urheilu on tärkeää eikä ihmisten pitäisi jäädä vaan neljän seinän sisälle. Liikuntaa ja urheilua voi harrastaa myös ilman lähikontaktia. Tämä on tärkeä viesti myös seuroille miettiä luovia tapoja oman toimintansa jatkamiseen, Valtonen aloittaa.

Tärkeässä roolissa ovat myös lasten ja nuorten vanhemmat.

– Tämä on myös meille vanhemmille sellainen ryhdistäytymisen paikka. Mitä me teemme lastemme liikunnan eteen tässä erikoisessa tilanteessa?

Lue myös:

KOK on edelleen hyvin vahvasti sen takana, että olympialaiset järjestetään – karsintakisojen järjestäminen haastavaa

Ampumahiihtolegenda Martin Fourcade sanoo hyvästit ampumahiihdolle – "Kiitos tästä matkasta"

Kausi-influenssa puhuttaa koronavirusta enemmän – Olympiakomitean lääkäri: "Urheilijoita ei voi pitää koronaviruksen suhteen riskiryhmässä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat