1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Kaisa Mäkäräinen

Suomen ampumahiihtotähti Kaisa Mäkäräinen lopettaa uransa – asiantuntija hehkuttaa poikkeuksellista uraa: "Hän on todellinen tahtonainen"

Kaisa Mäkäräinen paljasti asian Instagram-tilillään.

Kaisa Mäkäräinen perjantain pikakilpailussa Kontiolahdella. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Tekijät

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen lopettaa kilpauransa. Mäkäräinen, 37, kertoo asiasta Instagram-tilillään.

– Harjoittelin ampumahiihtoa ensimmäistä kertaa tällä stadionilla 2003. Tänään kansainvälinen urani loppuu yhtäkkiä tänne, eikä ollenkaan sillä tavalla kuin halusin tai suunnittelin, ilman katsojia. Mutta me emme valinneet tätä, Mäkäräinen aloittaa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

– Olen sinut päätökseni kanssa, vaikka se olikin tunteellinen ja tämä kausi on ollut vaikea. Se ei kuitenkaan vie pois kaikkia niitä hyviä asioita, joita olen ampumahiihdon parissa kokenut, Mäkäräinen jatkaa.

Mäkäräinen on saavuttanut urallaan kuusi MM-mitalia: yhden kultaisen, yhden hopeisen ja neljä pronssia. Maailmancupissa Mäkäräinen on voittanut 27 osakilpailua ja juhlinut kolmesti kokonaiskilpailun voittoa. Palkintosijoja maailmancupissa on kertynyt 85.

Ensimmäisen maailmancupin voittonsa Mäkäräinen nappasi Östersundissa joulukuussa 2010, joten hän viihtyi ampumahiihdon huipulla lähes vuosikymmenen.

Tällä kaudella Mäkäräinen on juhlinut maailmancupin osakilpailun voittoa kertaalleen. Voitto ja samalla kauden ensimmäinen palkintokorokesijoitus tuli Oberhofin yhteislähtökilpailussa tammikuussa.

Todellinen tahtonainen ja yksinäinen susi

Yle Urheilun asiantuntijat Sanna-Leena Perunka ja Paavo Puurunen eivät yllättyneet Mäkäräisen päätöksestä, sillä tämä vihjasi jo viime kauden jälkeen, että tämä kausi olisi hänen viimeisensä.

– Kilometrit ovat vain Kaisalla täynnä. Varmaan hän on pitkään tätä asiaa pohtinut. Ikää tulee ja nuoremmat jyräävät. Heille on annettava tilaa, Puurunen sanoi.

Se, miten Mäkäräinen on noussut maailman huipulle ja pysynyt siellä kymmenen vuoden ajan, kertoo Perungan mielestä siitä, miten lahjakas suomalainen on etenkin fyysiseltä olemukseltaan.

– Hän on todellinen tahtonainen. Se, mitä hän haluaa, niin sen hän tekee ja yrittää kääntää kaikki kivet tieltään. Hänellä on henkilökohtaisen valmentajansa Jarmo Punkkisen kanssa pitkä historia ja he ovat pystyneet etenkin fyysisellä puolella nostattamaan Kaisan todella korkealle tasolle, Perunka sanoi.

Mäkäräinen on tunnettu mestarillisena hiihtäjänä, mutta ammunnassa Perungan mielestä Mäkäräisellä olisi ollut mahdollisuus parempaankin. Tähän hän olisi tarvinnut saman veroisen ampumavalmentajan.

– Hän olisi tarvinut ulkomailta apuja. Hän kävi muiden maiden maajoukkueleirillä, mutta se on aivan eri asia kuin jos on huippuammattilainen, jolla on yhtä kova intohimo kuin urheilijallakin.

Mäkäräinen jättää suuren aukon

Perungan mukaan suomalaisen ampumahiihdon yksinäisen suden poistuminen kilpaladuilta jättää lajiin ison aukon. Mäkäräisen tapaisia lahjakkuuksia ei synny, eikä heitä hakeudu lajin pariin joka vuosi.

– Samanlaista menestyjää ei ole näköpiirissä. Tulee pitkiä ja tiukkoja vuosia suomalaisessa ampumahiihdossa, että samaan päästään, Puurunan sanoi.

Perungan mielestä on vaikea ajatella, että vuosien kilparuljanssin jälkeen Mäkäräinen jäisi heti lajin pariin ja ryhtyisi vaikka valmentajaksi.

– Ehkä mentorina tai Kontiolahdella hän voisi toimia, mutta on vaikea kuvitella, että hän lähtisi valmennukseen. Kun on pitkään kiertänyt maailmaa, hän varmasti haluaa hengähtää hetken, Perunka sanoi ja arveli Mäkäräisen viimeiset hetket ennen kilpailua olevan tunteellisia.

– Se riippuu siitä, kuinka kauan aikaa sitten hän on tehnyt päätöksensä, onko hän sulatellut asiaa jo kuukausien ajan. Kaisa on tunteellinen ihminen.

Mäkäräisen viimeiseksi jäävää kilpailua Kontiolahden maailmancupista voi seurata pian Areenassa ja TV2:ssa.

Lisäys kello 16.32: lisätty Sanna-Leena Perungan kommentit.

Lisäys kello 16.51: lisätty Paavo Puurusen kommentit.

Lue myös:

Jarmo Punkkinen keskusteli suojattinsa kanssa ennen lopettamispäätöstä: "Sanoin, että sinun pitää olla sydämessäsi varma asiasta, ettei tarvitse katua myöhemmin"

Kaisa Mäkäräinen tunteellisena haastattelussa: “Olen varma, että kaipaan heitä eniten"

Elä uudelleen Kaisa Mäkäräisen uran viimeinen huikea kisa! Suomalaistähden päätöskisan jättipotti jäi vain sekuntien päähän

Entiset valmentajat muistelevat Kaisa Mäkäräisen kunnianhimoa ja tinkimättömyyttä: "Erittäin vahva ja kunnioitettava ura, jonka hän on hyvin pitkälti luonut itse itselleen"

Tylysti petetty Kaisa Mäkäräinen esitti 14 vuotta sitten yhden kainon toiveen – nämä uran huippuhetket kertovat, miten liinatukka Pohjois-Karjalasta toteutti unelmansa

Kontiolahti on kohdellut Kaisa Mäkäräistä hyvin, mutta yksi hetki on jäänyt suomalaisurheilijan mieleen lähtemättömästi