Suora

  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kaisa Mäkäräinen pohti Yle Urheilun haastattelussa elämäänsä urheilu-uran jälkeen – kertoi mahdollisista uusista lajivaltauksista: "Uskon, että haluan edelleen kilpailla jollain tasolla"

Kaisa Mäkäräinen, 37, ilmoitti lauantaina lopettavansa pitkän uransa. Yle Urheilu tapasi ampumahiihtotähden viime syyskuussa tämän kotona Joensuussa.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen voitti urallaan peräti 27 maailmancupin osakilpailua.Getty Images

Lauantaina menestyksekkään ampumahiihtouransa päättymisestä kertoneella Kaisa Mäkäräisellä on edessään täysin uusi elämänvaihe. 37-vuotias Mäkäräinen nähtäneen tulevaisuudessa uudessa ammatissa ja kenties myös uusien urheilulajien parissa.

Yle Urheilu tapasi urheilutähden tämän kotona syyskuussa 2019. Mäkäräinen oli tuolloin päättänyt, että ura jatkuu vielä ainakin tähän kevääseen. Hän pohti laajassa haastattelussa, mitä urheilu-uran jälkeinen aika saattaa pitää sisällään.

– Loppu tulee väistämättä jossakin vaiheessa ja se on koko ajan lähempänä. Ehdottomasti takana on enemmän vuosia kuin edessä. Olympialaisten jälkeen keväällä 2018 pääsin lopettamisen kanssa sinuiksi. Se ei sen jälkeen ollut enää pelottava asia, Mäkäräinen kertoi syksyllä 2019.

Vuonna 2005 ampumahiihdon maailmancupissa debytoinut Mäkäräinen kertoi, että viime keväänä hänellä oli kova halu vielä jatkaa uraansa ainakin yhden kauden ajan.

Kausi päättyi Mäkäräiselle tuttuihin harjoitusmaisemiin Kontiolahdelle, sillä maailmancupin viimeinen osakilpailu Oslossa peruttiin koronavirusuhan takia. Mäkäräisen uran viimeiseksi kilpailuksi jäi takaa-ajo, jossa suomalainen ylsi komeasti neljänneksi. Uran 86. palkintokorokesija maailmancupissa jäi reilun seitsemän sekunnin päähän.

Kaisa Mäkäräinen 2014
Kaisa Mäkäräinen päätti uransa Kontiolahdella lauantaina hymyssä suin.AOP

15 maailmancup-kauden jälkeen Mäkäräinen jos joku tietää, mitä huippu-urheilu vaatii.

– Nuorena rakentaa ruusuisen mielikuvan, että käydään vaan pokkaamassa palkintoja. Kyllähän tämä on vaatinut tosi paljon ja sitouttanut 24/7. Ei nuorempana ymmärrä, miten kaikilla pienilläkin valinnoilla on merkitystä tekemiseen. Jos ei usko, että on, niin alkaa lipsua pienistä asioista ja vähitellen laajenee isompiin asioihin, Mäkäräinen kertoi.

Kilpaurheilu ei lopu kuin seinään

Puoli vuotta ennen uransa päättymistä Kaisa Mäkäräinen uumoili, että urheilu tulee jatkumaan isona osana elämää myös ammattimaisen urheilu-uran jälkeen.

Koko ikänsä kilpaillut Mäkäräinen aikoo jatkossakin kiinnittää numerolapun rintaansa – tosin aivan muissa kuin ampumahiihtokilpailuissa.

– Haluan kilpailla jollakin tasolla ja haastaa itseäni uusissa lajeissa, mihin ei ole ollut aikaisemmin mahdollisuutta. Tai sitten ihan vaan niin, että pysyy kunnossa ja joku tuleva pikkukisa sitten potkii lenkille vähän useammin, Mäkäräinen nauroi.

Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen osallistui vuonna 2017 suunnistuksen Jukolan viestiin. Jatkossa häntä kiinnostaa testata juoksukuntoaan Keski-Euroopan vuoristomaisemissa.Tomi Hänninen

Keski-Euroopan jättimäiset maastohiihtotapahtumat ja juoksukilpailut rankoissa vuoristomaisemissa ovat Mäkäräiselle mieluisaa ajanvietettä, mutta myös aivan uusi lajivaltaus kiehtoo monipuolista kestävyysurheilijaa.

– Johonkin maantiepyöräkisaan haluaisin vielä joskus osallistua. Pitää kerätä vähän rohkeutta ja harjoitella ryhmässä ajoa, mutta se kiinnostaa, Mäkäräinen paljasti.

Huippu-urheilun lopettaminen tarkoittaa myös uuden työuran aloittamista. Mäkäräinen toivoo, että uusi ammatti löytyisi urheilun parista.

– Työ varmaan ainakin alkuun muotoutuu sen mukaan, mitä minulle tarjotaan. Jos ei tarjota mitään, pitää itse kehittää jotakin.

Urheilijan ammatti on muuttunut 2000-luvulla aikana aiempaa julkisempaan suuntaan. Mäkäräinen on huomannut, että internetin yleistyminen ja erityisesti viime vuosina sosiaalinen media ovat tehneet ammatista osin vaativamman.

Samojen vuosien aikana Mäkäräinen toki myös kasvoi lajinsa tähdeksi, joten media ja fanit luonnollisesti kiinnostuivat tämän tekemisistä menestyksekkäiden kilpailujen lisäksi myös esimerkiksi harjoituskauden aikana.

Kaisa
Kaisa Mäkäräinen päätti uransa Kontiolahdella lauantaina hymyssä suin.Jussi Nukari / Lehtikuva

– Kun katsoo monia entisiä urheilijoita, on moni sellaisissa töissä, joissa selkeästi pystyy hyödyntämään niin urheilu-uran aikaista julkisuutta kuin myös sitä, mitä on oppinut.

Mäkäräinen muistuttaa, että jonkun asian loppu on jonkun toisen alku. Urheilu-uran päättyminen avannee ovia aivan uudenlaisiin haastaviin tehtäviin.

– Kannattaisi varmasti hyödyntää tätä uraa, minkä on urheilijana luonut. Tuntuisi hassulta, että unohtaisin kaiken oppimani ja sen, minkälaisia kontakteja tämän kautta on saanut, Mäkäräinen sanoi.

Lue myös:

Suomen ampumahiihtotähti Kaisa Mäkäräinen lopettaa uransa – asiantuntija hehkuttaa poikkeuksellista uraa: "Hän on todellinen tahtonainen"

Kaisa Mäkäräinen tunteellisena haastattelussa: “Olen varma, että kaipaan heitä eniten"

Entiset valmentajat muistelevat Kaisa Mäkäräisen kunnianhimoa ja tinkimättömyyttä: "Erittäin vahva ja kunnioitettava ura, jonka hän on hyvin pitkälti luonut itse itselleen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat