1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Entiset valmentajat muistelevat Kaisa Mäkäräisen kunnianhimoa ja tinkimättömyyttä: "Erittäin vahva ja kunnioitettava ura, jonka hän on hyvin pitkälti luonut itse itselleen"

Kaisa Mäkäräinen päätti uransa Kontiolahdella neljänteen sijaan. Entiset valmentajat nostavat Mäkäräisen lajinsa suureksi esikuvaksi.

Kaisa Mäkäräinen ilmoitti lopettavansa urheilu-uransa Kontiolahdella. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Tinkimätön ja kunnianhimoinen, suuri esikuva.

Näin entiset valmentajat kuvailevat Suomen ampumahiihdon kirkkainta tähteä Kaisa Mäkäräistä, joka ilmoitti lauantaina uransa päättymisestä Kontiolahden tutuissa maisemissa.

Vaikka 37-vuotiaan ampumahiihtäjän uran päättymistä oltiin arvuuteltu jo tovi, yllätti tieto ampumahiihtomaajoukkueen entisen päävalmentajan Marko Laaksosen.

– Olisin itse odottanut, että Kaisa olisi saattanut vielä pari vuotta jatkaa. Hänellä olisi ollut varmaan edellytykset siihen. Minulla oli mielikuva, että hänellä on jotakin hampaankolossa, Laaksonen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Vuosina 2014–2016 Suomen ampumahiihtäjiä luotsanneelta Laaksoselta löytyy kuitenkin ymmärrystä.

– Kilpailutilanne kokonaisuudessaan naisten ampumahiihdossa on kokonaisuudessaan koventunut viime vuosina. Huippu-urheilijan elämä on raastavaa.

Ensimmäisen maailmancup-voittonsa Mäkäräinen nappasi Östersundissa vuonna 2010. Kymmenen vuoden aikana hän voitti kuusi MM-mitalia, 27 maailmancupin osakilpailua ja kolme cupin kokonaisvoittoa.

Kaisa Mäkäräinen otti vuonna 2010 ensimmäisen maailmancupin voittonsa Östersundissa. Kuva: EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT

Mäkäräisen komeasta kaapista jäi uupumaan ainoastaan olympiamitali. Sotshissa Mäkäräinen sijoittui parhaimmillaan kuudenneksi.

– Luulen, että Kaisa ei ole ehkä ollut arvokilpailu-urheilija. Silloin, kun homman pitäisi tässä ja nyt toimia, Kaisa ei koskaan ole ollut niin valmis. Maailmancupissa on kuitenkin joku kilpailu, missä voi epäonnistui ja kuitenkin pärjätä kokonaisuudessa hyvin, Laaksonen pohtii.

Laaksonen ylistää kuitenkin kymmentä vuotta ampumahiihdon huipulla.

– Ampumahiihto on lajina hyvin herkkä. Siinä on kaksi täysin erilaista lajia, jotka yhdistetään. Niitä urheilijoita ei todellakaan ole montaa, jotka ovat kymmenen vuotta koko ajan maailman huipulla. Todella kova saavutus, Laaksonen sanoo.

Menestys täysin urheilijan ansiota

Antti Leppävuoren ja Mäkäräisen yhteistyö alkoi jo Suomen ampumahiihtotähden lukiovuosina Vuokatissa 2000-luvun alussa.

– Siinä vaiheessa teimme pari vuotta yhteistyötä hiihdon merkeistä. Kaisahan osoitti lahjakkuutensa jo silloin. Hän sai hyvin herkästi hengitystieoireita ja ne yleensä häiritsivät kautta eikä hän missään vaiheessa saanut ulos juniorina tulospotentiaalia, mikä hänellä oli.

Tiet erosivat, kun Mäkäräinen lähti opiskelemaan Joensuuhun.

– Enemmän tai vähemmän intensiivisesti on tullut seurattua Mäkäräisen uraa, mutta 2016–2018 vähän tarkemminkin, Leppävuori kertaa.

Hän toimi silloin ampumahiihdon päävalmentajana. Leppävuoren aikana Mäkäräinen nappasi muun muassa MM-pronssia 2017 ja keväällä 2018 Mäkäräinen nappasi uransa kolmannen maailmancupin kokonaiskilpailun voiton.

Kaisa Mäkäräisen ura lajin huipulla oli ansiokas ja pitkä. Kuva: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Kaikista suorituksista korkeimmaksi Leppävuori nostaa kuitenkin uran pituuden.

– Joka vuosi hän on pystynyt huippusuorituksiin. Kymmenen vuotta lajin ehdotonta kärkeä.

Leppävuoren mukaan Mäkäräisen menestys on täysin urheilijan itsensä ansiota.

– Kaisa on oman tiensä kulkija. Hän on hyvin vahvasti raivannut tiensä ja hakenut ympärilleen luottohenkilöt, joiden kanssa hän voi tehdä hyvää tulosta. Siinä mielessä erittäin vahva ja kunnioitettava ura, jonka hän on hyvin pitkälti luonut itse itselleen.

Menestyksen avain on ollut ennen kaikkea Mäkäräisen kunnianhimo.

– Kaisalla on erittäin kova kunnianhimo positiivisessa mielessä. Hän arvottaa hyvin paljon tekemistään nimenomaan urheilun kautta ja on kasvanut sellaiseen ilmapiiriin, missä sitä arvostetaan.

Mutta millaisena entiset valmentajat Mäkäräisen muistavat?

– Kaisahan on tinkimätön. Hänellä on erittäin pitkä ja loistava ura takanaan ampumahiihdossa. Hän on suuri esikuva monille tuleville ampumahiihtäjille, Laaksonen kiteyttää.

Lue myös:

Suomen ampumahiihtotähti Kaisa Mäkäräinen lopettaa uransa – asiantuntija hehkuttaa poikkeuksellista uraa: "Hän on todellinen tahtonainen"

Elä uudelleen Kaisa Mäkäräisen uran viimeinen huikea kisa! Suomalaistähden päätöskisan jättipotti jäi vain sekuntien päähän

Tylysti petetty Kaisa Mäkäräinen esitti 14 vuotta sitten yhden kainon toiveen – nämä uran huippuhetket kertovat, miten liinatukka Pohjois-Karjalasta toteutti unelmansa